用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救命!新移民找小一学位,急急急!
樓主: chemsyn
go

救命!新移民找小一学位,急急急!   [複製鏈接]

chemsyn 發表於 17-7-6 23:42
本人新移民,小孩九月正好六岁,之前在深圳上的幼儿园,不懂广东话,英语也很差,不知道可不可以找到一间学 ...

樓主呢個帖如果係高登,死哽啦,好彩EK都係愛心爸媽。大陸有d幼稚園谷起來,超香港幾條街都有,唔識廣東話,初初會辛苦d,如果小朋友本身勇猛,敢開口,唔使一個月就夠追番。今年小一超難,而家先搵,基本冇乜希望自己揀,有一間係一間啦。

回覆樓主:

我又不擔心適應問題,送去外國讀仲難適應都有好多人咁做

我係香港交咗二十年稅, 小朋友今年升小一, 派到最後志願, 我都想搵想好學校, 你一來就爭小一學位, 仲要希望係好學校, 想請問你付出咗啲咩?? 我都想政府派間好學校俾我呀.

回覆樓主

Exactly, 根本好學校學位就得好少,唔識廣東話同英文考到的機會近乎零,就算比你讀到都考第尾又有什麼意思。有學位就讀左先,如果去多新移民的學校對小孩也有幫助的,學校會懂得怎去支援小朋友

mba34567 發表於 17-7-7 09:34
樓主呢個帖如果係高登,死哽啦,好彩EK都係愛心爸媽。大陸有d幼稚園谷起來,超香港幾條街都有,唔識廣東話 ...
如果入讀啲南亞生較多既學校,幾個月就可以追返啲英文添....

香港一定有書讀,上面已教要去教署申請,會派學校俾你。
或者找間幼稚園讀K3,下年抽獎,有機會俾間名校你個小朋友讀𠻹!

回覆 chemsyn 的帖子

应该点都好过深圳d学校挂?如果吾系你都唔会咁迟仙至黎搵啦。

真想問既然係深圳讀開,點解要嚟香港再適應,香港學位已經難求,香港小朋友都爭崩頭,再加埋外來生

回覆 littlerabbitmom 的帖子

按照你的逻辑,小学入学得按缴税额大小排名依次进吗?想问你20年缴了多少税。
再从历史到现在,大陆人在香港做的贡献你知道吗?请你去查查中文大学是不是大陆人办的,树人大学呢,再去查查多少小学中学是大陆人办的。现在香港社会的顶级人才大陆人比例有多少你知道吗?顶级富豪呢?上市公司大陆来的占多少?
就你这点小思维能让你在香港立足不是靠你的20年税,是我们大批的人在贡献在托着你。
我可以告诉你,我在香港投行工作,一年可能顶你10年,请你低调。还20年的税,谁稀罕。社会靠优秀人才在推动,你是不是。没有移民有香港现在和未来吗?

Forgetmenot999 發表於 17-7-7 03:33

為何你早知小孩要來港讀小一,沒好好計劃預早學好廣 ...

多年前,朋友從美國回流返港,孩子已經六歳多,而且已經是十月份,學校已經開晒學,於是申請了一間私小、三間直資小學,孩子唔識中文。奇怪地四間學校都收,我朋友仲係著短䃿去面試,孩子筆試時,家長還主動要求與校長會面,校長又肯喎,家長向校長了解學校,情況就好似校長向家長推銷學校一樣,我覺得好奇怪!點解我會咁清楚,因為我有份陪佢去其中一次面試。

赵构钩 發表於 17-7-7 10:38

按照你的逻辑,小学入学得按缴税额大小排名依次进吗?想问你20年缴了多少税 ...

你不要在这里烧火啦

回覆樓主

算把啦, 起EK講大陸人的不是,一定有一d大陸人出來護主或護翻d大陸人,講大陸為香港作了多少貢獻,但從來冇講佢地喺香港攞咗幾多著數!!

煩講談政治請到高登討論區或去強國論壇, 嗰度個個都係愛國份子(把口), 多謝合作,謝謝!!

Felix223    發表於 17-7-7 10:50

karen55407 發表於 17-7-7 10:46
多年前,朋友從美國回流返港,孩子已經六歳多,而且已經是十月份,學校已經開晒學,於是申請了一間私小、 ...

果個係美國回流,有冇friend係南亞回流?都有咁好待遇?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

赵构钩 發表於 17-7-7 10:38

按照你的逻辑,小学入学得按缴税额大小排名依次进吗?想问你20年缴了多少税 ...

你這樣的人才為何甘於困在香港這彈丸之地呀! 神洲大地,天高海深,你回去發展及貢獻啦! 十億人口,好需要你返去托著他們的.

回覆 mba34567 的帖子

看不下去了,特地注册个号来教育教育部分狭隘分子。
当妈妈都不容易,我们应该帮助她而不是恶言相对。
社会进步必须在宽容仁慈的环境下和谐共赢携手发展。

chemsyn 發表於 17-7-6 23:54
非常感激!今天面试了一间  ”广东道官立小学“ 说周一回复,学校不知道好不好,不懂这些 ...

香港唔會無書讀,只是你小朋友頭一年會追得比較吃力,不過細路嘅適應能力頗強,在香港快快融入,學懂廣東話和英語。
只是奇怪樓主7月才急急才回港辦入學,現在所有學校學位已經塵埃落定。

赵构钩 發表於 17-7-7 10:52
回覆 mba34567 的帖子

看不下去了,特地注册个号来教育教育部分狭隘分子。

我都說了,EK還是愛心爸媽多,這兩年,升學需大於供,個個打破頭,有d怨氣好平常啦。你如果去高登戰鬥,幾秒鐘就給亂石砸死啦。

Felix223 發表於 17-7-7 10:59
香港唔會無書讀,只是你小朋友頭一年會追得比較吃力,不過細路嘅適應能力頗強,在香港快快融入,學懂廣東 ...
樓主都算叻,落黎冇耐識得上黎EK開POST問........
‹ 上一主題|下一主題