用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎? ...
樓主: Josephine816
go

囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎? [複製鏈接]

Josephine816 發表於 15-5-7 15:58
我囡有間二線私小back up在net34,細B升小面試in直資我冇乜信心 .... 但講真私小佢屬二線又要俾$,所以先希 ...
E校網二線官小, 升讀一線中學比例, 和C校網一線津小相約, 都係~35%

C=34, E=16

過條隧道, 世界大D, 機會高D, 點解要死守呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Josephine816+發表於+15-5-7+15:58+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-07 發表
E校網二線官小, 升讀一線中學比例, 和C校網一線津小相約, 都係~35%

C=34, E=16
同意,我會為囡囡試net 11 d所謂寶校,唔得先再諗搬屋問題。

Sassa  敝在其餘60%去咗B3  發表於 15-10-5 16:46

hkpapa852 發表於 15-5-7 16:21

唔知大家係咪諗緊同一間?自行15分呢間都搏得過,尤其係仔仔添!不過我得10分,
一早就同佢講左算把啦。  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-5-8 10:30
唔知大家係咪諗緊同一間?自行15分呢間都搏得過,尤其係仔仔添!不過我得10分,
一早就同佢講左算把 ...

其實另一間官小我都睇過佢地既校務報告, 升中睇落都唔會太差(應該升讀一線中學比例在2x% - 3x%), 不過無得聯繫女皇學校, 又細又舊, 同埋附近太多好野食, 但自行應該10分都入到.

話時話, 點解唔諗下11網間官小, 10分都入到, 聯繫KC同BPS........ 我諗你又係唔想過海
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-07+發表E

原帖由 ihui 於 15-05-08 發表
同意,我會為囡囡試net 11 d所謂寶校,唔得先再諗搬屋問題。
唔洗寶,2線頭都得。

lauwingtai    發表於 15-5-10 23:40

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-8+10:35+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表
11嗰間官小唔差架!聯系皇牌官中,男又有優勢女又有優勢!

hkpapa852  衰在無校車!  發表於 15-5-8 13:28

Josephine816 發表於 15-4-27 07:53
如題,thx!

原來咁耐都無直接答個你標題既問題, 今日補番:
41網: 如果你甘心唔搏個幾間單性學校, 乙一就放唯一個間基督教學校, 抽到既機會係極高. 不過如果咁都入唔到, 應該只可以去叩門了

34網: 真係諗唔到值得為咗邊間基督教學校搬過去. 協恩? 脫龍之後係龍係蛇都未知, 仲要街外人連門都未必有得叩

啱啱先知協恩是聖公會應該冇分.......我並非聖公會……

回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

我女係崇真會,但係20分入聖公會學校的。

回覆 Josephine816 的帖子

可以同你講41網得一間基督教學校{基華),自行20分係絕對唔穩陣,大抽獎可能有d機…

引用:啱啱先知協恩是聖公會應該冇分.......我並

hkpapa852 發表於 15-5-10 15:38
原來咁耐都無直接答個你標題既問題, 今日補番:
41網: 如果你甘心唔搏個幾間單性學校, 乙一就放唯一個間基 ...

忘記咗, 41網其實有兩間基督教小學, 另一間係聖公會既拔萃小學, 一級得2班, 位小難入, 升中係咪好好? 唔知, 因為未見過數據. 不過係難得一間官津英小, 但亦係"外國人"重點目標之一

chingcging 發表於 15-5-10 22:46
我女係崇真會,但係20分入聖公會學校的。
學校點計宗教分係由學校自己決定, 聖公會屬下學校都各有不同.

九龍塘拔萃小學, 協恩係只接受聖公會既洗禮証明, 港島區不少聖公會小學, 會接受香港華人基督教聯會中註冊既教會既洗禮証明, 甚至所有天主教徒既洗禮証明. 九龍東某著名聖公會小學, 甚至連聖公會既職員都會照俾分.

自己一定要向學校查清楚

引用:Quote:原帖由+Josephine816+於+15-05-10+發

原帖由 IloveJJ 於 15-05-11 發表
協恩只接受聖公會有5分,但11網既基恩同聖彼得都接受其他基督教同天主教有5分。所以,要問清楚先。我都係11 ...
net 11其實可試黑馬呂明才。校長係st Peter嘅前校長。簡呢間諗住可以hea少少,依家真係喊死!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-05-11+發表協

IloveJJ 發表於 15-5-11 10:50
咁而家有無真係好谷呢?
如果我無理解錯, 佢講個間以為可以hea既學校唔係呂明才, 係基X. 佢只係話呂明才都係值得諗下既學校

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-11+10:50+咁而

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-11+10:50+咁而

回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

呂小係朱校長年代,初小係hea啲架!基恩冇諗過。因為我女唔鍾意。佢唔鍾意就冇謂簡啦。

原帖由 hkpapa852 於 15-05-11 發表
如果我無理解錯, 佢講個間以為可以hea既學校唔係呂明才, 係基X. 佢只係話呂明才都係值得諗下既學校
...
基恩係hea過呂小。

hkpapa852  原來我理解錯咗, sorry!  發表於 15-5-11 11:35
‹ 上一主題|下一主題