用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: evayanyan
go

升中放榜結果 [複製鏈接]

據我瞭解,學校只在其網站公佈小六派位成績,學校家長亦借在教育王國學校的園地分享喜悅,竟落得給人形容為「好大喜功」、「厚顏 」、「浮誇」,更揶揄說「慶幸不是他們家長」。我早前已說「可以唔同意他們的計算方法及Band 1學校的歸類」,但不可侮辱別人學校。
至於「他們校長又說自己 TSA 是全港 top 10」,在基慧網卻找不到出處。你是在哪裏得知?TSA成績只是代表基本能力,與小六派位成績無甚關係,但卻惹來「強如喇沙軒官都不會自誇top 10」的惡評。

馬基不只在網上公開升中派位資料, 更大大隻字寫上 "

[size=+2]獲派首三志願達90% 獲派英文中學達65% 獲派Band 1中學達70%

" , 請你細閱

我想應比你們的更公開更細膩, 但我們不會浮誇自己有多少band 1 !!!  

http://hra.hkcampus.net/~amit/index.php?action=sec

認叻唔緊要呀, 但要係事實. 由其是做教育工作的.
band 1 學校都分好多級啦, 但馬基派到band 1 頭既 (林護, 荃官...)真係唔多lor... 更何況佢有D所謂band 1根本只係band 2 頭
如果你們憑良心仍然認為馬基今年升中有70% band 1 是事實, 我無野好講lor, 原主祝福你們

至於tsa top10言論是我朋友(馬基家長)告訴我的, 我會再向他了解.

公道自在人心,  不再跟你們糾纏了. 話不投機半句多, 忠言逆耳, 哈哈

[quote]原帖由 pakmanman
11-7-14 21:58 發表

我不是從事教育行業
更慶幸不是他們家長
只不過看不過眼他們

貴校成績真不錯, 但可措的是閣下個人修養有問題, 不懂尊重別人原主祝福你。

各位家長, 請引以為鑑。

原帖由 pakmanman 於 11-7-16 04:17 發表
馬基不只在網上公開升中派位資料, 更大大隻字寫上 "
獲派首三志願達90% 獲派英文中學達65% 獲派Band 1中學達70%" , 請你細閱

我想應比你們的更公開更細膩, 但我們不會浮誇自己有多少band 1 !!!  

http://hra.hkc ...

貴校派位成績係好, 這是由於學校及學生的努力,但地區也很重要,貴校處於港島,傳統名校林立,學生的選擇自然多。
馬基是一間地區學校,荃灣區本身極少名校,先天不足,但老師們在上任關校長的帶領下,於短短幾年間(好像是約5年)打響名堂,成為荃灣區受家長歡迎的小學之一,別忘記它是在孤島上呢,而且我看見這2、3年的派位一年比一年好,也多了學生衝出荃灣,順利考入市區傳統名校,作為家長的都好開心。

講真我是絕對沒有想冒犯各位家長之意思
大家如果唔係有世襲關係, 在現時呢個小學派位制度下根本是身不由己, 命運控制在電腦手中.
而我係尼度發表下睇法
只不過因為覺得馬基所講既70%BAND1是不正確的, 是沒有數據支持的, 是誤導的
而作為教育工作者的馬基校方是責無旁貸的.
大家不如嘗試平心靜氣地多看一次他們的公佈, 看看我有沒有說錯.
我一路針對的是馬基的校方而不是學生家長們!!!

原帖由 kk615 於 11-7-16 16:46 發表
[quote]原帖由 pakmanman
於 11-7-14 21:58 發表
我不是從事教育行業
更慶幸不是他們家長
只不過看不過眼他們

貴校成績真不錯, 但可措的是閣下個人修養有問題, 不懂尊重別人。 原主祝福你。

各位家長, 請引以為 ...

