用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 help ----------數學極差, 有得救嗎?
樓主: 1234554321
go

help ----------數學極差, 有得救嗎? [複製鏈接]

1234554321 發表於 14-4-3 13:17
- 解釋又解釋............都是白費
- 解釋 ok  ........一陣子在做................什麼都忘記了....... ...
我個仔都係嚇死人..個時小一學減數例如文字題: 我有8粒糖弟弟有12粒弟弟比找多幾多粒, 開頭佢會寫8-12, 咁我成日同佢講唔係跟題目先後, 一定係大數減細數. 咁佢就寫12-8啦..但佢會計到16, R晒頭呀....跟住教極都唔明咁...直至有一日我發覺佢係用咗下面個8減上面既2..我問佢做乜咁計..佢話因為你話大數減細數..原來佢誤會咗到咗小二第一次考試返來成績都未出我己知唔掂, 文字題唔想解題, 我即同佢報數研, 第一次考試6x..第二次有8x...其實佢地主要都係要做多d...我個仔學校既數唔多功課操得少..而家數研日日做好好多.

carchu12  請問你小朋友上那間數研﹖  發表於 14-4-7 16:46

MrBeast 發表於 14-4-3 17:03
Of course 大細B有分別,只是有些家長硬要話冇。之前我個phonics blending 教極都唔識,放底幾個月乜都冇做 ...
佢地之前可能講極都唔明. 但到某個moment突然"叮"就會明晒..好得意既..

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-4-3+17:03+Of+cou

原帖由 jojoplanet 於 14-04-04 發表
佢地之前可能講極都唔明. 但到某個moment突然"叮"就會明晒..好得意既..
同我囡有同一經驗!

little_yolky 發表於 14-4-3 15:30
同我個女一樣, 畫公仔就明, 但改為十位數以上就唔識。乜咁淺既嘢大B細B有分別咩? 唔好安慰我喎。 ...
話你知...你可能唔教佢唔好理佢..過咗EASTER再做佢會突然識...我大仔係11月細B好多時係咁..或者係佢唔醒,或者係佢係細B..唔係安慰自己..佢唔明你點迫佢都係唔明..

我有次去亞仔學校聽講坐, 佢地的數學科主任解釋完, 讓我明白到小朋友需要點樣學數學.

她說一般學前的小朋友未發展邏輯思維, 所以他們的數學概念發展在數字的意義, 即是1代表什麼, 數數, 順序和倒序, 雙數和單數的分別.  

到小朋友升上小一, 老師便學始教他們合十的概念, 意思是以10 為單位的運算法, 1-10 的各各種不同組合 e.g. 2+8 = 10; 8+2= 10; 10-2 =8; 10-8=2; 而且要脫離用手指/物件和畫圖等形象化計算, 要成為認知如自然反射. 這便是小朋友數學思維的第一步.

跟著之後運算, 雙位數, 三位數, 加減數便是在這個基礎上一路發展出來.  她說如果小朋友數學唔好, 好可能是合十的概念未穩, 跟著一路學上去, 數學概念便追唔上.  我想大家可以看看小朋友是否合十概念未攪好, 然後再幫他們.

引用:我有次去亞仔學校聽講坐,+佢地的數學科主任

原帖由 IvyPluto 於 14-04-04 發表
我有次去亞仔學校聽講坐, 佢地的數學科主任解釋完, 讓我明白到小朋友需要點樣學數學.

她說一般學前的小朋 ...
好同意呀,我個囝K1時帶佢上math 興趣班,佢由0開始學數字概念,之後就學10以內的組合,直到最後閉上眼都知道10以內的組合後,再去學其他加減運算就事倍功倍。所以熟悉合十法是基本功。

birdbird522 發表於 14-4-3 15:02
比如,5比3多幾多?佢畫圖就會明係5減3,但同樣地67比23多幾多,佢就唔識做,如果要畫圖,咪暈低,因為學校 ...
對小朋友來說,單位數、雙位數、三位數、四位數都是不一樣的事,所以學校才會逐樣逐樣教。
單位數當然可以畫圖,雙位數有困難,可用LEGO,有些一粒粒,有些十粒一行,便方便湊數和比較。有些孩子見到實物﹝對小孩來說,在紙上的圖畫不是實物﹞會較易理解。

沒有一個方法合適所有小朋友,如果這個解釋不行,便要換另一解釋,或表達手法。

孩子能理解,較容易舉一反三。但如果孩子不能理解,暫時先記著一些方法,多練習,至少會做常規題,到有天可能會突然「叮」一聲開竅。反正生活中我們不能明白所有事物的原理,但會運用也是一種本領。

回覆:help ----------數學極差, 有得救嗎?

