用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: shirdy
go

1C班家長 [複製鏈接]

Re: 1C班家長

Hi, Parents,

Does your child write anythings in the Blue handbook, since up-to date, my son still hasn't write down anythings, everytime I ask him for homeworks, he always said no.
By the way, Does your child enjoy the school life?
since in this few day, my son always don't want go to school and even cry. I think he still not yet settle down . Do anyone has same problem?
Thanks
Shirdy
Issac's Mom

我仔仔返左噤多日學, 我只係同佢做過一次功課, 有一次佢話係學校做曬, 其餘佢都話無功課做, 0麥中文老師轉0左咩? 亞仔都無話我知, 佢都無話比我知中文係用普通話教, 仲知每日問佢學校d野, 都話唔知, 唔記得.

我每日都幫仔仔執書包, 我問佢d作業係咪要全帶返學校, 佢話係喎 至於分班上堂, 佢更加無講.

shirdy,
我仔仔都有話唔返學, 佢話返學無野玩, 成日都要上堂, 時間又長, 又要係學校食飯, 有時佢一起身就喊話唔想返學, 不過呢兩日好d, 有話唔想返學, 不過就無喊, 尋日我問佢學校有無人喊, 佢話有兩個, 唔知其中一個係咪你仔仔呢?

各位好!

我仔仔又係好多

AHGLOGLO,

They should have two book for Math, the header of those book, one is just Math, the other one should be English Math.

文謙媽咪,
I think one of them should be my boy, his name ISSAC, he cry at school and phone to me said he want back to home.

Shirdy
Issac's Mom

AHGLOGLO,

我仔仔都無maths書喎

Shirdy,

我仔仔叫 MYRON, 點解你仔仔可以打電話比你嘅? 佢帶左手提.

請問各位家長有無買其他習作比小朋友做呀?

文謙媽咪

我暫時都唔買住,想settle好學校D

文謙媽咪

他用校務處外電話打比我.
他有二本數學,但不知那是Book A, Book B.
Issac's Mom

shirdy

我睇咗仔仔d書la,有一本maths書,
我問:乜得一本咋?
佢就答我:係呀!

我又問清楚究竟有邊堂要轉課室上,
佢今次答:淨係电腦堂去第二D課室上課,
其他全部係返1C班上課.

至於我又多ロ問吓佢有無小朋友喊 ,
佢答我今日有一個,佢仲行埋去叫佢唔好喊 ,
個小朋友真係無在喊 ,唔知係咪你仔仔呢?     

今天小女遺下了風褸在樓,她不記得放了在那了...........明天天氣會比今天更涼呀﹗

之前遺下外套在校的那位家長,不知找到了沒有??

I think the mathematics books are the worksheet A & B.  The teacher is Miss Tang.

Today's homework is only 5 rows Chinese writing.

Hi, Parents,

我個女的書包今天又多了一本maths worksheet, 就是book A了,我問佢點解又出現返,佢話之前MISS TANG收了,今天的功課便是做MATHS BOOK A P.1-3。但我個女又無話中文有功課?    之前已寫到"聽"及"願"字便沒有再做了。

我個女今天回來都是說找不回風褸,佢話佢有同MISS JANE講,佢話MISS JANE叫佢搵唔到就要買過,我諗明天我要打去校務處問下點算。

我個女又唔會唔開心,佢話好開心喎,特別是明天有PE堂,有得打筋斗及做倒立,開心到不得了。

請問有無家長已經見過MISS JANE?

url=http://www.TickerFactory.com/] [/url] url=http://www.TickerFactory.com/] [/url]

尋日問0左幾次仔仔, 佢中於答到我小小野, 佢話比我知,

中文堂 - 係分班上(廣東話), 但佢唔記得邊個課室
英文堂 - 全班一齊上係1C班
數學堂 - 有d同學係1C班, 有d同學係1D班

佢尋日都係無功課做不過見到佢派左本maths, 係學校做左P.1-P.3. 而中文只係上星期寫到個聽字就無再寫啦. 仲check埋佢個書包有咩書添, 請問你地d小朋友係咪都有下面d書同習作呀?

