用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自殺式填表
樓主: karaqueenie
go

自殺式填表 [複製鏈接]

回覆:自殺式填表

好難講話搏唔搏, 因為唔知人地有幾多分在手。 如果有25分自然唔算搏; 相反如果得15分, 反正都預左首輪做炮灰, nothing to lose, 就當買六合彩。

chunyatmama  its about central allocation, no marks!  pure luck!  發表於 13-4-29 13:46

抽獎即是自行唔得

引用:我個friend住31網,+佢無直資/私小offer,+但

原帖由 karaqueenie 於 13-04-28 發表
我個friend住31網, 佢無直資/私小offer, 但係就在甲一填maryknoll, st mary, 在乙部填st mary, 及2間油天,  ...
佢咁填,吾中甲一,乙一,咪聽天由命囉!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-4-29+15:12+編輯+

原帖由 miffy 於 13-04-29 發表
即係你意思指現在新油不是甲一乙一也可以有叩門機會?

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-04-29+發表本帖

回覆:自殺式填表

加油呀. 只可做的就是為你們打打氣. 記住公佈那天, 多兩手準備, 影印好資料.  如真的要叩門也有資料立即去, 搭的士都要.....

聽閒上年放舊油天第二都抽唔到,有錯歡迎更正

引用:聽閒上年放舊油天第二都抽唔到,有錯歡迎更

原帖由 MrBeast 於 13-04-29 發表
聽閒上年放舊油天第二都抽唔到,有錯歡迎更正
我諗呢個係必然

too aggressive.............

miffy 發表於 13-4-29 14:03
我覺得而家唔洗

以前我仔年代, 仲係舊校長, 無填過油天 (海泓道), 串到叩門form都唔派比你, 我果 ...

對, 我個女舊年自行/派位都無揀新舊油天, 一樣有得見, 最後有幸成功叩入. 我覺得舊校長唔係串, 只係機會留比有誠意的人, 亦可以話有人情味. 根據個人經驗, 基本上好多學校都安排所有(或大部分?)申請人面試, 希望取錄好學生, 始終派位學校方面無得揀人, 唯有叩門位可以自己掌握.

引用:Quote:miffy+發表於+13-4-29+14:03+我覺得

原帖由 copyleft 於 13-05-01 發表
對, 我個女舊年自行/派位都無揀新舊油天, 一樣有得見, 最後有幸成功叩入. 我覺得舊校長唔係串, 只係機會留 ...
請問舊校長係咪即係舊油天校長?

回覆:crazymum 的帖子

唔一定噃!我个囡同學仔45網叩新油天都收咗,又係完全無填那間。最終都無入讀小一,皆因中西區聖心津校收咗,超幸福

引用:唔一定噃!我个囡同學仔45網叩新油天都收咗

原帖由 dannyyau302 於 13-05-01 發表
唔一定噃!我个囡同學仔45網叩新油天都收咗,又係完全無填那間。最終都無入讀小一,皆因中西區聖心津校收咗 ...
呢個囡囡一定好叻,新油要做卷,聖心只係面見,兩間都係好多人叩...

引用:唔一定噃!我个囡同學仔45網叩新油天都收咗

原帖由 dannyyau302 於 13-05-01 發表
唔一定噃!我个囡同學仔45網叩新油天都收咗,又係完全無填那間。最終都無入讀小一,皆因中西區聖心津校收咗 ...
不過,請問係邊年叩門?

引用:Quote:miffy+發表於+13-4-29+14:03+我覺得

原帖由 copyleft 於 13-05-01 發表
對, 我個女舊年自行/派位都無揀新舊油天, 一樣有得見, 最後有幸成功叩入. 我覺得舊校長唔係串, 只係機會留 ...
即你囡囡兩間油天也有叩同取錄?咁最後你去了邊間?
兩校面試形式如何?可以分享下嗎?
謝謝你

回覆:ac917 的帖子

上年既事喇!聖心只是收文件,連面試都無就收左。叻人係唔駛慌沒名校錄取!

這樣填,看似自殺,其實充滿生機.
抽獎誇區+本區,女仔應該有100個位.機會是有的
叩門2條龍校,2間油天,女仔應該有45個位.
機會不等人,但叩門位一定會留給有愛心的家長.
以我們舊油天為例.in仔女,亦in父母.
叩門全憑實力,沒幸運成份.因為這些叩門生成績每年都十份優良.
以上只是個人意見,希望幫到31網家長門.

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

我是大抽獎派入舊油天。從計分制至攪珠都只選擇舊油天,就算不中獎都會去叩門。小女幾位創幼同學都考入此校,真興奮。

‹ 上一主題|下一主題