用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何讓小朋友專心做功課溫習
樓主: jadenhayden
go

如何讓小朋友專心做功課溫習 [複製鏈接]

回覆:如何讓小朋友專心做功課溫習

你面對的問題其實大部份家長都面對緊,旁觀時可以好清醒。埋手做就自己都失控,好多時會講出唔應該的說話及語氣,我覺得專心同成熟程度有関,太強求也不會早熟,只能提他快手完成功課之餘,提醒自己不能動氣,我事後檢討,動氣根本毫無幫助,甚至更衰。

回覆樓主:

bingo.
無論事前如何提醒自己要說話温和、不要長氣,結果都會是用了無感情的聲音說話又長氣

原來大家面對的情況都一樣⋯⋯我覺得我仔(讀小一)又可愛又乖,除了做功課時。他做功課我簡直想噴火,特別係抄書,極慢!日日被我鬧,請有成功經驗的家長指點下

回覆 damonmama 的帖子

鬧佢無意思的,我女小一也是,佢認為抄係無用,幫唔到佢增長知識。諗辦法吧…要保持學習興趣。
伴讀係最好,打好基礎。
悶嘅功課我會陪佢,佢呻下呻下,我在旁聽住,講下傾下甘,難嘅功課會幫下佢。
孩子測考,我變身啦啦隊,派成績一起歡呼。
加油呀!

我都好沮喪,已經坐係佢隔離,但成日發脾氣話唔識做,好好同佢講道理,都係想佢快啲做完有得玩,但偏偏唔使一個鐘既功話做兩個鐘,最後攪到我話唔理佢喇,佢又識做喎,好似同我作對咁。

老師話,學校功輔堂都發覺到佢係叫極都唔想做既,仲叫我如果係屋企都係咁難叫佢完成功課,就由佢欠交,仲建議情況都係咁,第時放學留校做功課。

其實佢成綪唔差架,默書測驗都係85以上-100,就係脾氣差,態度差,懶散。但態度呢樣野好緊要麻...

可以點呢??都唔知點捱......

Yanamami 發表於 16-10-27 09:42
三歲定八+。我細女由細都自动自觉。幼稚園時,我係厨房忙紧,嗌出去:好快d做埋功課啦!出边嗌番入黎:做 ...

好羨慕
‹ 上一主題|下一主題