回覆 cstchan 的帖子

其實重點是要小朋友從實物數數進而到數學理念.  我個女今年K3, 自從聽完個講座, 我地行街搭車便玩數學遊戲, 她玩在已可以心算兩位加數了.

王家爸爸  我試過同個仔行街時玩加數字遊戲:鬥快將街上經過的車的車牌數字加起來(要假裝輸給他)  發表於 14-4-4 17:32

其實每個人都會有某科差少少, 某一科又叻少少, 無乜話大b或細b, 如果唔係個個攞高分都係大b啦

我仔1217出世, 係細b, P1時英文攞過全級第一, 現在P2英文就退步咗, 只有80幾分, 但數學返而有進步....有95分, 所以我就覺得好睇當時各科所教及小朋友有無興趣, 當然如果你係幼稚園時用大/細B來區分就一定有分別

organicfans  同意 !  只係少少的差別, 而且只係在極初少階段 ! 反而見唔少刻意做大, 高小成績都不太好 !  發表於 14-4-9 09:15
王家爸爸  細B的家長需要付出更多的努力。  發表於 14-4-4 17:25

回覆:clly 的帖子

回覆:help ----------數學極差, 有得救嗎?

IvyPluto 發表於 14-4-4 15:15
回覆 cstchan 的帖子

其實重點是要小朋友從實物數數進而到數學理念.  我個女今年K3, 自從聽完個講座, 我地 ...
對!無論是由處理實物到處理數字、從數字到代數、從實物到平面上的空間處理,都是重要,也是學習數學的必要過程。只是每個人的過渡時間都不一樣,有人早,有人遲。在未能過渡時,便需要繼續幫忙。
樓主的小朋友可以處理單位數,但不能以同樣方法處理雙位數,即小朋友未能確實理解多少的意義,所以要繼續加強,在加強的時候,不能一直只處理單位數,要不繼變化,才能肯定小朋友最後能掌握。這也是小學生要逐步學習至五位數的原因。

引用:有本學本數學應用題幾好,+每part+都有圖例

原帖由 PandaTam123 於 14-04-03 發表
有本學本數學應用題幾好, 每part 都有圖例解釋, 亞女之前都成日攪亂邊個比邊個多/邊個比邊個少既應用題, 做 ...
可否pm書名給我嗎,謝謝!

回覆:肥V 的帖子

我買這本

YolandaTam  呢本正!  發表於 14-4-7 16:55

出版社發光,請問是否學林出版﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

我囡都係,現在p1,剛教錢幣,仲c,都一樣嘔血。
我囡數底差,所以復活節要多做以前做個既數。
順數、倒數、快數......
總之佢唔c我c
****未經本人許可, 不得轉載****

MrBeast 發表於 14-4-3 17:03
Of course 大細B有分別,只是有些家長硬要話冇。之前我個phonics blending 教極都唔識,放底幾個月乜都冇做 ...

咁即係話佢英文又差(又係唔識phonics), 數學又差, 體育得C, 跳芭蕾舞人哋成team人啱拍子得佢一個伸腳慢咗半拍......等等, 全部都係因為係11月底細B既關係?????

咁唔通妹妹聰明, 話頭醒尾, 又係因為2月大B既關係喎。咁以後都唔好生細B了。

organicfans  無錯, 我反而相信係資質問題 !  發表於 14-4-9 09:18
MrBeast  Hate to turn this into a 大細B discussion. I think we can agree to disagree on this.  發表於 14-4-8 14:24

引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+14-04-03+發

‹ 上一主題|下一主題