數學 - 1本
中文 - 2本 (工作紙-甲)(工作紙-乙)
英文 - 3本 (Book B) (Garmmar) (Reading)
普通話 - 1本 (書面寫住岑老師)
Thematics - 1本
A3畫薄 - 1本

英文書 - Join in starter, Phonics Fun, Cambridge starters

請問你地d小朋友有無話比你知每日食咩lunch, 因為每日問個仔都話唔記得, 問佢星期二, 四係咪食buffet, 佢又話唔係.

請問你地有無同小朋友溫書架, 我想幫佢溫, 但係唔知點溫好, 佢又講唔到比我聽教左d0麥?  

文謙媽咪 寫道:

........

請問你地d小朋友有無話比你知每日食咩lunch, 因為每日問個仔都話唔記得, 問佢星期二, 四係咪食buffet, 佢又話唔係.

請問你地有無同小朋友溫書架, 我想幫佢溫, 但係唔知點溫好, 佢又講唔到比我聽教左d0麥?  

小一至小三吃飯大致好像飛機餐一樣, 每款食物有少許, 飯堂姐姐一早已為小朋友分配好, 如果小朋友想再添食, 可以問飯堂姐姐取, 逢星期二及四的自助餐都是這樣分配好, 我的小朋友在小一時都只可說吃了肉肉, 菜菜及飯飯等, 所以如果你問得太清楚, 他們有可能真的不知道

至於溫習, 我就好少同佢溫習, 只是每日回來看看作業, 了解進度, 問問他有什麼不明白, 我就是這樣, 因為如果老師要他們怎樣, 而他們又應乎不來的, 他們會自動問家長或要求幫忙, 不用擔心

我仔仔說沒有功課, 中文寫到聽字,數學做P.1-P.2, 英文做到
One to Ten., 今晚再叫他做其他.

Shirdy
Issac's Mom

cindycmtsang,

唔該哂你呀! 我仲以為BUFFET係任佢地簡添, 完來都係同一, 三, 五一樣, 一份份分比佢地.

係呢, 你個小朋友讀幾年班架?

我仔仔噚日功課有好幾個中文生字,
係用一張紙寫的.
數學書做三頁.
英文反而無做過one to ten

lunch食咩?係我對住張餐單同佢講,
佢先識話

Hi, 我囡囡都係讀1C, 希望以後能和大家多些聯絡。

我相信大家都和我一樣覺得啲書本同習作十分混亂, 囡囡話有啲書佢沒有, 我就叫她同老師講, 但是老師衹叫佢和其他同學share, 連續幾堂都係咁, 寫手冊比老師都沒用。

今天於是打電話比學校, 學校話英文尖組祗得2本Cambridge 書係比其他同學少一本。 唔係叻先至要讀多啲書?? 今天放學收到一張補購通告, 那些簡單影印和包裝的習作都要$28一本, 好似去搶咁

我覺得啲習作封面本本都一樣, 咁細個小朋友又要佢地攞書走課室上堂, 問囡囡有幾多本書, 佢又唔知道, 我已經寫信給學校要求他們詳列每一科的所有課本及習作, 如大家都有同感, 希望大家能一齊反映給學校。

上星期我發覺囡囡的筆盒多了一個二元, 囡囡話她的同學係都要比佢, 我就教她唔好貪錢, 於是佢還番二元給她的同學, 如果你們有比零用錢給小朋友, 我覺得一定要教他們正確用錢態度。   

我個女係1B班,尋日先正式見佢有中文功課帶返屋企做,要按筆順寫幾個生字。個女仲話今個禮拜五中文生字比賽,要背好"靜夜詩"同埋"我家的小貓"。
但係我check佢本手冊,都無寫低過既!

仔仔尋晚有reading同中文功課做, 仲派多左本習作薄係thematic book A, 尋晚開始教仔仔執書包, 自係帶d有堂既習作薄返學.
‹ 上一主題|下一主題