用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH and York, 點揀?
樓主: PinkyFernando
go

LH and York, 點揀? [複製鏈接]

其實講到底揀學校每個家庭有不同要求,升小除左學校品牌,家庭配合、外補、小朋友性格、爸媽是否名校alumni都好影響

arthropoda 發表於 17-4-5 16:33
樓主似乎在不同posts都表現出好喜歡york, 如果自己取向明確, 小朋友又喜歡就選吧, 無須理會是否傳統名幼,  ...

其實我都係想問下大家意見,收集下資料,,請不要assume我的取向,謝謝

bird06 發表於 17-4-5 18:56
其實講到底揀學校每個家庭有不同要求,升小除左學校品牌,家庭配合、外補、小朋友性格、爸媽是否名校alumni ...

說得很對

功利D講, LH 個名會好D. 佢地收生要求高D。唔少人覺得york肯俾錢就讀得。

俾我一定揀LH

所有嘢配合到神校神家長神地址, 但都要睇小朋友面試表現, 呢樣嘢無人會計算到.  IN得小學都巳係五六歲, 可以問到好多嘢, 唔會好似見幼稚園咁好彩.
家長計到幾完美, 都係滿足自己罷.
朋友忠告要一直留意小朋友的學習態度及性格發展, 再作不冋的策略, 才對大家都好.

Forgetmenot999 發表於 17-4-5 11:17

按學生比例,LH的升小情況的確很一般,最叻也只是入2 ...

其實而家好多新生代家長,偏愛新派學校多過傳統名校架啦。DGS係神,但作為一個家長,我唔會想個女係一個咩都要鬥最叻最好既環境中成長,反而希望佢開開心心無咩壓力下讀書又學到野,真正自身有學習興趣。我相信呢個亦係一個趨勢。

所以而家蔡繼有咪咁hit! LH有咁多學生入到CKY我唔覺得成績只是一般。

至於其他資料無咁公開既學校(我唔會用不透明黎形容)。因為資料不全面,我就不能評論了。

同埋,入得LH,我諗target新派學校既都唔少,至少我唔打算報「傳統名校」。如果500人入面得50人有報神校,咁有幾個入到比例上一d都唔差。你的比較就好似橙同蘋果相比一樣。

DengCK 發表於 17-4-7 18:16

其實而家好多新生代家長,偏愛新派學校多過傳統名校架啦。DGS ...

對的!LH家長一向不稍入神校及名校,只追求一、二、三線直資私小,但求有殺錯無放過

Forgetmenot999 發表於 17-4-7 18:27
對的!LH家長一向不稍入神校及名校,只追求一、二、三線直資私小,但求有殺錯無放過
...

都係架,因為我地睇重既唔只係名氣或升學成績,仲好重視小朋友讀書學校的氛圍同埋教學模式。人各有志。你鍾意angelababy,我鍾意湯唯。

回覆樓主:

感覺LH傳統d~york 自由d@@
睇下小朋友咩性格

響我識既家長羣中,LH 既家長較多會target輕鬆活動類型既小學例如cky, wkf, 港同等等!有啲一間傳統都冇報到!

minichan1 發表於 17-4-7 18:50
響我識既家長羣中,LH 既家長較多會target輕鬆活動類型既小學例如cky, wkf, 港同等等!有啲一間傳統都冇報 ...

exactly。target既學校都唔同。其實係LH家長角度,都唔會因為傳統名幼好少派到去呢d新派學校而覺得佢地派位成績唔好既。

我想帶出既係,橙同蘋果比係比唔到。

DengCK 發表於 17-4-7 18:16

其實而家好多新生代家長,偏愛新派學校多過傳統名校架啦。DGS ...

Agree。
例如SFA,大部分LH家長係耍手兼擰頭,不敢恭維呢d咁傳統谷學術既學校。

rosieee 發表於 17-4-7 18:45
感覺LH傳統d~york 自由d@@
睇下小朋友咩性格

LH教學模式一d都唔傳統。有舊生家長分享蔡繼有grade 1 & 2簡直好似仲係LH上緊堂。
你覺得蔡繼有係傳統學校嗎?

konew720 發表於 17-4-7 21:34
LH教學模式一d都唔傳統。有舊生家長分享蔡繼有grade 1 & 2簡直好似仲係LH上緊堂。
你覺得蔡繼有係傳統學校 ...

冷靜d 先~我當然知道LH都好多活動教學~我話佢傳統d 只係同york 比較炸~如果論名氣~-定係LH>york ~LH係bk直頭係神校tim@@
我只係以interview 完比我種感覺分享下者~
個人認為LH收生要求比york 難好多~感覺LH喜歡d 有紀律同有耐性既小朋友~(例如面試要不停轉房不停等、亦需要見校長~題目亦較york 多同深dd)
而york 比我感覺就free d(面試時有老師warm up 小朋友先~比小朋友自己揀題目作答~題目亦相較地易d)

其實間間幼稚園都有人考到名小有人考唔到!作為家長~應該可以睇到小朋友性格適合邊間多d~而唔係睇可以升到邊間名小多而去決定自己子女入邊間~

rosieee 發表於 17-4-7 22:14
冷靜d 先~我當然知道LH都好多活動教學~我話佢傳統d 只係同york 比較炸~如果論名氣~-定係LH>york ~LH ...

講得好。唔係單憑名氣或升小成績。而係成個package夾。

rosieee 發表於 17-4-7 22:14
冷靜d 先~我當然知道LH都好多活動教學~我話佢傳統d 只係同york 比較炸~如果論名氣~-定係LH>york ~LH ...

我都係想講LH一d都唔傳統。只係純分享,冇其他意思。
因為囡囡入讀LH之後發覺外面好多講關於LH既野都唔係真。例如學術好谷等等。
我自己冇小朋友讀York 或其他學校,唔會對其他學校有任何意見,亦唔會話我覺得點點點。

貢獻勳章

貢獻勳章

markey 發表於 17-4-8 11:13

你有無睇過剛剛出個個小一結果?

講多無謂,數據最實際。不如你放上最新數據讓大家清楚了解當中有沒有誤導或攪錯。這位LH家長又何必介懷呢?LH家長一向不稍入神校名小嘛

konew720 發表於 17-4-8 11:13
我都係想講LH一d都唔傳統。只係純分享,冇其他意思。
因為囡囡入讀LH之後發覺外面好多講關於LH既野都唔係 ...

係囉,我地跟本唔知某d學校既成績,只係口耳相傳既所謂成績,點可以評論呢。
而且我地都唔鍾意評論人地邊間幼稚園夠班唔夠班。

最緊要係家長本身覺得自己間學校適合自己小朋友。
‹ 上一主題|下一主題