用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 8掛問下 k2家長 - 有關評估/考試
樓主: silvia_ng
go

8掛問下 k2家長 - 有關評估/考試 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都想知, 請 pm 給我, 謝謝

我都想知, 請 pm 給我, 謝謝.

Could you please also pm me?

I also want to know which kindergarten, pls pm me, thanks

超級版主

真係深得太誇張

醒目開學勳章

K2!

hi
pl pmwhich kindergarden k2 so hard???

我都想知係邊間學校, PM比我呀, 唔該!

原文章由 silvia_ng 於 08-6-11 01:54 發表
你地小朋友開始考試/評估未呀?

想知道你地學校既題目大約係出d咩呀! 下以交流下嗎?

小兒今日考左中文(做工作紙).....我覺得好似都幾深......

改正錯別字:
無蟲, 爸士, 朋有, 青洗
畫圖:
玩具, 大象, 皮球, 青蛙
...

好深呀! 我個囡今年升k2, 可唔可以 pm比我知, 你小朋友係讀邊間幼稚園呀?thanks!
原文章由 silvia_ng 於 08-6-11 01:54 發表
你地小朋友開始考試/評估未呀?

想知道你地學校既題目大約係出d咩呀! 下以交流下嗎?

小兒今日考左中文(做工作紙).....我覺得好似都幾深......

改正錯別字:
無蟲, 爸士, 朋有, 青洗
畫圖:
玩具, 大象, 皮球, 青蛙
...

好深呀 我都好想知係邊間學校, PM比我呀.thank you

我都想知, 請 pm 給我, 謝謝

回覆 #1 silvia_ng 的文章

Nice to meet you~~蕭亞姨!
剛剛看過你的TPS,K2小朋友D課程深好唔好??我都好矛盾,女女九月開學啦,當初為左讓佢更好地適應小一,同佢報讀左一間程度幾深0既KG(聽講K3已學小一課程),因為學校太太遙遠啦,阿女每日來回車程要兩個鐘,仲要返FULL DAY,而家都有D擔心!?請問,"蕭亞姨"你小朋友除了學習外還有其他壓力嗎?讀得OK嗎,會唔會好辛苦?
希望可以分享一下你的心得和經驗!!
PS:麻煩PM幼稚園資料給我可以嗎?

首先....我好懶send pm...如果想知我小兒讀邊間, 可以睇我出post個history唔好意思.....

另外就係唔知大家想知呢間學校既用意, 係唔想小朋友讀呀? 定係想比小朋友讀。因此, 我想講一講黎緊呢間學校會行既方向。

佢出年會取消k2同k3既默書(佢用既代名詞實為聽寫練習), 但又唔代表佢評估會淺左...所以真係要到出年11月第一次評估先知。

而佢地取消既原因, 係因為佢地有得用學卷, 所以教育局覺得佢地太深, 我聽完之後都有d無奈....

再者, 學校有國際部(亦即英普班)將會變成大方向, 因為報讀人數太多, 仲要有得用學卷添...試問有幾多間有咁多外籍英文老師+地道普通話老師, 而又咁"抵"讀呢?

當然, 學校又唔可以同柑桔園or聖貓比....因為冇咁大名氣同埋唔同區呀麻....

如果有意報呢間學校既bk友....你地8月底好send application form啦!

