用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道面試到啦,為何這麼靜?有否過來人幫幫忙? ...
樓主: TY3388
go

九龍塘宣道面試到啦,為何這麼靜?有否過來人幫幫忙? [複製鏈接]

好似好深 bo -.-

醒目開學勳章

回復 19# 金毛B媽 的帖子

Thanks 金毛B媽 and HTY2003

Oral test, simple +-, drawing ...

正在面試,都幾多人啊!成個hall接近坐滿,面試時間30-45mins。

回復 24# TY3388 的帖子

Wow ... online reports to BK parent ...

可父母一起入學校嗎?

原帖由 小天使kiki 於 10-12-11 11:15 發表
可父母一起入學校嗎?

Yes.  Waiting  at  hall.

回復 27# TY3388 的帖子

Is it OK, your kid ?

There are still many children go for the interview although some parents have give up the chance of interview, more than I expected.

Does anyone know how many applicants this year?  Thx.

還可以啦!

原帖由 KwanPark 於 10-12-11 13:53 發表
Is it OK, your kid ?

回復 31# bobo_ling 的帖子

你那麼快又知全部答錯? 可能並非如此呢?!

回復 31# bobo_ling 的帖子

Far as I know, Alliance does not expect the answer, they want to know your behaviour on how to answer and response when your kid does not the answer, and observation what your kid react to it.

回復 1# KwanPark 的帖子

試過有朋友講, 有個小朋友答唔到老師問題, 但小朋友當時好淡定, 而且好禮貌同老師講, 依題我唔識, 請老師可唔可以再出過另外一題畀我呢? 結果, 老師真係出過另外一題畀佢, 而佢又真係答對左,  最後, 宣小收左果個小朋友
*****藍藍天空掛著我的夢*****

有題用英文問我囝囝, 你星期日會做x野? 我囝囝一開話egg(約半秒)..正想都回答問題時, 佢話個老師已經喺張紙打X, 所以佢冇心機再答問題...佢覺得個老師好似好冷漠(我囝囝好識睇眉頭眼額)
仲有佢話唔知點解D老師好似好冇禮貌將小朋友D FILE 擗晒落地下, 有點怪怪地咁...
唔知有冇其他小朋友遇到類似事情?

回復 1# A8888 的帖子

宣小老師好有愛心喎, 唔會唔俾時間小朋友答問題, 我朋友個囡, 上年考, 數學, 同串字都答錯, 老師問過另一題, 叫佢再答

我相信可能係 "個別事件" 呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回復 1# 金毛B媽 的帖子

我囝囝喺11/12 4:45pm interview, 唔知有冇小朋友又係果個時段碰到類似時況, 可否分亨吓...

thanks

回復 37# A8888 的帖子

聽我個囡講,宣道o既老師好好人同好nice,佢有一題答錯o左,老師仲話"唔緊要"安慰佢,對比上次in SFA,佢一出o黎就同我講d老師好嚴~
可能你個小朋友咁o岩遇到個老師好趕時間?!
‹ 上一主題|下一主題