用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田津校 VS 沙田直資
樓主: beautyhar
go

沙田津校 VS 沙田直資 [複製鏈接]

回覆:mariyar 的帖子

mariyar, 直資一條龍都唔少功課架,st.paul boy 為趕banding, 又測驗又功課,好大壓力喔

引用:沙吕/一胡+和培僑/福小比呢? +

原帖由 beautyhar 於 14-11-07 發表
沙吕/一胡 和培僑/福小比呢?
培橋

babycat9001  X2  發表於 14-11-9 17:26

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+14-11-07+發表

原帖由 samchan2179 於 14-11-07 發表
培橋
吓,揀培僑放棄沙呂?  why???

小曳人  人人選擇唔同啫  發表於 14-11-8 07:57

醒目開學勳章 貢獻勳章

sissysze 發表於 14-11-7 22:31
沙呂做到全級頭30先有機上到呂中架...
[size=14.4444446563721px]沙呂小[size=14.4444446563721px]年年有約40人入沙呂[size=14.4444446563721px]中,仲有一班去咗外區名校[size=14.4444446563721px],而聯繫中學嘅位應該係填乙一抽嘅,唔係排名次嘅
恐龍家

引用:mariyar,+直資一條龍都唔少功課架,st.paul+

原帖由 beautyhar 於 14-11-07 發表
mariyar, 直資一條龍都唔少功課架,st.paul boy 為趕banding, 又測驗又功課,好大壓力喔

...
而家係講緊沙田
唔係神校
你可以過培僑/王錦輝個邊睇下資料先比較

回覆:沙田津校 VS 沙田直資

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+14-11-07+發

原帖由 lovebb2 於 14-11-08 發表
吓,揀培僑放棄沙呂?  why???
Why not ? 校舍靚,普教數,語境正,有國際學校feel , 有中學直上!

回覆:samchan2179 的帖子

我朋友仔都讀緊, 但話外籍老師越來越
少, 其它都幾好

mariyar 發表於 14-11-7 22:26
要睇你自己喜歡乜野
俾我實揀直資
直資也好,私校也好,每日既功課量係會比官津學校少,但唔代表唔多野做,對學術要求亦唔會低,尤其冇中學個D.一條龍學校升中係有保障,但同樣亦限制咗你跳船既機會.

kerkermui  所以唔算:進可攻退可守   發表於 14-11-8 20:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今日遇到幾個培僑中一生, 其中一個系沙吕小學升讀培中。 佢comment吕小轉了薛校長,功課明顯多, 每星期默書,最多8様功課,英文老師一般廣東音重。 培僑英文老師雖然唔系net, 但都系native speaker.
但佢轉述培中老師話系Band 1c, 認同嗎??

可能我唔鐘意有宗教,培僑同官小...

引用:今日遇到幾個培僑中一生,+其中一個系沙吕小

原帖由 beautyhar 於 14-11-09 發表
今日遇到幾個培僑中一生, 其中一個系沙吕小學升讀培中。 佢comment吕小轉了薛校長,功課明顯多, 每星期默書, ...
"培僑英文老師雖然唔系net, 但都系native speaker".  唔係NET (Native English Teacher) ,但又係native speaker? 此話可解?

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+14-11-09+發表

原帖由 samchan2179 於 14-11-09 發表
"培僑英文老師雖然唔系net, 但都系native speaker".  唔係NET (Native English Teacher) ,但又係native spe ...
外藉老師-----> net teacher
唐人但在外國生活讀書的-------> 可以講到
native english 但不是外國人樣

我估現代家長口中的NET 係等如外藉老師

daddykei 發表於 14-11-9 18:45
其實依家好多所謂NET, 係來自南美, 非洲, 菲律賓, 印度, 識英边但係咪真係好好? 唔好俾NET呢個字呃咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

daddykei 發表於 14-11-9 18:45

我從來都無以為過NET=外籍老師NET 就係native english teacher,即係以英語為母語嘅老師,當中當然包括ABC啦!
但大家好喜歡白人,所以KG嗰邊有d家長會強調某某校嘅老師係白鬼,某某校嗰d人印度人,甚至係ABC
我個人唔會要求一定要英國口音,只要小朋友能夠用英語溝通已經足夠

恐龍家

我都唔太介意什麼國籍, 但必須native speaker就ok... 我老闆國籍印度人,但日本出世,美國讀書長大, 所以國籍唔影響發音 但就抗拒太廣東音。

beautyhar 發表於 14-11-10 14:30
我都唔太介意什麼國籍, 但必須native speaker就ok... 我老闆國籍印度人,但日本出世,美國讀書長大, 所以國籍 ...
但不少印籍人仕, 非洲人仕, 雖然係英文既Native Speaker, 但佢地既口音就真係......

醒目開學勳章 貢獻勳章

最緊要健康 發表於 14-11-10 15:43
回覆 小曳人 的帖子

小曳人,你話有同學仔放棄兩間直資扣入沙呂,請問這位同學係吾係1-x-x定係無參加自行 ...

佢有入紙,自行揀沙呂,但出成績前已接受直資學位
沙呂係1-- 或11x 就一定有得見
但無揀過都有機會有得見,e.g. 小朋友讀樂基
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題