Nice to meet you~~蕭亞姨!
nice to meet you too!
剛剛看過你的TPS,K2小朋友D課程深好唔好??
um....我覺得要睇小朋友能力啦! 如果佢返學似受罪, 做功課慘過死, 咁就唔好啦! (不過我仔學校好多資料搜集, 所以似呀媽做功課多d...我都有少少想死既感覺!)
我都好矛盾,女女九月開學啦,當初為左讓佢更好地適應小一,同佢報讀左一間程度幾深0既KG(聽講K3已學小一課程)
返柑桔園嗎?我仔學校K2已經令一個政府評估醫生話似小一課程, 醫生同我講時我都嚇左一跳..
,因為學校太太遙遠啦,阿女每日來回車程要兩個鐘,仲要返FULLDAY,而家都有D擔心!?
但而家你都已經冇得返轉頭啦! 你到時多D打比校車EE問下小朋友會唔會車上訓覺, 問老師小朋友會唔會適應。順其自然, 有時小朋友既適應能力係我地估唔到架!
請問,"蕭亞姨"你小朋友除了學習外還有其他壓力嗎?
er....其實我個仔佢一d壓力都冇, 反而係佢呀媽 - 即係我, 覺得有壓力。佢返學好開心, 成績亦都好好(雖然冇羅咩獎, 但三科評估只錯了一題數學推理, 已經算非常不錯啦!!)
讀得OK嗎,會唔會好辛苦?
佢做功課時就多野講囉....佢都冇話辛苦....只係試過有一個星期, 做9樣功課, 佢問左我一句"下?仲有既?"
希望可以分享一下你的心得和經驗!!
心得就唔敢講, 經驗都係有限。我覺得家長多d參與學校/家教會攪既活動, d老師自然見你多d, 答你多d有關你小朋友既野啦! 有咩唔對路, 即刻同老師傾下。多d企老師立場, 老師都會感激你!(而家d老師真係好辛苦呢!!!) 小朋友有咩事都第一時間通知你啦!
PS:麻煩PM幼稚園資料給我可以嗎?
click 我個名, 就會見到我出過既post. 你自然見到我去開邊間學校"蒲"開!

咁考D 英文深唔深架? 駛唔駛好似D K3EXERCISE 咁要串英文生字?

原文章由 LoveChild 於 08-7-27 01:34 發表
咁考D 英文深唔深架? 駛唔駛好似D K3EXERCISE 咁要串英文生字?

串字...係要串1-10既英文囉....其餘都係認個字, 未需要串出黎。但k3既程度係點, 而家我都未知...我唸應該都開始串字掛...

HI, I also interested in, please pm . Thanks!

Hi Silvia,

如你開頭講, 真喺嚇死我。我囡K1升K2, 睇嚟開學後係出手時候了。她K1時都喺完成每日功課及book report 就算, 依家睇完你嘅post好担心。
我大仔之前讀KV都好輕鬆,學嘅吔都唔少。又唔须K1早早用筆,做什么book report, 現在你說的更不合理,但都無得翻轉頭啦 !!!
咁早谷唔知會唔會吸收到呢 ??? 你有嘸同K3家長了解過呀 ???唔想谷壞小朋友。
九龍塘嗰兩間雖然話深, 但人哋的方法,工作纸係好適當嘅。

原文章由 silvia_ng 於 08-7-27 19:20 發表

串字...係要串1-10既英文囉....其餘都係認個字, 未需要串出黎。但k3既程度係點, 而家我都未知...我唸應該都開始串字掛...

原文章由 FnDmum 於 08-7-28 18:09 發表
Hi Silvia,

如你開頭講, 真喺嚇死我。我囡K1升K2, 睇嚟開學後係出手時候了。她K1時都喺完成每日功課及book report 就算, 依家睇完你嘅post好担心。
我大仔之前讀KV都好輕鬆,學嘅吔都唔少。又唔须K1早早用筆,做什么book report, 現在你說的更不合理,但都無得翻轉頭啦 !!!
咁早谷唔知會唔會吸收到呢 ??? 你有嘸同K3家長了解過呀 ???唔想谷壞小朋友。
九龍塘嗰兩間雖然話深, 但人哋的方法,工作纸係好適當嘅。
...

咁我地又唔係每日book report既, 都係一個星期兩本, 係哂禮拜尾做囉。
我仔仔都冇complain話辛苦, 係佢呀媽complain je...
k1都係連下線, 下學期尾先寫d山水呀果d簡單字。早谷呀仔都ok, 效果都好好呀! 我就有問過k3既家長, 佢地都話會深好多, 但係因為教育局而家突然插手, 默書又冇左, 所以黎緊9月開學先知有冇大變動啦....
我覺得仔仔學校用既方法同工作紙都好適合...只係我lazy,,,,,,

Hi Silvia_ Ng,

Thanks, 可能對之前大仔嗰間習惯咗, 现在對於呢度要重新適應了。

原文章由 silvia_ng 於 08-7-29 14:02 發表

咁我地又唔係每日book report既, 都係一個星期兩本, 係哂禮拜尾做囉。
我仔仔都冇complain話辛苦, 係佢呀媽complain je...
k1都係連下線, 下學期尾先寫d山水呀果d簡單字。早谷呀仔都ok, 效果都好好呀! 我就有問過k ...

我都想知, 請 pm 給我, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題