我不覺得有問題喎
小兒因世襲關係有幸入讀大家公認的成績較好學校
而不用入讀一些由"做事浮誇"之教育工作者管理的學校,
我只針對POST "70% BAND1" 的人

Open day 個日我都有去學校, 見到個派位結果都好興奮, 因為見到個result 有成70% band one, 因為小女今年升小六, 所以對住個notice board嘅派彩都望咗好耐, 不過當我睇咗好一陣子時都發覺有d奇架, 正如pakmanman所講, 如果有70%band one, 咁咪考頭個110 名都入哂band one, 又好似唔多對路囉, 當時有個老師企咗係個board , 我都忍唔住問佢條數點計, 佢個答案話包括埋自己考嘅直資學校, 咁唔通對直資=band one ?
我無再問落去, 只有信囉, 因為邊間中學係band one, 我地又點會咁清楚, 而且可能不段有中學升咗 跌咗’!! update都係行內人士先知囉!!!

pakmanman

睇來妳都幾得閒, 專登為馬基事宜費心思,

我地家長不單為學校成績進步而開心, 眼見校長/老師/各職員出心出力教導自已子女, 無論學習 &  品格同樣大大進步, 身邊家長們都十分滿意同信任學校.

不過, D個福份妳應該感受唔到嫁啦.

好多謝妳個人見解同分析, 其實我地一班家長都有智慧同能力去分別是非黑白, 有/沒有被詐騙/善意/惡意攪破壞.

近年, 在小一派位/升中成績學校都會受都好多比較 & 評論,  我估都係近年學校成績越來越好, 引來樹大招風.

本來我真的只針對登 70% band1 個d人
不過原來尼個世界真係好多無知婦孺是不懂分辨事非  

什麼 "近年學校成績越來越好, 引來樹大招風" ... 真好笑. 正如之前有位家長話 "...當時有個老師企咗係個board 前, 我都忍唔住問佢條數點計, 佢個答案話包括埋自己考嘅直資學校, 咁唔通對直資=band one 呢?...."
原來尼位 tramtram 家長已經與貴校老師的心靈相通了, 但卻跟全港其他正常人的思維有很大的出入

我最鍾意睇數據, 講就天下無敵, 唔該拿出d大眾接受既升中派位數據出來分響下啦, 唔該.

升中自行收生是不受區域限制的, 如貴校真係教得好, 身處邊區都可派到好學校, 但在貴校升中派位數字上卻看不到

D個世界都好多中意攪是攪非的小人,

跟全港其他正常人的思維有很大的出入 >>> 連我思維都要批評, 妳不懂尊重人, 就算妳有幾叻又如何 ?

唔該妳啦, 學校升中派位, 我地家長都末出聲擔心過, 有問題我地會同學校了解, 學校登得出來, 都預左要解答大家問題, 妳局外人下下針對住學校, 好難令人唔覺得妳無目的, 再講更令人反感.

原帖由 pakmanman 於 11-7-22 00:05 發表
本來我真的只針對登 70% band1 個d人
不過原來尼個世界真係好多無知婦孺是不懂分辨事非  

什麼 "近年學校成績越來越好, 引來樹大招風" ... 真好笑. 正如之前有位家長話 "...當時有個老師企咗係個board 前, ...

我向來最鍾意串d無料扮有料既人
邊鬼個唔知醜話自己派位有70% band 1 先,
講d與事實不符既事, 預左比人插:tongue:
你當然可以繼續活在你認為非常"美好"的井底世界裡, 繼續發你既"名校"夢
但夢就係夢, 最後是要醒的, 中一派位你便知
每年7月就要醒醒吧, 到時要四處叩門就慘啦

回復 1# pakmanman 的帖子

馬基家長們沒有一人發"名校"夢, 只是妳作出來, 大家明白馬基是一間普通資助小學, 沒有什麼特別, 正係咁, 又真係好奇怪, 會引來咁來是是非非 (小一/升中派位),  特別受外人關注/指點/比較 ????????

在妳眼中, 就算我地幾婦孺都明白升中唔只靠學校, 都要自已仔女成績為前題, 就算什麼一條龍/聯繫有幾高機會率, 成績唔爭氣, 無你份就無份啦, 不如, 做好自已本份教導好仔女,  有好入場卷在手, 去邊處都有書讀.

我覺得品格更重要......正正學校比到我, 是親身感受, 唔係發夢

我地日後苦/甜都唔關妳事, 唔好聯想得我地咁可憐, 咁樣只表現妳更黑心更有目的, 可能, 妳好彩唔使在D個教育遊戲中煩惱, 都唔使講咁多風涼話.    

