用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 禮賢 vs 崇真 vs 培道
樓主: hurryup
go

培僑 vs 禮賢 vs 崇真 vs 培道 [複製鏈接]

布希亞 發表於 15-12-21 16:20
St Paul Convent例子太極端,因本身都是香港頭三名學校

我只是唯一疑問,呈分同學和不呈分同學是否都安排 ...
是否一見就放入同一面試名單內

這點只有相關中學才能答你了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

回覆:培僑 vs 禮賢 vs 崇真 vs 培道

禮賢學術及品德教育也很好,你如果打算自行叩番居住區(彩虹)的中學,應該也大機會。例如聖言,順利天主教。

布希亞 發表於 15-12-21 16:32
所以有不確定因素,邏輯上中學也會處理有呈分的同學先,否則整個呈分制度就會被大質疑,漏洞是有,但學校 ...
對於小學有呈分既一條龍學校,至少可以限制咗簽咗直升協議既學生無得諗官津中學,同埋永遠只能同另一間直資中學係短時間內決勝負

布希亞    發表於 15-12-22 13:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

superying 發表於 15-12-21 16:34
禮賢學術及品德教育也很好,你如果打算自行叩番居住區(彩虹)的中學,應該也大機會。例如聖言,順利天主教。 ...
彩虹是屬於黃大仙中學網, 聖言, 順利天主教是屬於觀塘區既中學

引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-12-21+15:51+編

原帖由 布希亞 於 15-12-21 發表

看完結論是:
只要有實力,插入名校例子不少呢, 最紧要有一技之長。 除DBS/DGS外, 我識一個都由直資一條龍被哈羅賞識,提供奬學金入讀。

kufubaby 發表於 15-11-29 12:55
回覆 hurryup 的帖子
培僑有中學但小學冇呈分,升中跳船有難度。真心喜歡先好楝。禮賢區內屬1線,...

四選一,論學術、愛心、交通、升中派位,應該選禮賢。升中校網,家長可以選擇跟小學或住宅。

培僑沒呈分,升中高難度,自行派位時沒有學生成績次第,大抽獎時更自動成為Band 4。除非想子女讀12年愛國學校,否則慎選。

布希亞  以愛國不愛國來評價學校好壞,偏執  發表於 15-12-22 19:39

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-12-22 12:41
我覺得你這樣攻擊培橋是沒有道理的,也對就讀培橋的家長不公平

培橋的努力是有目共睹,而且升三大有23%, ...
其實某D直資一條龍中小學成日將成績唔理想既責任話因為唔係「親生仔女」去考,根本就係一個不負責任既講法。不管是否由小學直上,所收既學生都係學校揀過同埋用同一方式去教,我其實好想快D睇下呢堆學校到時如果仲未有理想成績時仲有咩藉口可以賴。

簽名被屏蔽

回覆 hkpapa852 的帖子

其實"親生仔"呢個詞又係好奇怪, 不過未必真係出自學校校長口中. 但第一年"親生仔" 既成績確實對一間學校幾有意義的. 就以GT為例, 前年第一屆"新生仔"考DSE, 學校真係頗為重視的, 亦考得好好. 至於未有"親生仔"畢業的學校, 佢地雖然都有分係咪"親生仔"呢樣野, 但唔見得學校有半點放棄果D唔係"親生仔"的學生, 而且更把他們"視如己出"添.

老實講, 一間新開既學校, 12年級都一齊招生, 真係band 1又讀得書既會無啦啦插入嗎 (仲講緊係要比錢讀)? 所以我反而視呢類學校為高增值學校.

所謂親生仔,係真係在學校讀足12年,用學所設計以階段式教學而教育出來嘅學生,這批學生考DSE對學校係非常重要嘅,因為可以真正檢視學校嘅教學模式是否真正成功嘅重要指標,成功與否,有咗嘅個重要嘅數據,學校先可以繼續改進,繼續進步。

簽名被屏蔽

引用:Quote:www+發表於+15-12-22+09:42+培僑沒呈

原帖由 baobutong 於 15-12-23 發表
我覺得可以由學術和品德去評論一間學校是否適合,以愛不愛國來作為「慎選」標准,就失之客觀。
...
不同意。品德教育其實都係同雕塑小朋友價值觀有關,而「愛國」都係同價值觀有關。

baobutong 發表於 15-12-23 18:15
言下之意,[愛國]是一䅜衡量學校有冇價值的取決?

布希亞/baobutong,

由於你的言行,被版主禁言,知恥近乎勇,禁言期間請好好反省,請不要再回來繼續挑釁和攪事,好嗎?

希望你明白,身教比言教重要,家長的言行會對孩子有直接的影響。

布希亞:上次活動(被禁言前)時間: 15-12-23 10:42

baobutong:註冊時間:15-12-23 11:00

禮賢!比下有餘,交通最方便。

www  Agree.  發表於 15-12-23 20:26
‹ 上一主題|下一主題