用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五升小六你地派成績表未?
樓主: beautiful
go

小五升小六你地派成績表未? [複製鏈接]

聽完pswongg & gloriap講好驚喎, 咁.....全級頭3名一定BAND 1A?  或者我試下再問老師唔講次第問banding....? 係咪應該開學後考埋第二次呈分問比較準確D?

gloriap 發表於 13-7-323:59
回復 pswongg 的帖子

我女第2次呈分進咗30多分以為可以升高d名次(2a2b)點知原地踏步冇郁;都band1尾band2頭 ...
連平時唔發力的都會在三次追上 所以没有進步就等於退步

今天老師派發頒奬禮通告時就告知我仔仔他全級第二,全班第一及還有其他學科獎,我非常開心,五年級上考全級四、下學期全年表現出色,我都覺他超棒!

pswongg  又一個叻叻  發表於 13-7-5 07:59

回復 zarplalam 的帖子

下星期才派成綪, 但己知這次數學嚴重失手,  唉..

zarplalam  不要太灰心!試試尋找今次失手的原因.在暑假操練多點,又或者改變策略,看看六年級還有得追上來啊!  發表於 13-7-4 17:58

引用:今天老師派發頒奬禮通告時就告知我仔仔他全

原帖由 zarplalam 於 13-07-04 發表
今天老師派發頒奬禮通告時就告知我仔仔他全級第二,全班第一及還有其他學科獎,我非常開心,五年級上考全級四 ...

醒目開學勳章

mamee 發表於 13-7-4 09:12
我仔下星期三派成績表,星期四家長日。
我仔成績表有全級排名,我同意其實知道全級排名,自己心中大概都知b ...
yes!同呈分相差應唔太遠;我女學校係2次呈分另外合計呈分排名(成績表有名次),因到時自行佢要俾家長知!
我女2001年1月8日QE出世  

醒目開學勳章

DFSON 發表於 13-7-4 11:26
聽完pswongg & gloriap講好驚喎, 咁.....全級頭3名一定BAND 1A?  或者我試下再問老師唔講次第問banding.... ...

頭2次係緊要!開學後考完個呈分佢會盡快報分同計排名,會同佢地講band1係1至幾多名;全級頭幾名係band 1,但重要係同全港小學秤;中學手上名單全港計,即你校全級頭2名出去秤隨時一個排100一個排250;如名校只面試頭200人咁咪全級第1有第2冇份(去中學聽過第2名家長話點解冇得in)
我女2001年1月8日QE出世  

SK22 發表於 13-4 17:43
回復 zarplalam 的帖子

下星期才派成綪, 但己知這次數學嚴重失手,  唉..
其他人呢?份卷深左?可能情况比你想的好呢 個遊戲名次比分數重要 還有兩次機會 努力

SK22  只知道有1個數學超勁的同學滿分,  1個平時全級頭3的同學96分, 1個同GRADE的這次也同分:81, 其他的不知道了.  發表於 13-7-5 14:25

gloriap 發表於 13-7-5 01:16
頭2次係緊要!開學後考個呈分佢會盡快報分同計排名,會同佢地講band1係1至幾多名;全級頭幾名係band 1,但重 ...

我以為是每間學校獨立排名  每間學校呈分後會知自己Band1的人數 但如果全港一起咪好難計

將所band1人數加起可能大過自行收生 怎去分頭1至200

如用分數排 如果學校份卷淺咪大部份都派得前 而且好多分數會相同

回覆:小五升小六你地派成績表未?

亞囝昨日已派成績單,想問下各科,學校會用ABC來代替分數,但全年平均分卻用分數顯示。是否一般學校是這樣做?
因為如果以此分數,佢平均分是取A,攞出去自行面試好睇啲啫。

gloriap 發表於 13-7-5 01:16
頭2次係緊要!開學後考完個呈分佢會盡快報分同計排名,會同佢地講band1係1至幾多名;全級頭幾名係band 1,但重 ...
你指全港排名, 係咪即全級名次再+上兩屆師兄師姐果個次第? 老師話要保密.

王國會長

pswongg 發表於 13-7-5 09:01
我以為是每間學校獨立排名  每間學校呈分後會知自己Band1的人數 但如果全港一起咪好難計

將所band1人數加 ...
同是band 1 學生也有一個全港統一標準化的名次, 教統局會用學校的preS1 加調整機制來衡量及調整全港每間學校的校內成績, 以得出標準化的績分作比較排列名次, 這名次就是給自行收生學校參考.

瑩瑩老豆 發表於 13-7-5 11:30
同是band 1 學生也有一個全港統一標準化的名次, 教統局會用學校的preS1 加調整機制來衡量及調整全港每間學 ...
即係普通A學校的第一名 可能排在全港的100 而B名校的第一名就是真正的名列前矛 在自行面試時 中學會持有這份全港統一名次?

引用:Quote:SK22+發表於+13-4+17:43+回復+zarpla

原帖由 pswongg 於 13-07-05 發表
其他人呢?份卷深左?可能情况比你想的好呢 個遊戲名次比分數重要 還有兩次機會 努力 ...
咁有d學校85分以上便A,有d係90,咁點睇呢?我唔識,可否教教我。

另外為何係學校的名次高比分數高更為重要呢?thx!

王國會長

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+13-7-5+11:30+同是b

原帖由 pswongg 於 13-07-05 發表
即係普通A學校的第一名 可能排在全港的100 而B名校的第一名就是真正的名列前矛 在自行面試時 中學會持有這 ...
對,自行收生學校會將報名學生交教統局做一個標準化排名作參考。

pswongg  明白了 我更清楚之後怎去選學校 謝謝  發表於 13-7-5 15:14

王國會長

引用:Quote:原帖由+pswongg+於+13-07-05+發表其

原帖由 rubycourt 於 13-07-05 發表
咁有d學校85分以上便A,有d係90,咁點睇呢?我唔識,可否教教我。

另外為何係學校的名次高比分數高更為重要 ...
幾多分係A並不太重要,排名還是看分數。
每間學校band 1/2/3有固定分配,例如有100學生,比例係 25:35:40, 那爭取頭25名就能入band 1了

rubycourt 發表於 13-7-5 12:43

另外為何係學校的名次高比分數高更為重要 ...
如果某一科成績因太深大部份同學都低分 你校内名次不會被拖低 也不會因被這科成績低左而降band

今日派左俾學生睇, 跟手收番, 叫做俾學生對一對. 下星期四家長日.
平均分差不多, 全級排名亦差不多, 成績叫keep住, 下次繼續努力, 希望數學多幾分.

醒目開學勳章

好開心,岩岩拎完成績表,全級名次升高左20名,唔使再做中游分子~~~~
不過重有兩次試,下次一定要更加努力!!!!

好似個個都知道成績了 但我仔什麽都未知 我要求唔高  平穩無驚嚇就得
‹ 上一主題|下一主題