用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑區選校問題,請賜教
樓主: Chrisse
go

葵靑區選校問題,請賜教 [複製鏈接]

回覆:Cherie1975 的帖子

应該係B2B先啱……真係喊到佢兩母子死死下,撲到八月尾先撲到位呀!

回覆:Cherie1975 的帖子

我女鐘意全完,唐乃勤呢d 學校。。。佢話唔到最後死都唔去女校。。。老師話佢操行同活動好,其實可以試報2間1C
其實我都係最擔心第1輪唔中,大抽獎又中唔到咁就死得。。

引用:我女鐘意全完,唐乃勤呢d+學校。。。佢話唔

原帖由 Chrisse 於 13-12-11 發表
我女鐘意全完,唐乃勤呢d 學校。。。佢話唔到最後死都唔去女校。。。老師話佢操行同活動好,其實可以試報2 ...
如果你選83笫一,全完或陳兆民第二都ok,其他band1驚佢读得吃力

回覆:dobbybabie 的帖子

我女英文底ok都唔太擔心,反而擔心派唔到好野。。。今日佢數學老師同我講唔好選83, 要選b1 就保祿。。如果保險就1間b1c 加1 間 b2a

回覆:Chrisse 的帖子

千祈唔好選Band2A,自行選高些,边缘人就话啫

如有信心是BAND1池內, 自行不要捒BAND2校.
老師意見, 為何叫你囡唔好捒83??

我女應該都係邊緣人,所以我都唔知點選好
第一次呈分3B(中英數) 1A常, 操行A全級45/120
第二次呈分3A(中英數) 1B常,未出排名

一大籮服務同活動(第1頁寫左)

而老師好簡略咁話83 注重學校名聲多過學生開唔開心,所以唔建議,提議可諗保祿

回覆:葵靑區選校問題,請賜教

而家諗緊保祿,83 , 全完, 廖寶珊, 唐乃勤。。。
問題係大家覺得以我女情況可選邊2間或者有冇其他提議,我腦都實埋分悉唔到喇

回覆:葵靑區選校問題,請賜教

岩岩知道阿女今次成績 今次全級 26/120
2次呈分拉完36/120 操行A
老師話佢係band 1 尾,band 2 頭學生。。。

引用:岩岩知道阿女今次成績+今次全級+26/120 2次

原帖由 Chrisse 於 13-12-13 發表
老師話佢係band 1 尾,band 2 頭學生。。 ...
叫老師肯定的好哦,,踩界很伤腦筋的,策略又唔同

引用:岩岩知道阿女今次成績+今次全級+26/120 2次

原帖由 Chrisse 於 13-12-13 發表
老師話佢係band 1 尾,band 2 頭學生。。 ...
叫老師肯定的好哦,,踩界很伤腦筋的,策略又唔同

岩岩家長會完,老師都係話邊緣人但自行可進取些選1C

引用:我女應該都係邊緣人,所以我都唔知點選好

原帖由 Chrisse 於 13-12-11 發表
我女應該都係邊緣人,所以我都唔知點選好
第一次呈分3B(中英數) 1A常, 操行A全級45/120
第二次呈分3A(中英 ...
老師好簡略咁話83 注重學校名聲多過學生開唔開心,所以唔建議。

老師何以見得?

八三對學生的生命教育好得不得了!
去完中三的軍訓營你會發現學校有多着緊他們正確價值觀的確立,
他們哭著回來感謝父母,我不認為他們是不開心的。

這方面我肯定八三一定比安柱好幾倍,
當然我不是站在怪獸家長的角度說。

我和阿囡都共識咗,自行第一選八三

回覆:bnene 的帖子

嗯,我都唔知老師從咩渠道覺得唔好
班主任都有同我提議83, 聽日再同小朋友傾下睇佢點諗

Cherie1975 發表於 13-12-11 14:34
全完B2A,中中,唔係啩~

全完現在係英中, B1C

如果我囡是边缘人,就試下八三或陳兆民,全完

我決定第1選 83總理, 第2選全完,祝我女好運啦

雖然進取,但我對女第3次呈分有信心^^

引用:我和阿囡都共識咗,自行第一選八三

原帖由 dieselpang 於 13-12-13 發表
我和阿囡都共識咗,自行第一選八三
預祝成功。
八三初中三年要好好享受,那些life education programme是葵青區數一數二好的。但如果家長只是老想著要保護孩子不想他們學會刻苦,就千萬別選八三了。

‹ 上一主題|下一主題