用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: RiboMM
go

delet [複製鏈接]

這個小妹妹一定要搵校內社工同家人溝通, 因他們有經驗, 處事角度又客觀

RiboMM 發表於 18-1-25 09:39
成年人不等於家長。幾家也不等於就確實。

你當自己是那女孩,你才會明。

成人就是成人,我們可以強說那不一定是家長。但對那女孩,她只會覺得好多不是她要講的對象、大人來說話了。

RiboMM 發表於 18-1-24 19:06
https://www.facebook.com/schools.secrets/posts/936708609823888

睇到這個,好擔心佢想唔通自殺,唔知佢 ...
我有個細朋友仔, 佢當年係寶校級一, 派到去一間區內B1A學校, 間學校全校上下谷成績, 初中仲好, 但升到高中, 佢話全部同學自動開turbo讀書, 佢好大壓力, 開學無耐已經有問題, 後來要休學一年, 睇精神科, 依家社工介紹轉咗去另一間中學讀。

所以話: 與子女相處要(亦師亦友), 若家長再以舊時的姿態(一言堂---大石壓死蟹)對待子女, 只會迫佢地走上絕路。出咗事先後悔就太遲。

最討厭一些家長寬己嚴人,其實小朋友人生閲歷太少,無得反駁。其實佢地都可以話㸃解人地老豆阿媽做到 CEO, 又唔見你升到。

回覆 nicolemummy 的帖子

你亦唔系該女孩,點知佢要咩唔要咩?小小鼓勵同support唔系佢希望要嘎?你要幫就幫,唔幫也無所謂,各人自由論斷,盡心就好

October. 發表於 18-1-25 09:12
希望小妹妹識得尋求幫助, 好多時要教育嘅係父母, 而唔係小朋友!!=====》同意。

我又醒起件事,  ...
其實升中分返五個band就最好,因才施教,一間學校學生差別唔會太大

YDLFATHER    發表於 18-1-25 22:21
October.    發表於 18-1-25 12:31
‹ 上一主題|下一主題