用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不能重讀小一的直私小學
樓主: Kainy
go

不能重讀小一的直私小學 [複製鏈接]

euniceyuyan 發表於 21-3-19 00:31
請問8月中出生b,如果重讀小一,入學時剛過7歲,可以申請嗎?

看看心儀學校小一申請須知 例如
DGJS 坑真 聖嘉勒 ... 有年齡上限
德望 高主教 ... 無寫年齡上限

Poyau 發表於 21-3-19 11:13
看看心儀學校小一申請須知 例如
DGJS 坑真 聖嘉勒 ... 有年齡上限
德望 高主教 ... 無寫年齡上限

多謝你!

Kainy 發表於 21-3-16 15:08
請問除咗英華,仲有邊d直私不接受小一生再報小一?

民生 不收重讀生

https://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1489&mode=published&nocache1616803723#admissions_chi

1.凡報讀本校2021-2022年度小一至小四各級插班,須於2021年6月2日(星期三)上午09:00至2021年6月7日(星期一)下午5:00透過本校網頁進行網上報名。
https://primary.munsang.edu.hk/→ For Public → Admissions

2.報考年齡:報考小一:2015年12月31日或前出生
     報考小二:2014年12月31日或前出生
     報考小三:2013年12月31日或前出生
     報考小四:2012年12月31日或前出生
*不收重讀生

Charlotte_mom 發表於 21-3-18 16:01
因為好多人無唸過唔同人有各種唔同需要,一聽到重讀就直覺阿媽唔理仔女意願,迫仔女更上一層樓 (不排除有 ...
絕對認同。一聽就話唔好唔好,咩唔好又分析唔到。每人發展不一,我仔自己話無所謂。仲話我可以認識多一級同學,我仔性格好樂觀好開心果種。

Charlotte_mom 發表於 21-3-18 00:47
識人真人真事case
細佬考唔入家姐間學校(較活動),抽入地區學校
細佬做功課、溫默測做到喊,話點解家姐有 ...

8卦一問,家姐係邊間直/私?可以接受重讀又咁happy ,我都留意下(emoji)。(估計成績都唔差,否則家長唔會重讀都肯入讀)
‹ 上一主題|下一主題