用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔聖保羅男女德望協恩聖保祿優才羅氏福中匯基東九龍 ...
樓主: q39990000
go

女拔聖保羅男女德望協恩聖保祿優才羅氏福中匯基東九龍   [複製鏈接]

迷你人 發表於 18-9-29 13:10
排咩鬼啊,見左收再講啦
好的,希望有呢日啦

fatman69 發表於 18-9-29 09:43
唔好問點排,不如想吓若九間都收囡囡時如何選擇,到時「九星連珠」破晒紀錄先想!
若囡囡係B1生,應中到三 ...
加多一間, 直頭夠料可以浸返樽"十全大補酒"

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-9-29 18:46
不一定可入到,小女也級一二,最終都祗面試,但都可入了女兒喜歡的那間。
...
報下當攞下經驗

q39990000 發表於 18-9-29 14:55
回覆 kochiman2004 的帖子

小一至小五唔係級一就級二

如果名小年年能保持級一二, 首選:SPCC/DGS (相信OK),後備次選:HY/SPC/GHS, 其他就不必考慮。

q39990000    發表於 18-9-30 17:13

回覆 jli008 的帖子

我都認識兩位小朋友,6年小學未入過級10,成績在班內第十幾名,但二人放時間去考樂器級數,又8級又演奏級,最終上左SPCC. 有特異功能比成績更吸引!

回覆 小時了了 的帖子

jli008 發表於 18-9-30 11:39

就是,所以面試了二三間直資后,到自行面試就輕鬆了些,祗是 ...
但報得太多, 會否弄巧成拙呢 ????????
考到疲態不堪.....

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-10-2 13:03
回覆 subb 的帖子

好像我女兒衹去了女拔/銅鑼灣聖保祿及協恩,不要全部都報,因應孩子喜歡及能力就可以,也可 ...
聽聞直資同官津面試形式好唔一樣, 請問報幾間直資試下到自行時是否真係會定D? 我都諗緊報邊間, 因為家貧, target只係官津, DGS份嘢見到唔想填, 而且佢sort list過認真無機; HY撞正呈二時間; SPCS要寫四本book reports, 投資太大。仲未諗到報邊間好。

回覆 little_yolky 的帖子

填左DGS先, 之後其他校都係照單執藥, 港同都唔錯啦

jli008 發表於 18-10-2 00:42

也不一定,我女兒那年也有一位同学五年級及六年級都祗是級20 ...
估計是靠特異功能入的,若只靠學術,應很難入SPCC.如在體藝方面有特異功能,女拔更易入,BAND2生都能拿到Offer.

little_yolky 發表於 18-10-2 13:38
聽聞直資同官津面試形式好唔一樣, 請問報幾間直資試下到自行時是否真係會定D? 我都諗緊報邊間, 因為家貧, t ...

報埋港同啦,南區都好易去~~~

jli008 發表於 18-10-2 13:03
回覆 subb 的帖子

好像我女兒衹去了女拔/銅鑼灣聖保祿及協恩,不要全部都報,因應孩子喜歡及能力就可以,也可 ...

點解唔報埋GH?

little_yolky 發表於 18-10-2 13:38
聽聞直資同官津面試形式好唔一樣, 請問報幾間直資試下到自行時是否真係會定D? 我都諗緊報邊間, 因為家貧, target只係官津, DGS份嘢見到唔想填, 而且佢sort list過認真無機; HY撞正呈二時間; SPCS要寫四本book reports, 投資太大。仲未諗到報邊間好。

同妳係網上比較熟, 熟朋友我會向妳建議以下3間 (搵全 In 嘅直資):

1) 4大女神是旦最少報一間, 如果3間女神唔啱日子及其他原因唔配合, 咁不如試吓報德望 http://www.ghs.edu.hk/sec/s1_admission.htm

2) 福建中學 (因為面試內容唔係易) (面試考中, 英, 數(包括奧數), 好似有玩小組活動 e.g. Lego)

3) 近近地可以去 B1 天水圍李兆基書院, (面試都考中, 英, 數, 普通話)前兩年面試內容 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2312069&extra=page%3D2&page=65

4) 其他: 或者考慮吓 港同/ 赤柱SSC/ 王錦輝 / 播道書院 (播道書院面試問題 (祝願小朋友成功取錄)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3418630&fromuid=1539350 / 保良局羅氏 (請問羅氏中學/東九龍滙基中學面試形式? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3383242&fromuid=1539350),羅氏入到 2nd In 的話,2nd In 面試又係唔易。

匯基(東九龍)好多人都話面試淺 (未必能體驗到真正面試感覺), 顏寶鈴山長水遠去到 1st 只係做10分8分鐘用 ipad 做中, 英, 數唔化算.

subb    發表於 18-10-2 17:08
little_yolky    發表於 18-10-2 15:31

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題