用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 某津校放學時家長外觀&表現
樓主: AnnaDoll
go

某津校放學時家長外觀&表現 [複製鏈接]

講開,想起有次陪朋友接放學,等的時候,見到有個爸爸不斷摸佢老婆pat pat,又嘴對嘴,又錫耳背,摸來摸去。我覺得好核突,但呢d係個人問題,無話覺得學校差左。

momama 發表於 16-9-25 10:18
仲有呀,紋身越嚟越普遍,如果你有呢啲「標準」,可以唔使報小一啦。
利申:名校爸媽都有紋身
...
8啩想問, 紋D乜?

唔知有冇人紋"校名"呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:仲有呀,紋身越嚟越普遍,如果你有呢啲「標

原帖由 momama 於 16-09-25 發表
仲有呀,紋身越嚟越普遍,如果你有呢啲「標準」,可以唔使報小一啦。
利申:名校爸媽都有紋身
...
咁我估,爸媽都好,若係見家長果陣,突然走條龍出黎,相信都會減弱咗機會,加條粗金鍊效果更佳

哈哈,一提紋身就睇到一般嘅意見,龍呀、金鍊呀,呢個係現實。有紋身嘅家長,一般喺正規家校活動如家長日,都唔會現啲紋身出嚟。

標準沒有關係,每個人,每個家庭有自己的standard,接受唔到就不要勉強。不過個別同學,家長的表現未必代表整間學校 。如果比例高,有代表性。有時覺得老師在學校的表現更值得參考。例如同小朋友講話態度等等

回覆 momama 的帖子

我見有人紋 蝴蝶 ,幾靚,不過我不會去試,怕痛

官律乜人都有~
不過有時不能夠只懂以貌取人,咩D講句,大把教育程度高,著得體面嘅家長,對住其他家長或者老師校長嘅言行舉止仲衰過D低下階層多多聲。說話內容仲難聽過粗口~ 當然我都覺得湊住小朋友放學時食住煙的確唔好睇,不過呢D學校本身好難控制,如果就係因為佢食煙而影響妳對成間學校嘅印象,我覺得呢個諗法...嗯....有D膚淺。
還好,個天比妳遇上一個幫到妳分析嘅老公。

siden    發表於 16-9-25 14:40

回覆:某津校放學時家長外觀&表現

碧咸都有很多紋身,大家又點睇

Tintin926  Well said  發表於 16-9-25 15:48

Jayann 發表於 16-9-25 13:59
官律乜人都有~
不過有時不能夠只懂以貌取人,咩D講句,大把教育程度高,著得體面嘅家長,對住其他家長或 ...
講得好好,老實說,我對d以貌取人的人好反感,响這世界太多道貌岸然,口蜜腹劍的人
這些衣冠禽獸高學歷生活高尚,但他們的自私和狼毒先係對社區甚至社會造成最大的傷害。

樓主,太多冇修養的家庭子女係會影響你的孩子習慣,但缺德的家庭子女一個就夠對同學帶來深遠的傷害。

你仔女d同學係李天一或李剛個仔,你先驚!

mandykg 發表於 16-9-24 17:26
我亦見過某私校既家長,揸住架名車,大支野咁停架車係馬路中間等放學,block住成條馬路,d車狂呠,佢都懶理 ...

嗯,我覺得呢啲比粗口爛舌更討厭。

hkpapa852 發表於 16-9-25 12:06
8啩想問, 紋D乜?

唔知有冇人紋"校名"呢?

個腦不禁浮出: 叩門面試時不經意地露出紋身

辣媽蹲下,露出紋身 好似當年喬寶寶剃 TVB  在頭頂一樣
‹ 上一主題|下一主題