用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不知道應不應該轉校網?請各位給些意見! ...
樓主: POOH-MA
go

不知道應不應該轉校網?請各位給些意見! [複製鏈接]

引用:Quote:POOH-MA+發表於+16-12-12+07:51+原來

原帖由 hkpapa852 於 16-12-12 發表
申請轉網,每間學校會定限期,過咗限期後學校未必再受理。到時能否自己去EDB改,建議問清楚EDB。 ...
大部分學校都會在農曆年前後出通告通知家長,幾時截止轉校網,如果驚自己miss左,就跟老師說一聲。

POOH-MA 發表於 16-12-11 13:42
回覆 Bbkingdombb 的帖子

葵青區轉去沙田區!心儀中學沙蘇/培英!
我估你仔女可能本區B1C,所以轉S H跌B a n d唔奇,唔好話老C,有經驗的家長都估到8,9成,我就唔會博,K T都唔少B1校揀。轉左輪為B2就入唔到沙S O/沙培,都係晒氣

沙培B1B,如果自己B1C都要追,不如你哋再諗下啦!

chocolatebean 發表於 16-12-12 08:50
我估你仔女可能本區B1C,所以轉S H跌B a n d唔奇,唔好話老C,有經驗的家長都估到8,9成,我就唔會博,K T ...

Agree

如果唔係因為交通,其實考慮都唔使。

多謝各位意見,因小朋友不想搭長途車返學,所以一心想轉校網,加上參觀完沙蘇開放日又幾喜歡, 第二就係沙培, 但而家成績擲界,我當然想佢入到band1學校, 知道如果唔轉校網係比較大機會入到band1學校,但諗起小朋友又要搭成個鐘先至返到學,又好似幾辛苦,所以先頭痛博唔博好,如果呈三後名次又係擲界我就一定唔會轉校網!

POOH-MA 發表於 16-12-12 10:18
多謝各位意見,因小朋友不想搭長途車返學,所以一心想轉校網,加上參觀完沙蘇開放日又幾喜歡, 第二就係沙 ...
講真,最難捱既小學都過左,中學生又大過D,唔怕太辛苦的

如果真想回歸沙田本區,不如實際D自行試下B1C的學校

POOH-MA  多謝意見!  發表於 16-12-12 23:07

回覆 POOH-MA 的帖子

你可在二月那批才轉, 現在還有二個月時間考慮

POOH-MA  Thx!  發表於 16-12-12 23:05

回覆 POOH-MA 的帖子

題外話: 我覺得我應該係識你既
‹ 上一主題|下一主題