用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想計劃安排女兒去英國升讀寄宿女校Year 9 ...
樓主: Eudemon
go

想計劃安排女兒去英國升讀寄宿女校Year 9 [複製鏈接]

引用:Thank+you+亮燈 這些討論版我昨天找到了,

原帖由 Eudemon 於 15-10-09 發表
Thank you 亮燈
這些討論版我昨天找到了,
我現在由9/2015開學開始睇。
客氣喇!你仲有時間,可以慢慢睇,慢慢消化,呢度各位家長好勁,我都學到好多野。

回覆 Eudemon 的帖子

你要想下 - girl school or mix school. - price - is it affordable for you and your husband.

- location - would be better if the school is in a quite town
- living cost - normally only £500 would be enough for one term as she will be living in a boarding school, meal and living will be provided. She only need money for half term and may be going out with friends
- is the area safe and good for study
- which subjects that she wanted to do

回覆:Kkyyii0903 的帖子

Kkyyii0903,
Thank you!
我在網上找學校資料時,
學費,設施,遠近都可以相差很大,
因花多眼亂的關係,
所以都唔知點選擇!
我問亞囡佢想讀邊科,
將來想做邊行,佢都無意見,
我就緊係想佢將來讀醫,大個做醫生啦,
但係網上間間都講自己好,都唔知點選擇!
睇到頭都暈,眼都花了!

醒目開學勳章

引用:Kkyyii0903, Thank+you! 我在網上找學校資

原帖由 Eudemon 於 15-10-09 發表
Kkyyii0903,
Thank you!
我在網上找學校資料時,
先約見agent, 等他們解釋一次整個申請流程, 有概念後才搵學校

Eudemon 發表於 15-10-9 17:13
Kkyyii0903,
Thank you!
我在網上找學校資料時,
學費最好自己加10%先比較,因為每年都一定會加學費

引用:大家好!我女兒今年11歲讀小六,+成績一般.而

原帖由 Eudemon 於 15-10-08 發表
大家好!
我個女今年也是小六,六月尾生日後已11歳,也想她過去英國讀year 9,不知是2017年九月過還是2018年九月過呢?

回覆 花露水 的帖子

I would suggest you to go and do year 7 or year 8, school won't let you to go to year 9 as you are too young.

回覆 Eudemon 的帖子

想清楚, 再決定, 慢慢來, 問清楚

回覆 Kkyyii0903 的帖子

Kkyyii0903,
Thank You!

‹ 上一主題|下一主題