用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於升中一買電話比小朋友
樓主: candyhmama
go

關於升中一買電話比小朋友 [複製鏈接]

回覆:關於升中一買電話比小朋友

大陸好多手機輻射大, 咁紅米/小米手機同樣會否輻射大? 如for中學生會否唔太適合

我有同囝囝講如做group project 要用WhatsApp溝通,可用我部手機,有正經事我無理由唔通知他,對嗎!

引用:我的想法是善用電話應該通過教育而非限制達

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-08-03 發表
我的想法是善用電話應該通過教育而非限制達至。

女兒升中後,有出電話給她,無限 plan,下載軟件也不設限 ...
怎樣教懂他們學會自我約制?

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+14-08-03+發表

原帖由 Horsebbj 於 14-08-09 發表
怎樣教懂他們學會自我約制?
我覺得要喺過程中學習,唔比佢用只係斬腳趾避沙蟲。比佢用前約法三章,中間見到有問題要同佢傾,輔導佢,真係話唔聽就收機。

雖則話約法三章,但我唔會set太多限制/條件,或喺佢部機set restrictions……set左即唔信佢,咁不如唔好比佢用。

回覆:YuYuMother 的帖子

Agreed

YuYuMother 發表於 14-8-9 12:41
我覺得要喺過程中學習,唔比佢用只係斬腳趾避沙蟲。比佢用前約法三章,中間見到有問題要同佢傾,輔導佢,真係話唔聽就收機。

雖則話約法三章,但我唔會set太多限制/條件,或喺佢部機set restrictions……set左即唔信佢,咁不如唔好比佢用。
其實都唔使 set 好多 restrictions。只需要停左 whatsapp 的 notification,就已經可以減少「人機合一」的情況,繼而便會相對地天下太平。

回覆:關於升中一買電話比小朋友

waiwai1224 發表於 14-8-10 22:07
依家科技咁先進,好難禁到
科技由人,定係人由科技?
‹ 上一主題|下一主題