用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35net問題……
樓主: Vincywsc
go

35net問題…… [複製鏈接]

引用:在討論區任何人都有權發言,+本不想在回,+我

引用:Quote:原帖由+Mamalababy+於+15-10-19+發表

原帖由 Vincywsc 於 15-10-19 發表
補充少少,已私訊你不要再留言或爭吵,但你还是拙拙逼人,欺人太甚,不指名告知大家警惕一下實在係對不起自 ...
不覺得自己在撥婦罵街嗎?請對自己的留言負責,誰也看到之前的留言,我有沒有留言騷擾,有沒有指罵,大家都可看到,實則只回了你的帖子兩次,pm管理員也可看到,問心無愧,請不要破壞人的聲譽吧,我想各位也不想看我兩的對罵,就此停了~

引用:Quote:原帖由+Vincywsc+於+15-10-19+發表補

Vincywsc 發表於 15-10-19 11:26
謝謝意見,其實乙二,三唔填寶校,我認為應該就不填也罷……
以下係去年我寫給一份朋友對於35網的內容:
=======================================

睇睇下面條link, 內裡大量討論35網及天神嘉諾撒學校

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2987938&extra=&highlight=35&page=1>&tid=2987938&extra=&highlight=35&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2672678&extra=&highlight=35&page=1>&tid=2672678&extra=&highlight=35&page=1

(第幾線), (學校名), (暫定統一派位學額), (學校佔地面積)

35網:
1. 天神嘉諾撒學校 (S) 一條龍 35,2300平方米
1. 馬頭涌官立小學(紅磡灣) (S) 58,6400平方米
2. 聖公會奉基小學 (S) 36,3500平方米
2. 聖公會奉基千禧小學 (S) 50,3500平方米
2. 黃埔宣道小學 64,6200平方米
3. 葛量洪校友會黃埔學校 (S) 93,5100平方米
4. 聖公會聖提摩太小學 (S), 3400平方米

31網:
4. 廣東道官立小學 (S) 25,1000平方米
5. 東莞同鄉會方樹泉學校 (S) 25,1000平方米, 果欄隔離

________

首先, 今年放咗兩間31網的學校比35網居民抽, 比得你代表1)35網唔夠位, 2)31網居民
都唔想要, 又唔見比31網的St. Mary比35網?  所我編5線, 讀自已網最差嗰間都好過去
讀隔離網最差嗰間.

最難入, 但入到光宗耀祖, 一條龍St. Mary, 名牌
甲一: 天神嘉諾撒學校
乙一: 天神嘉諾撒學校
乙二: 葛量洪
乙三: 廣東道官立

點解乙二唔揀第2線的宣道/奉基x2?  Sorry, 宣道/奉基x2响乙一已經比人抽晒, 冇哂
位了.

點解乙三唔揀聖公會聖提摩太小學? 因為個人覺得廣東道官立好D, 有聯繫中學, 若你
不想誇區, 揀返聖公會聖提摩太小學做乙三, 乙四填廣東道官立, 以防止去咗果欄小學
(不過都有機會)

or

第二難入, 但入到請定補習,
甲一: 馬頭涌官立小學
乙一: 馬頭涌官立小學

or

放埋甲一, 比較穩陣, 但未必一定中, 网上comment似乎奉基> 奉基千禧> 宣道
甲一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧
乙一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧

宣道: 大班, 傳統 有精英制 , 三間黎講呢間宗教較濃厚  (校舍一般, 洗手間衛生麻
麻)

奉基: 小班, 傳統, 無精英制, 比千禧較為重學術 (去過開放日, 感覺學生唔係好熱
情, 冇咩招呼, 但老師好熱心)

千禧: 小班, 靈活, 無精英制, 體兿比奉基豐富, 校舍新環境三間中最好

rosaki    發表於 15-10-20 13:04

引用:Quote:Vincywsc+發表於+15-10-19+11:26+謝

原帖由 LL222 於 15-10-19 發表
以下係去年我寫給一份朋友對於35網的內容:
=======================================
做咩我朋友話佢個朋友個仔係紅馬,功課無咁多既?佢自己個女係你稱為光宗耀祖果間,但功課多到嘔……

