用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Joe 與 QC 名校簡稱你識幾多個?
樓主: elbar
go

St. Joe 與 QC 名校簡稱你識幾多個?   [複製鏈接]

男拔學生在學界佢地會叫自己學校D運動員加油時會大嗌DBS

王家爸爸  句口號好似係:Give me a D! Give me a B! Give me an S! What do we have? DBS!!!  發表於 17-1-24 09:29

cheechi 發表於 17-1-23 21:42
咁知道既應該有返咁上下年紀,我係港島人,近年先知英華有男校,我地學生時代講親英華都講緊女校

...

英華男校有百幾年歷史,不過幾十年嚟都係位處名校林立既九龍城區。單論名氣,喇沙、瑪利諾、甚至黄笏南会比英華男校為高,所以未必有咁多人談論,但近年搬咗新校舍又轉為直資,而且小學部史樂比校長經常高調推廣學校,所以英華男校近年迅速被廣為認識。

cheechi 發表於 17-1-23 21:42
咁知道既應該有返咁上下年紀,我係港島人,近年先知英華有男校,我地學生時代講親英華都講緊女校

...

可能因為我個係仔,所以知有男同女

bb815 發表於 17-1-23 21:48
你也留意到我們住九龍,新界的都會過港島,工作,辦事,約人食飯,行街咁!但住港島的很小到九龍 ...
同事如果住港島的,結婚生仔買樓租樓一定要繼續住港島,樓價幾貴都要捱。反而住九龍新界的,就天馬行空,地鐵沿綫等等,選擇多好多。

ar_mak 發表於 17-1-23 23:33
從數學上理解,由天水圍到港島,跟由港島到天水圍,路程是相同.
但實際上,去問一個住天水圍既人,願唔願意到港 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

b3410 發表於 17-1-23 22:48
同事如果住港島的,結婚生仔買樓租樓一定要繼續住港島,樓價幾貴都要捱。反而住九龍新界的,就天馬行空, ...

有了仔女才發現住港島的好處.

王家爸爸  校網好   發表於 17-1-24 09:31

2jkidsfather 發表於 17-1-23 23:48
有了仔女才發現住港島的好處.

但我住新界九龍多年也不貫搬到港島呢!尺價堅貴,所以寧願每天亞仔早點起床跑到港島上學去

ar_mak 發表於 17-1-24 00:44
但據我了解,如果地球持續暖化,香港島是比九龍半島先要下沉.
所言甚是,有乜解救? 快D讀完搬走!

Soundervolt 發表於 17-1-23 21:46
九龍人星期日去咗皇后像廣場唔會當去咗菲律賓。
星期日去皇后像廣場(金鐘、中環一帶)真係好似去咗菲律賓咁。去糖街、維園一帶就好似去咗印尼咁。

bb815 發表於 17-1-24 00:58
但我住新界九龍多年也不貫搬到港島呢!尺價堅貴,所以寧願每天亞仔早點起床跑到港島上學去
...
住港島, 忘記新界九龍, 千祈唔好過海,無比較,麻醉自己!

ar_mak 發表於 17-1-24 00:44
但據我了解,如果地球持續暖化,香港島是比九龍半島先要下沉.
港島地勢高九龍半島咁多,係都係九龍先浸啦。

2jkidsfather 發表於 17-1-24 09:26
住港島, 忘記新界九龍, 千祈唔好過海,無比較,麻醉自己!
我香港九龍新界都住過, 住新界時會成日出九龍, 但甚少過港島; 住九龍時就新界港島都會去吓 (無辦法, 九龍區無沙灘, 又無乜郊區, 要接觸野外一定要離開九龍); 住港島時, 無乜必要情兄下, 其實真係唔會去九龍同新界 (港島要商場有商場, 要名店有名店, 要郊區有郊區, 不過係D嘢貴過九龍同新界囉!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-1-24 09:55
我香港九龍新界都住過, 住新界時會成日出九龍, 但甚少過港島; 住九龍時就新界港島都會去吓 (無辦法, 九龍區 ...

如非必要,我去九龍只有幾個原因1.去金魚街買野 2.去花墟買野 3.去科學館太空館

尖咀shopping食野唔係一般港島人考慮。中環金鐘銅鑼灣都有晒了

醒目開學勳章 王國長老

不過我識鄧顯沙官曾肇添林護培基羅定邦等等。反而黃笏南只停留於歡樂滿東華表演

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-1-24 09:24
星期日去皇后像廣場(金鐘、中環一帶)真係好似去咗菲律賓咁。去糖街、維園一帶就好似去咗印尼咁。 :joyous ...

你一定係港島人。仲係家有外傭

2jkidsfather  重要有2個: 菲律賓  + 印尼   發表於 17-1-24 10:29

Charlotte_mom 發表於 17-1-24 10:20
你一定係港島人。仲係家有外傭
我細個既時候, 淨係知QC係Quailty Check

即使依家我D仔女, 暫時對KC既認知, 主要都認為KC係指大台某長篇劇既一個角色

ANChan59  Quality Control.  發表於 17-1-25 00:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

st jo 就全港都知,港九新界都有
以前年代未有海隧及地鐵,無事少過海

細個時資訊冇咁發達, 港島區名校只識皇仁同英皇, 九龍區就識華人, 喇沙同MARYKNOLL

SPCC, ST MARY都只係中四才知, MARYMOUNT更加係出來做野至識

‹ 上一主題|下一主題