用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有無機會 3 升到 4
樓主: moon88
go

有無機會 3 升到 4 [複製鏈接]

好心灰看左以上, 完全無希望.  
唔知我家公子想點, 考完學校模試, 都係剛剛好合格. 中文總好差. 但都總係唔多緊張, 總係等運到. 真係無言.
凡事要付出才有收成, 點解唔明?

Ahling2004 發表於 15-2-5 17:21
好心灰看左以上, 完全無希望.  
唔知我家公子想點, 考完學校模試, 都係剛剛好合格. 中文總好差. 但都總係唔 ...
中文考試分好多部分,閱讀、寫作、聆聽、說話、綜合能力。你要知你家公子邊方面比較弱。如果其中之一方面比較弱,針對弱點,重點溫習。

同學壓力大, 做家長的更大。

回覆 王家爸爸 的帖子

綜合最差. 作文及說話都好高分.  
英文都係. 份卷都係剛剛合格, 但作文及說話都係好過分.

Ahling2004 發表於 15-2-6 10:16
回覆 王家爸爸 的帖子

綜合最差. 作文及說話都好高分.  
有啲奇怪,作文能力強既人,好少會綜合能力差。會唔會係因為閱讀時揸唔到主要重點?因為一篇文章可能有多於一個重點,學生需要知道邊個先係最重要既。

回覆 王家爸爸 的帖子

就係.  
我都覺的奇怪.

引用:DSE+預計全+3,+有無可能在這+4+個月可升到+

原帖由 moon88 於 14-12-13 發表
DSE 預計全 3, 有無可能在這 4 個月可升到 4 ?
一兩科有機,全科難d!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-2-7 10:39
一兩科有機,全科難d!
不如我地逐類科目睇,睇下可以點做:
中英文,應該比較難係短時間有突破,但係唔係完全無可能,每朝7:30AM,一邊食早餐,一邊睇NBC新聞,新聞之後,花15分鐘到半小時睇SCMP頭條同Letters to the Editor,花15分鐘到半小時睇明報頭條同社論,總共只需一個小時多少少,三個月一定有進步。
數理科包括很多主題,好少人瓣瓣唔掂,針對唔熟既地方,重點溫習,應該有改進。
通識同歷史等文科,要識得總結,研究下啲 Pattern,好似歷史咁,朝代興衰,離唔開幾個 Pattern。

只要有紀律咁做,每科提升一個 Grade 應該可行。

ANChan59  理解上可以,現實就?  發表於 15-2-9 18:48

moon88 發表於 14-12-13 14:22
DSE 預計全 3, 有無可能在這 4 個月可升到 4 ?
有冇溫書同做past papers?

有的

回覆:有無機會 3 升到 4

做完卷,對升4有無希望?
做得晒我都拜神

回覆:有無機會 3 升到 4

‹ 上一主題|下一主題