用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 點解有人讀左國際學校既英文...
樓主: wlk168win
go

點解有人讀左國際學校既英文... [複製鏈接]

我個仔都很喜歡battle of Britain,second World War 和武器資料,也很喜歡說這方的資料,不過他的語言能力很差,啊了很久才能又零碎又混亂的表達.寫就更差,

如果我的小朋友可以寫出這篇文章,我一定老懷安慰,他自己也會很高興,可是他只能寫2﹣3行的英文,還錯字百出,

不過那天我看他的文章,都感到很驕傲,因為比起一年前,他已有很大的進步,

所以每個小孩的情形都不同,不要和其他小孩比較,有人快些成熟,有人慢熱些,那也沒有什麼特別,

我欣賞天才,更欣賞快樂的孩子。
Share

christf

I disagree with your view that just because you don't know the person, and they cannot see you, you can be rude to them.  This is just like saying that it's ok to throw rubbish on the streets if no one can see you, or if there is no punishment.  It is a matter of good and bad citizenship, and in my opinion, Hong Kong is lagging behind western cultures in citizenship education (公文教育).

I have been teaching students about blogging.  When they write a blog, it is to a general audience who they may not know, and who may not even respond.  However, it is extremely important to respect each other, both in the original blog and in any responding comments to others' blogs.  As adults, we need to set a good example of respecting each other, even complete strangers.

I agree with you that it is good to positively challenge each other's thoughts and opinions.  However, let's not be rude and put down other people in the process of doing so.  This is what we call "Cyber-Bullying", and is a very hot topic in International Schools right now.  As IS parents, we all should be following these rules, and be teaching them to our children.

Hope this does not offend anyone.

原文章由 christf 於 07-12-6 11:27 AM 發表
I have a different view with you.  At internet, if we are communicating with someone we know or for some business purposes, etc. we should of course behave properly.

However, for this kind of open forum, we should not have too many binds. That is why we have no need to disclose our own idenities otherwise many of us would have a lot of hesitations in expressing ourselves freely.  This is exactly the beauty of such imaginary web world.
...

[ 本文章最後由 YOSASHTO 於 07-12-6 19:25 編輯 ]

講真,p1 考小學,都只係睇識唔識講英文,入到去,好多根本都讀唔上。
樓主話朋友的孩子 p3 都唔識講英文,我知唔係唯一一個 case;衰 d 講,好多本地小學,尤其名英文小學,如 dgs dbs ghs,d 學生都唔會話咁差。
唔好話我針對學校,我都信唔係老師學校唔掂喎,而係根本有 d 學生就唔應該讀國際學校。
睇 bk 就知啦,而家個個都話比小朋友讀國際學校,但係根本好多家長本身,唔好話對國際學校教學模式唔清楚,其實自己本身的英語都唔好。大佬呀,國際學校個個老師校長都係外籍,通告係全英文,你自己英文唔好,唔好講到要教小朋友做功課啦,我就知有 d 家長連學校簡單的通告都唔識睇。
其實老師學校都好難做,p1 interview 時都係問 d 簡單問題,其實好多小朋友都識答,又話咩自己集團幼稚園有優先,唉,就係咁先死。讀佢地幼稚園的,唔一定英文好,而大把唔係讀佢地幼稚園的,反而英文 (包括家長的英語水平) 更好,我覺得佢地真係比個 "優先取錄權" 包袱累死。
話就話讀過兩年佢地集團的幼稚園,但係英文真係好?尤其係某分校的地區,會有好質素孩子嗎?舉例,你估人地住九龍塘西貢有幾多會去山長水遠讀?唔好話我偏見 (我都只係住草根的官塘),不過大把真係滿口英語的,甚至係外籍小朋友,都住九龍塘西貢,哩點根本大家都知,不過個個都要扮清高,唔敢出聲講。
你集團幼稚園因為地點問題,好多真係有好好家庭英語環境的小朋友根本唔會去讀,反而可能只係收了附近的較草根的孩子,而將來小學又要局住收佢地先,學生質素邊有保證?點會唔錯收學生?
我信老師都做足功夫,學生質素係唔掂,家長本身英文字都唔識多個,點教都死,最多係同家長講,叫佢補下英文,不過 d 較草根的家長又覺得,我比得咁多錢,就認為學校要負責晒教好學生。而家太多人根本係死要入國際學校,又成日有其他家長誤導人,講到好似係人入去讀都得,唉,面對現實啦,竹門對竹門,木門對木門,真係唔好勉強囉。個個都話唔鍾意本地教育,但係問心,你自己係唔係無論經濟上,心理想,學習上,都可以支持孩子?
即係好似個個男人都鍾意 ferrari,但係唔係話你買得起就得,要好多其他配合,油錢,insurance 都唔同買價 corolla,一闊三大,屋企個車位泊唔泊得落有係問題。要面對現實,冇咁大個頭,唔好學人戴咁大頂帽。孩子返黎比分通告你都唔識睇,孩子本書有字唔識讀你又唔識教,你覺得冇問題?
唔係話個個家長都要係大學生,或要英文好流利,但係如果好似樓主朋友咁,好基本的英語都唔識,我覺得真係太勉強囉。你要勉強,到頭來,就可能好似樓主個朋友咁,虛耗了時間。
學校亦慘喎,p1 收了咁差的學生,讀上去根本真係唔惦,但又唔可以趕佢走,你話幾慘。
佢地 d 學校,係就係有一批好叻的學生,成績好好,但係亦因此,同時有一批學生係好差的。冇,一入去就神仙,家長水平低,乜都唔理,學生點會有好表現?
話時話,好多真係英文好的,家長水平高的,都因為佢地個騎離 "優先權制" 併於門外,部份甚至係外籍小孩,但人地好多都成功入了其他國際學校,講真,真正損失係邊個?
學校好唔好,唔係話係 bk 吹噓下就得;在 bk ,只係少部份家長,得罪講,人地 HKIS,CIS 有幾多家長上黎 BK?大部份 BK 人 (包括我) 都只係少部份較中下層的家長,當中有好多真係好少認識國際學校學生,你係佢地面前吹噓下,佢地會信,但係出面好多人都知,集團學校學生質素唔係真係咁好。
你吹噓係為認叻嗟,令學校的 waiting list 更長,就顯得自己學校好好,但係,waiting list 的學生,有幾多真係 "適合" 讀國際學校呢?有冇諗過,有好多家長可能因為你的言論,貿然為孩子考學校?有 d 好采過骨,孩子成功入讀,但係讀落根本追唔上,或發覺學校有好多方面唔合自己先前諗的,結果換來將來的後悔,你真係忍心咁做?

[ 本文章最後由 Cara2006 於 07-12-7 09:50 編輯 ]

wlk168win,
你朋友個 case 唔夠我朋友的 extreme。
我估你朋友冇比孩子補習,但我朋友就有。
我朋友個仔今年 p4,每個星期補英文,中文,數每科兩次,唔係去補習社,係私人補習,費用之高可想而知。但係 reading,spelling 依然長期係最低的一個 group。
其實好多佢地學校的學生都有出去補中英數,中文較多人揀 kumon,數就較多人揀學林,英文算係最少人補,但其實人數比例都好多。
唔好以為佢地真係可以靠晒學校,當然,個別真係較叻的,可以乜都唔補,但係數目好少,亦因此,你可以估計佢地 d 學生質素真係好參差。

‹ 上一主題|下一主題