用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 運動叻、入心儀中學机會大增?
樓主: Sky2002
go

運動叻、入心儀中學机會大增? [複製鏈接]

引用:其實好多時係順住個勢!例如初小玩開某項運

原帖由 hong2002 於 14-06-19 發表
其實好多時係順住個勢!例如初小玩開某項運動,好似有d天份,跟住高小被選入校隊,加操打學界,打得好又推 ...
你講出實情,家長們不要本未倒置!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實好多時係順住個勢!例如初小玩開某項運動,好似有d天份,跟住高小被選入校隊,加操打學界,打得好又推 ...
我都覺得谷個無運動天份的仔女出到見得人的比賽成績,與谷個無讀書天份的仔女出到Band 1 成績等大抽獎,兩者比較,前者難上十倍。

引用:Quote:原帖由+hong2002+於+14-06-19+發表其

原帖由 fion6406 於 14-06-19 發表
我都覺得谷個無運動天份的仔女出到見得人的比賽成績,與谷個無讀書天份的仔女出到Band 1 成績等大抽獎,兩 ...
同意,嗰種能耐,大人也未必做到。同埋家長留意,要全港頭幾名至八名內會好啲,好多就算攞咗區冠係無用㗎!

有D細路真係好有鬥心, 但好多時都係家長意願, 陪打波, 陪游水....(監場).

hong2002 發表於 14-6-19 08:25

只係回應吓樓主說運動叻,入心儀學校的機會, 我講嗰個係真人真事, 成績於小學補極都係B2尾, 靠運動叻入係OK, 但成績也不容忽視, 始終再讀上去, 考DSE 係睇成績。

回覆:運動叻、入心儀中學机會大增?

以全港計,能夠以運動成績入到名校嘅,相比以學業成績入到名校嘅,點計都唔會多過10%,真係好值得人羨慕嗎?其實佢哋用於操練嘅時間,通常都遠高於其他名校學生嘅溫習時間!

好似好多人都唔睇好佢哋!不過能夠有此毅力練到全港有排名,我只覺得佩服,亦相信只要能持續呢種毅力,將來無論運動或學業,都毋須太擔心!

王家爸爸    發表於 14-6-19 13:25

Band5 發表於 14-6-19 13:21
以全港計,能夠以運動成績入到名校嘅,相比以學業成績入到名校嘅,點計都唔會多過10%,真係好值得人羨慕嗎 ...
絕對不值得人羨慕。但同時,我們亦要欣賞他們的努力。

Band5 發表於 14-6-19 13:21
以全港計,能夠以運動成績入到名校嘅,相比以學業成績入到名校嘅,點計都唔會多過10%,真係好值得人羨慕嗎 ...

你講得好好, 講出我心聲, 雖則個仔運動未見太突出, 但因為運動令佢改變好多.

其實眼見佢地利用玩樂時間去訓練, 又要顧及學校功課溫書默書. 只係少左時間額外操卷時間.  

hong2002 發表於 14-6-19 08:25
你就好, 我個仔仲係覺得讀書辛苦過操運動, 可能佢仲未入到運動最深層次, 希望佢能夠快了解

我都識一位家長,佢知自己小朋友唔係讀書料子,已經小一就操體育了⋯⋯

回覆:PalFan 的帖子

邊係你唸得咁叻。我仔好膚淺,打波就開心,練體能果d就話辛苦!

Mini-mummy 發表於 14-6-19 18:40
我都識一位家長,佢知自己小朋友唔係讀書料子,已經小一就操體育了⋯⋯

...

唔係個個讀唔到書都操得起體育架

芝麻街  絶對係  發表於 14-6-20 20:29

hong2002 發表於 14-6-19 18:41
邊係你唸得咁叻。我仔好膚淺,打波就開心,練體能果d就話辛苦!

要體能好, 才能發揮個種運動既最高能力. 不能單靠技術. 但操體能係極辛苦. 好多小朋友都唔係太喜歡.
要訓練到肌肉自然反應, 係訓練時間浸出來. 同操水道理一樣.

引用:Quote:原帖由+hong2002+於+14-06-19+發表其

原帖由 Mini-mummy 於 14-06-19 發表

...
想講既係我見一隊波之中,有成績好既,普通既,差既,佢地唯一既共同點就係鍾意打波囉。至於最後有人因為運動出色而入名校,定係兼顧唔到而成績退步,定係激發起鬥志而變得更積極,呢d都係outcomes 而唔係原因!
以小學球隊來說,只有家長要求子女放棄練習,未見過有家長要求子女放棄學業!

MacMa  Well said!  發表於 14-6-21 09:43

回覆:運動叻、入心儀中學机會大增?

小一點肯定佢唔係讀書嘅材料呢?我兒子幼稚園畢業嘅評語最多都只係B2B3之間(當然家長唔會認同),小學並無催谷都好快唔同晒!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題