用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四成績差,仲有冇得救?
樓主: DorDorWong
go

小四成績差,仲有冇得救? [複製鏈接]

回覆:do-re-me 的帖子

我女係超hea的人,因為時間無多,要升中了,所以唔好叫我放手

引用:我女係超hea的人,因為時間無多,要升中了,所

原帖由 do-re-me 於 14-04-16 發表
我女係超hea的人,因為時間無多,要升中了,所以唔好叫我放手
你同步一齊讀,找哂所有重点,佢考試得分等於你付出嘅努力,試下得5得?因為無時間,為由建議你咁做!

其實小四, 仲有成個summer 可以追返.
小朋友唔肯溫書, 係唔係由小一開始 ?
好多時真係習慣了, 到依家想捉緊返比較難, 亦要長時間
雖然讀書係小朋友責任, 佐我覺得大部份小朋友都真係唔太識會自己去讀書.
所以真的雖要家長從旁協助.
小五六比小四更深. 所以在今個summer, 盡量要清晒之前不明白的地方. 但真係需要付出時間. 因summer 小朋友很容易鬆散. 要一路keep住佢地心態其實真的不易. 家長一樣. 有付出一定會有收穫, 加油 !

回覆:小四成績差,仲有冇得救?

成個暑假最緊要攪好Hea態度同边科5掂補到掂!'

回覆:小四成績差,仲有冇得救?

囡囡小四,成績中等,小一至三是中上,上學期差了,下學改善了不少。我是在職,方法是減少壓迫力,比她輕鬆學習。數學她不好,在繁重功課下,我每天額外出五條數她做,深淺夾雜,不要令她成日也錯,怕了數學。有時全部對,她很開心,覺得有成功感。五題一般花不到十分鐘,不至令她煩躁。經常錯的題,我反覆出,至她掌握到。中文,本來有補習姐姐補了半年,沒任何進步,我下學期不補。我鼓勵她多看平日中文書。我不在家,囡囡不會有心機同你去溫習,但看故事,她覺得有趣,追看,從中也識多中文字。我一兩星期才有空跟她有閱讀理解,功課我只跟閱讀理解,排句,抄寫不理。見到她有錯,了解她不理解文章,題目那方面出了問題。英文,她比較ok,我在找一些有趣英文書給她,另晚飯中後播下普遍話,英文卡通片,改善聽力。客廳貼了一大張白板纸,要她把錯,不會字寫上,囡囡覺得自己可像老師一樣寫白板,很開心,而且成日望到D字,希望有深d印象。

引用:一星期單對單補來得切嗎?是否請私人全科補

原帖由 DorDorWong 於 14-03-29 發表
一星期單對單補來得切嗎?是否請私人全科補?
應該可以,當然暑假要加倍努力!!!

引用:Quote:原帖由+DorDorWong+於+14-03-29+發表

原帖由 selina1109 於 14-03-31 發表
我仔小四,可分享自己一些經驗。我ftm,仔功課通常自動波,我少看,除非佢問我。派回來後,我先看錯乜,太 ...
( 我仔小四,可分享自己一些經驗。我ftm,仔功課通常自動波,我少看,除非佢問我.....如可以,自己跟返或找私補集中幫小朋友。 講真,有幾多小朋友主動温習?即使温有冇時間。我仔band 2津校)

吓!現在讀band 2津校,父母都咁大壓力!!我囡現是幼稚園生,我仲一心諗住佢將來入番我當年間band1津小添,睇嚟將來我有排啦!唉!

引用:囡囡在家完全不會溫習,這是成績差的最大原

原帖由 yanyan6 於 14-04-02 發表
囡囡在家完全不會溫習,這是成績差的最大原因,要重點改變
小學唔使高學歷,耐心最重要!我們以前父母是文盲,也一樣完成學業!

我朋友個女都係4年級開始發力, 我朋友想佢入精英班, 所以4年級開始要佢每日抽d時間睇書同温書, 頭果幾次試都唔錯, 要睇埋來緊最尾果次, 我諗入到精英班機會幾大

minglam49 發表於 14-4-16 17:58
成個暑假最緊要攪好Hea態度同边科5掂補到掂!'
Hea態度真係好難搞,有什麼好方法

回覆:yanyan6 的帖子

好難……………

回覆 skkeung 的帖子

True.  Same to me.  Patience and 'know how to teach' are very important.  Parents no need to be very good in acadamic.  I saw a lot of cases, parents are not good in English, but they also learn when their kids are reading to them and then they also get basic knowledges.  Some to my sister.  Unless ones don't want to do so...

minglam49 發表於 14-4-22 10:24
好難……………
我都好多媽咪一樣,講唔得,就惡d/鬧,而家細就叫work嘅,大d就唔得,唔知怎好

王家爸爸    發表於 14-4-24 14:34

回覆:yanyan6 的帖子

我自己用鼓勵加讚嘅方法,在這個Easter假期好見效。我用運動加強佢的好心態去做好自己份內事😆

試下有賞有罰,加油!!

今個summer 好重要, 試試跟女女一齊定下目標, 一齊去努力.

有時候真係迫都無用,我小學又係好差,但中學自己有番d心機讀好d書,好左好多
現在最緊要係搵個嚴厲既老師1對1補,因為hea人係要比嚴厲既人管下先會肯努力(自己經歷),有時就係唔驚父母,係屋企就hea唔溫書

王家爸爸    發表於 14-4-24 14:34

回覆:siutingto 的帖子

小四當然仲可追番,不過小朋友一定要努力。我的小學同學小學時成績平平又頑皮,但現在己成為一名医生。

回覆 Isaacmommy 的帖子

My nephew  '開hill' at P.4 but from that time onwards, he became super in his academic studies.

tws2010 發表於 14-4-24 22:35
回覆 Isaacmommy 的帖子

My nephew  '開hill' at P.4 but from that time onwards, he became super in hi ...
我個仔就是呢,果課教緊就學得麻麻,過左幾星期,學下一課時,上一課才吸收,好似要等佢吸收咁,吓吓都要過左先叻...

little_yolky  遲叻都總好過唔叻。  發表於 14-4-25 17:58
‹ 上一主題|下一主題