用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Ipswich School or Bishop’s Stortford College
樓主: jaspermame
go

Ipswich School or Bishop’s Stortford College [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dsm+於+15-12-06+發表幾年前+

原帖由 CPW628 於 15-12-06 發表
Hi dsm 多謝妳嘅分享 又知多 d 請問妳仔or女讀緊邊間學校
唔好意思 dsm 睇漏左 妳小朋友係仔

回覆 jaspermame 的帖子

不客氣,仲有一樣想提,我記得 Bishop Stortford for boarders 的 activities varieties 非常多 (其他學校是多 only, not 非常多),尤其是 junior form, 好似想 keep students busy, 所以好啱積極主動的学生。

仔讀左 Loughborough Grammar School

引用:回覆+jaspermame+的帖子 不客氣,仲有一樣

原帖由 dsm 於 15-12-07 發表

不客氣,仲有一樣想提,我記得 Bishop Stortford for boarders 的 activities var ...
Thx!請問你囝囝宜家讀Year幾啦?

引用:回覆+jaspermame+的帖子 不客氣,仲有一樣

不客氣,仲有一樣想提,我記得 Bishop Stortford for boarders 的 activities var ...
之前 agent 都有介紹過 Loughbrough 學校好大 好似係男校 你仔仔現讀 Y12 ?

你個 case 有D頭痛,尤其系 '周身郁…………', 語文能力高反而不担心趕不上程度,反而 concern 教學模式似乎活動適合些。望遠些,如有能力 DSE 後出國,建議優才

sorry 另一個 post 錯了地方,…………

仔而家 y10, but 因經濟問題,已轉了学費再相宜的学校。

引用:sorry+另一個+post+錯了地方,…………仔而

sorry 另一個 post 錯了地方,…………

仔而家 y10, but 因經濟問題,已轉了学費再相宜的学校。 ...
對呀!學費真係一個好大的問題!

回覆:CPW628 的帖子

Caterham有消息未?

引用:Caterham有消息未? +

原帖由 jaspermame 於 15-12-08 發表
Caterham有消息未?
Caterham 啱啱覆左唔得

唔緊要啦!你都仲有兩間好學校揀,咁你會讀邊間呢?

引用:唔緊要啦!你都仲有兩間好學校揀,咁你會讀

原帖由 jaspermame 於 15-12-09 發表
唔緊要啦!你都仲有兩間好學校揀,咁你會讀邊間呢?
Kingswood要你幾時覆?

引用:Quote:原帖由+jaspermame+於+15-12-09+發表

原帖由 jaspermame 於 15-12-09 發表
Kingswood要你幾時覆?
聽日就要覆 個心仲係十五十六 Kingswood 環境好 妳呢 ?

Kingswood聽agent講开始收好多国內学生,而大陸仲heat起有訪校团去kingswood, 睇黎开始打国內路線

引用:Kingswood聽agent講开始收好多国內学生,而

原帖由 tung_yan0623 於 15-12-09 發表
Kingswood聽agent講开始收好多国內学生,而大陸仲heat起有訪校团去kingswood, 睇黎开始打国內路線 ...
我都有上網見到呢個topic, 2013年5月中國家長參觀此校。

我女都會下年9月去讀sixth form.
我覺得...

我問過現在讀緊kingswood既家長,全校共有2x個 香港學生,分別在不同級別,全校大約700學生計。 只有一個是 from china. 這個是現在情況,黎緊我都吾知道。

我有問過agent, 佢答同以上一樣。 我都有問agent, 佢話佢地間agent, 今年得我女一個係 kingswood 收 sixth form. 有其他人申請,不過是其他年級,有些收,有些吾收。

我覺得,我女讀2年,就算佢真係開始收好多from china 既學生,我覺得吾會係sixth form.
我感覺佢都收生都係有標準的,不是隨便收。

只是我個人見解。大家是否有其他資料?

你有冇問你囝囝意見?

CPW628 發表於 15-12-9 13:15
聽日就要覆 個心仲係十五十六 Kingswood 環境好 妳呢 ?
我之前都好喜欢Kingswood, 環境,老師及成绩都不錯, 而且有fd個仔在Kingswood 讀紧, 佢也誠意推荐. 可惜我個仔今年5月中才同我confirm想9月去UK讀書, 當时Kingswood 已無位, waiting list 都 full埋. 好彩最後都揾到间唔錯的, 但都多HK/中国学生, 總算呀仔好彩.

我觉得就算Kingswood 未來收多咗HK/中国学生, 以而家20個人來看, 都唔会一下子澎漲太多, 到时D仔女可能已经差不多畢業了. 而且如agent所講, 有名的学校收多了亜洲区的学生, 特别是來自HK/中国的已是大势所趋

引用:Quote:CPW628+發表於+15-12-9+13:15+聽日就

原帖由 gloriamimi 於 15-12-09 發表
我之前都好喜欢Kingswood, 環境,老師及成绩都不錯, 而且有fd個仔在Kingswood 讀紧, 佢也誠意推荐. 可惜我個 ...
是的,收中國學生都是大勢所趨,我地都控制吾到。

其他jm都有提過,你仔仔如何想法?畢竟是佢去讀書,佢開心就是了。

靚媽媽 發表於 15-12-9 18:17
是的,收中國學生都是大勢所趨,我地都控制吾到。
我個仔入了另一间, 佢讀得幾開心, 又輕鬆.

引用:Quote:靚媽媽+發表於+15-12-9+18:17+是的,

原帖由 gloriamimi 於 15-12-09 發表
我個仔入了另一间, 佢讀得幾開心, 又輕鬆.
請問囝囝Year 幾啦?

jaspermame 發表於 15-12-9 18:29
請問囝囝Year 幾啦?
Year 10
‹ 上一主題|下一主題