D 個 TOPIC 留返妳自已自吹自答啦......

正如你所講 "大家明白馬基是一間普通資助小學, 沒有什麼特別" 但何故有人竟話自己 "70% band 1" !!!!!
我都未聽過有d大眾公認既名校會敢講, 就是馬基敢厚顏地講.
我都好明白當家長們見到自己學校比人插會好唔開心, 但我所提出的是事實.
為何你們一路都不肯正面回應我有關"70% band 1", 唔好答我觀點與角度"禁行", 唔該列出70%計法

唔肯接受批評及接受現實, 品格唔方高得去邊
厚顏,嘩眾取寵既教師, 品格更不用多提

講多無謂, 睇數據最實際
好學校+叻學生 , 一定有好派位, 但你們沒有

各位馬基家長,對於這種目空一切,自視過高,缺乏修養的人,大家無謂再爭論下去,

因為我覺得品格重於成績,希望這位家長能為子女立下榜樣,放棄惡言惡語,大家不要再爭論下去吧!

各自教好自己的孩子,不要成為孩子的壞榜樣....

回覆 34# pakmanman 的文章

願主祝福大家, 希望大家不要再無止境爭論下去吧!

現在是有人不肯接受現實
死撐自己學校有 70% band 1

你們連抗辯的理據都沒有
只能係道話批評者怎麼怎麼
正一懦夫

不如快D返去叫學校收返有關言論

原帖由 pakmanman 於 11-7-25 01:56 發表
現在是有人不肯接受現實
死撐自己學校有 70% band 1

你們連抗辯的理據都沒有
只能係道話批評者怎麼怎麼
正一懦夫

不如快D返去叫學校收返有關言論
...

其實馬基真是一間很好的學校, 老師對學生很有HEART, 我的孩子每天上學也覺得很開心.

而至於中學派位, 其實只要是入到適合自己孩子的中學在家長心目中便是BAND 1.  而且中學BANDING也沒正式LIST 那一間是BAND 1那間是BAND 2. 因此pakmanman你心目中的BAND 1 學校和馬基心目中可能是有所分別. 你何必要對70%如此在意呢? 我們這些馬基家長也沒有介意! 你又何必如此在意呢!

真不明白你為何要花時間來批評馬基 ? 如你真的有空,為何不多花在孩子身上或做義工行善!

D個都係佢一個工作 = 有目的的任務.

不過, 就肉酸D成日掛係口中扮識野抬高自已踩低人地 (學校/家長), 自以為事, 下下要求人地 LAW 數據又D又個樣, 都唔知憑什麼身份 ????

咁有事實証據唔使係到發烚風, 大把途徑比佢認叻

忍唔住再答咀, 又會比人借題發揮......

原帖由 FungKristy 於 11-7-25 18:27 發表

其實馬基真是一間很好的學校, 老師對學生很有HEART, 我的孩子每天上學也覺得很開心.

而至於中學派位, 其實只要是入到適合自己孩子的中學在家長心目中便是BAND 1.  而且中學BANDING也沒正式LIST 那一間是BAND 1那 ...

to FungKristy:

你話 "而且中學BANDING也沒正式LIST 那一間是BAND 1那間是BAND 2. 因此pakmanman你心目中的BAND 1 學校和馬基心目中可能是有所分別."

這樣是不對的, 你這樣講band 1沒有標準, 可不可以話貴校有100% band1. band 1定義是以大眾公認的標準來衡量的. 正如之前有位貴校家長問貴校職員, 他回應band1定義=band1 + 直資.
直資 = band1, 這樣你們認同嗎?

to tramtram:

我覺得"D個都係佢一個工作 = 有目的的任務" + "抬高自已踩低人地" 係你law

我覺得你係貴校d職員多過家長, 你收左幾多報酬呀?

請問我有邊句"抬高自已"呢? 請指教, 唔好空口講白話.

作為一個過路人, 我當然沒有權要馬基做什麼, 但是如果馬基是一個負責任的教育機構, 是否需要為自己言論負責呢?

大家係道爭論野時, 唔羅數據, 唔通齊吹
‹ 上一主題|下一主題