用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我小朋友專注力奇差,奇差再奇差..點算 ...
樓主: rebecca0113
go

我小朋友專注力奇差,奇差再奇差..點算 [複製鏈接]

回復 20# Charlotte_mom 的帖子

這藥是不是不會長高?

醒目開學勳章 王國長老

唔係唔長高, 係第2時會比原本高度矮dd (上面網友有數字話2cm)
我仔本來就係大碼, 所以我唔太擔心
原帖由 ernestchow 於 11-1-27 01:34 PM 發表
這藥是不是不會長高?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-1-27 14:19 發表
唔係唔長高, 係第2時會比原本高度矮dd (上面網友有數字話2cm)
我仔本來就係大碼, 所以我唔太擔心

其實, 唔係個個食咗藥都得架, 10個小朋友食藥, 只有8個有效.
所以食藥有效兼無副作用, 真的是很幸福.
個D食咗藥都無效既小朋友最慘.
我睇過本書叫做
"分心也有好成績" (delivered from distraction)
作者是 Edward M. Hallowell & John J. Ratey 丁凡譯
遠流出版.
作者提及過他自己因某些原因不能吃藥.
這是一本頗值得看的書.

醒目開學勳章 王國長老

THANKS 我會去睇下
係, 個問題本身已經好煩, 如果食左藥唔WORK, 仲煩! 又要慢慢試同調節.....

原帖由 lillymarie 於 11-1-28 08:28 AM 發表

其實, 唔係個個食咗藥都得架, 10個小朋友食藥, 只有8個有效.
所以食藥有效兼無副作用, 真的是很幸福.
個D食咗藥都無效既小朋友最慘.
我睇過本書叫做
"分心也有好成績" (delivered from distraction)
作者是 Edward ...

miffy,

可以分享詳情嗎?

診所資料和收費? 療程多久?

thx~

回覆 20# Charlotte_mom 的文章

請問有有冇私人醫生介紹,和收費多少,請pm.THX

小兒係Asperger child, 我最近發現佢的注意力好差, 尤其聽人講野, 好似遊雲咁,學校老師都有Compliant, 如Story-telling, 佢就一定"頭擰, 及腳fing", 但佢係學校亦唔會騷擾人或打人, 亦唔衝動, 而做功課, 練琴都ok.. 而學琴時就更加出事, 如老師彈一次比佢聽, 佢會瞓係張椅到或琴下玩Pedal, 你听佢彈就唔係問題. 玩時又唔會玩東玩西.. 都係一樣一樣... 我唔知係咪ADHD...? 但係聽人講野確實係問題, 要叫10次8次先做...  

如你們講做運動, 我每星期游水2次及玩Jazz..
如你們講學琴, 佢都有學: 每天都訓練 15-20分鐘

我於新年期間帶他上了特訓社交班, 導師都睇出佢有呢個問題, 見議佢上專注班....我都好心煩, 好怕浪費金錢及時間.. 佢又好似係與唔係之間... 大家不況比d意見我...

PS..大家唔好以為國際學校可以好包容.. 雖然佢學習上比其他人叻, 但老師都話佢唔聽話, 唔理解指示, 唔跟指示等... 睇完張成績表, 我都覺得

醒目開學勳章

其實有冇諗過唔一定係過動?
好有可能系小朋友佢一星期都冇一樣係佢有興趣既活動,我朋友個仔仔都係咁,果時佢個仔仔3歲半,但係好心散, 上堂又走黎走去,後來有一日買左餅lego比呀仔,但係呀仔好鐘意玩,就變左好專心,再同佢講下少少道理, 上堂唔留心既問題又冇左喎
我見個方法好似幾好又唔洗靠藥物, 我都試下可唔可以改變到細囡,我細囡k.2已經比老師投訴, 學校既又投訴, 連上門教既老師都攪佢唔掂完全上唔到堂, 不過後來學左畫畫就專心左好多,我位畫畫老師上一次堂兩個鐘,但係我囡就完全冇離開過個位,唔知算唔算有改善到呢

感謝你的意見! 我都有比佢玩Lego.真的好喜歡及好專心. 而我都有問佢係咪唔鍾意游水及Dance Jazz, 呢兩樣佢都話好鍾意, 仲有朋友一齊學, 大家互相鼓勵!  所以我唔知佢真係有問題定正常...... 昨日上了第一堂專注班, 都幾好... Focuse 3大方面 (聽, 看及活動).... 不過就真係好貴.... !! 但估唔到有幾個女仔上....

你快去幫仔仔個評估, 會不會只是讀寫障礙. 若是就好辦了. 若小朋友有讀寫障礙應不用吃藥, 只是教法不同, 若幫他們找到學習的方法, 怹們跟一般小朋友沒有太大的分別.
當然很多更是資優兒童.
但家長必須要愛心很多很大. 要找一間有愛心的學校.
小孩一點也不笨.

原帖由 rebecca0113 於 11-1-24 09:14 發表
1路以lai由佢細個都覺得佢專注力係比起其他小朋友差ka la...
但佢1路越大個問題就越serious......
1.上星期見完班主任老師話佢上堂完全唔留心聽書,係堂上教全班做既功課佢next day 交時可以做到離題..
2.最近因為功課跟唔上啦 ...

我個仔又係專注力唔好,成績都中下,不過數學都算幾好. 有如果專注力有問題的小朋友,係咪對任何事都專注不到?
好似JOEYLIN1017所講, 遇到佢有興趣的東西,我個仔又真係可以100%投入,好似數學,畫畫,睇漫畫書,咁佢就可以專注,校外的樂器,運動等,佢都無乜問題.(可但多數單對單)

‹ 上一主題|下一主題