用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人至令未有offer ?
樓主: Fabianne
go

有無人至令未有offer ? [複製鏈接]

除左IQ, EQ, AQ都好緊要, 做人父母, 做好榜樣, 比子女睇到咩叫做不輕言放棄.

回覆:bbkiuho1306 的帖子

Same same here!

回復 fionacat 的帖子

係架, 我有個小學同同年年考尾幾, 而家大學畢業, 游泳高手, 仲生得好高大靚仔, 所以小朋友好似藍籌咁, 要睇長線

樓主, 我都好明白你既感受, 如 yslgirl 所講, 如你發現小朋友有發展遲緩,
可以參加一些專業的playgroup, 等一些專業人士來幫幫小朋友, 或幫幫家長怎樣去教小朋友...如你有需要,我有一間很好的playgroup可以介紹給你.

我自己仔仔都不是"叻"叻b", 但我兩公婆經常提點自己 "不求與人相比, 只求超越自己", 眼見仔仔一天一天的進步, 已替寶寶高興.

除學術外, 盡量放大多一點仔仔的長處呀, 可能你會見你他 / 她可取的一面.

共勉之, 努力!!!

唔好咁唔開心, 我個女是Dec 2009, 仲要係30號出世, 舊年考K1, 一樣係無offer , 除咗waiting, 仲有reject, 我個陣時都好唔開心 , 好氣餒, 不過唔緊要, 今年再黎過, 做大女, 暫時考咗4間, 有一間am offer, 另外既未有結果~ 所以唔好唔開心, 因為孩子是知道的~ 加油, 努力~

回覆:有無人至令未有offer ?

得嗰2歲人仔,邊會咁快知。即使我女在家好精靈,但出到街唔同人講嘢咪又係衰梗。咁唔讀名牌幼稚園咪算囉,幸好佢都喺屋企附近讀緊pn, 應該可在原校繼續讀。

回覆:Fabianne 的帖子

我囝囝都係至今未有offer!不過,我唔覚得仔仔學習比人差,反而係佢學得太快,好多時未能「循規蹈矩」地面試,所以,我覚得只係未搵到適合仔仔的學校,而唔係仔仔差囉!要認識自己小朋友性格,唔好失去對小朋友嘅信心!大家加油!

我囡都仲未有OFFER,得一間WAITING,仲有幾間等結果,真係好擔心一間OFFER都冇,咁都唔知點算好.

其實已有最少一個offer喺手的家長未必能體會零offer喺手的家長的心情!每次收親都希望有奇蹟出現,可惜不是reject 就是waiting⋯那種萬念俱灰的心情只有父母知!
如果係細B,可以下年再take two。但好可憐係大B,那可以怎樣⋯係收到好多好好的jm安慰遲D會有人放返啲位出來,但要等到五六七月⋯過程漫長,是令人失望的下塲!
最慘係小朋友唔係唔識,識答都冇用⋯唔識反而心甘命低⋯唉!所以樓主的心情,好明白,有時真係好懷疑小朋友的能力,家長能力,係咪自己做得唔好昵,害了小朋友唔討老師歡喜呢!?自責非常

elysion 發表於 12-11-29 08:56
宜家先得兩歲人仔仲咩咁快下結論呢,牛津都四歲先識講野啦,唔好睇小自己小朋友,我成日同自己講,唔收我小 ...
同意學校唔收係佢哋嘅損失,每個小朋友都有佢獨特嘅潛能,連自己都睇低我哋嘅寶貝,咁人哋會點睇,對一個兩歲人仔咁快莽下判斷,對佢太唔公平喇~!大家真係要放鬆啲喇~!

我個囡係大 b,  考咗五間,一間 reject, 另外等緊四間 result.  自問女兒精靈活潑、有答問題、有禮貌,一樣都係被 reject.  初時我好唔開心,但眼見佢越 in 越有反應,反而感安慰,覺得女兒係長途馬,終會遇上百樂! 希望樓主放鬆啲,漫長作戰,唔好睇輕小朋友,佢哋仲有好多 potential 架!

其實社會上都唔是人人大學畢業啦,冇大學畢業都唔會餓死,只要腳達實地,行行出狀元。得個2歲人仔…

我都系“0” offer so far!!唉唉唉唉唉唉。。。。。。。。。。!!!

回復 Virginia_Arare 的帖子

好欣賞妳呀媽咪!

我IN左幾間, 全部未知result, 但講真我都唔抱太大希望, 因為我揀果幾間都係大熱, 幾千人爭百零二百個位, 點爭呀? 爭到係好彩, 爭唔到都好正常啫...如果我真係最終一個offer都無, 我都唔會驚訝, 更加唔會覺得係小朋友既問題..樓主唔好妄自菲薄, 小朋友既潛能, 你估唔到架.

回復 Virginia_Arare 的帖子

你的說話安慰埋我!謝謝!

daren 發表於 12-11-29 16:01
其實社會上都唔是人人大學畢業啦,冇大學畢業都唔會餓死,只要腳達實地,行行出狀元。得個2歲人仔… ...
如果只係入大學,唔駛攪咁多野吧~~

Don't give up, mommies.

唉.....小朋友好惨呀!只得2,3歲人仔..都仲咪ready,媽媽甘快睇少佢!!!!呢條路係要父母陪佢一齊行呀.....而且如果俾小朋友矢o道自己媽媽睇少佢,一定好upset
我個小朋友暫時都冇offer,so what????又唔係佢錯,其實我諗佢都唔矢o做乜,以為去玩咋!!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

遲啲大家揀好,就會有多啲學位出番來,一定有書讀
‹ 上一主題|下一主題