引用:Quote:Vincywsc+發表於+15-10-19+11:26+謝

紅馬..我有好多朋友都話唔多功課, 小四仲可以去球場玩陣先開始做功課^^  但亦有朋友話多, 大概係跟據老師要求去定多少。同埋男仔的話,紅馬的升中派位係35網最好的一間
仔的話, 我多數建議紅馬 (如打羽毛球勁仲有著數),籃球勁就揀千禧
乙二除左葛/聖都無咩選擇,因為紅/天/奉/千/宣放落乙二都無望,博少少的話都可以試將葛/聖放乙三,最壞的打算都係去葛叩門
葛今年的小一功課,我個人覺得好多元化,而且上年有新校長進行改革,家長朋友暫時都有讚無彈,所以我唔覺得太差 (我不是太喜歡用"寶校"形容, 校內每位都在努力,不應將學校標籤)

sze0203 發表於 15-10-20 10:14
紅馬..我有好多朋友都話唔多功課, 小四仲可以去球場玩陣先開始做功課^^  但亦有朋友話多, 大概係跟據老師要 ...
請問有冇红馬今年升中派位表參考一下?

josewing 發表於 15-10-20 11:29
請問有冇红馬今年升中派位表參考一下?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2849190&extra=page%3D1

朋友囡囡在紅磡區的補習社補習, 補習老師說35網幾間的小學生都有在他們補習社的, 補習老師說近幾年紅馬的升中派位也不如前, 倒退了, 且學校透明度也不高, 我看他們網頁都沒有資料放出來的, 數據重那裡來只靠聽聞, 沒有共開的數據,比起黃宣, 奉基, 他們就透明度清晰, 在網頁上可看到整級人數的升中派位,..今年好像說35網除"葛/聖" 外升中派位也很平均..間間都差不多~

回覆:35net問題……

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-10-19+發表以下

原帖由 Naturedoo 於 15-10-19 發表
做咩我朋友話佢個朋友個仔係紅馬,功課無咁多既?佢自己個女係你稱為光宗耀祖果間,但功課多到嘔……

...
我公司個姨姨個孫去年紅馬升小一佢講。

我最初target天神,睇得多聽得多嚇親,放棄咗傳統教育。今年有個朋友叩到天神,比D暑期作業的「量」嚇怕冇讀!

呢個資料係上年13~14既,但今年都好似未見有資料,而且佢地只係貼係學校幾日就拿走,其實有好多家長都想係學校網頁度搜集多d資料去幫自己小朋友選擇學校既,我見黃宣同千禧今年14~15年都已經放左上網頁(但奉基就冇),所以就係話佢地透明度不足囉,不過係咪所有官校都係咁呢, 因為九龍塘官立小學我又係係網頁度搵唔到升中資料......
不過再睇番資料其實佢地四間都好平均,升一線中學比例都係AROUND40%左右

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-10-19+發表以下

原帖由 Vincywsc 於 15-10-20 發表
十分感激你呀😊全靠你詳盡的解釋,幫我解開好多疑問,而家清楚好多了……thank u so much😆

...
我係你15分會㨂紅馬,因為只有紅同葛冇宗教分。

回覆 LL222 的帖子

是啊。。個人都覺得功課多不等於成積一定會好~有時看到小朋友一放學回家都沒有休息便開始做功課,有時多功課時到吃飯時候都未做完就要吃晚飯,洗澡, 已差不多8點多了, 又再開始做未完的功課,做完都差不多9點幾10點了,又要馬上訓覺。。看著他們,比我們返工還要辛苦呢~

20分早幾年也要抽了~

引用:20分早幾年也要抽了~

原帖由 ckhmama 於 15-10-20 發表
20分早幾年也要抽了~
係咩?其實我唔係住NET35,上面個post係幫人去爬文的。

ckhmama 發表於 15-10-20 14:22
回覆 LL222 的帖子

是啊。。個人都覺得功課多不等於成積一定會好~有時看到小朋友一放學回家都沒有休息便 ...

FB個Group叫 不願小xx成為yy奴隸 ,D家長呻到 .....

sze0203  EK 唔比SHARE 其他GROUP 架  發表於 15-10-20 15:53

引用:Quote:原帖由+Vincywsc+於+15-10-20+發表十

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-10-20+發表我係

原帖由 Vincywsc 於 15-10-20 發表
Ic...但聽講紅馬好多人揀,怕機會好微……😣
相上講咗20分都入唔到,要抽。

‹ 上一主題|下一主題