用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩腦緊好唔好比呀仔跨區升中學
樓主: Gobbie
go

煩腦緊好唔好比呀仔跨區升中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

你就好啦有校車搭,我係你就唔駛諗其它選擇!!

原帖由 FJS 於 10-8-2 23:38 發表

各位好, 我現在就有這個煩惱, 亞女剛升中, 9月就要跨區返學, 搭校車要6:30 上車, 如果自己搭車都要最少一個鐘, 好似前幾日落咁大雨, 都唔知點返學, 真係都幾擔心,
我都想問下ANCHAN59, BOOK 車要幾多錢?
我都係住 ...

醒目開學勳章

初時我都係咁諗 我果個仲係仔跨去邊區都無問題啦
但最近佢題出話想留o係屯門讀
咁先令我要重新考慮
我唔想佢跟住6年唔開心

其實你都講得o岩我考慮得就即係偏向讚成
但我都希望同其它人傾下可以客觀D聽下意見
唔駛淨係自己諗

原帖由 Sherryko9 於 10-8-3 11:39 發表
如果你真係有此考慮,咪試囉!誇區又唔係物大不了!又唔係去外國甘遠,每人都有自己想法,囝囝是你的,加上年紀是升中,我相信你唔試過唔死心,我個姪仔都係誇區,果間亦係傳統名校,有小學部,姪仔升中4,到現在好開心,亦有參加 ...

some F2 students want independent and don't want to travel by school bus.

Gobbie,

好明白你的煩惱, 因為我也跟你一樣想幫個女轉區去油尖旺,不過我女升小五. 但我最近考慮另一個問題:
屯門有三間英中在全港中學排位都在前30位, 其實一d都唔差, 除非我們的子女能入更top的傳統名校, 否則就情願留在屯門讀書, 這是我的看法.

借這裡問問大家, 傳統名校同地區名校有哪些優/劣?

謝謝!

原帖由 Gobbie 於 10-7-31 08:53 發表
我家大少今年升小六好快就輪到我要選校
正煩腦緊好唔好比呀仔跨區
我住屯門想跨去旺角區
想聽聽大家意見 好壞都要 Thx....

醒目開學勳章

係架如果淨係要成績就唔洗煩添啦
不過就要死讀書
我唔想個仔要過六年咁o既生活
先諗呢步

原帖由 yiuyiu2000 於 10-8-4 12:12 發表
Gobbie,

好明白你的煩惱, 因為我也跟你一樣想幫個女轉區去油尖旺,不過我女升小五. 但我最近考慮另一個問題:
屯門有三間英中在全港中學排位都在前30位, 其實一d都唔差, 除非我們的子女能入更top的傳統名校, 否則就情 ...

你的想法和我一樣!所以我都有揀中學的煩惱!我個係囡,所以我有多一層考慮!總之兩手準備,到時有好選擇才再決定.

原帖由 Gobbie 於 10-8-6 00:02 發表
係架如果淨係要成績就唔洗煩添啦
不過就要死讀書
我唔想個仔要過六年咁o既生活
先諗呢步

醒目開學勳章

其實唔揀頂頭大熱果幾間
都可以考慮下陳瑞芝

唔通你都打算跨區?

原帖由 Sherryko9 於 10-8-7 11:21 發表
你的想法和我一樣!所以我都有揀中學的煩惱!我個係囡,所以我有多一層考慮!總之兩手準備,到時有好選擇才再決定.

我細仔都要跨區上中學,從家中出發到學校,最快都要1小時10分鐘.呵呵!真煩惱,3個月後,就可以反映感受.

原帖由 Sherryko9 於 10-8-7 11:21 發表

如想跨區相信想讀女校, 以下三校不俗

謝謝你的建議.

原帖由 elbar 於 10-8-8 17:44 發表

如想跨區相信想讀女校, 以下三校不俗

拔萃女書院嘉諾撒聖瑪利書院寶血會上智英文書院

我有諗過跨區,不過唔係誇屯門區,係想找出面直資,因影响唔到中央派位機會!又可以給囡囡當作經驗.

原帖由 Gobbie 於 10-8-7 14:52 發表
其實唔揀頂頭大熱果幾間
都可以考慮下陳瑞芝

唔通你都打算跨區?

誇區都應該不是太大問題, 我女係銅鑼灣返學, 有住大埔的, 亦有天水油圍的同學, 不過小朋友當然辛苦少少啦.

唔好跨區(認真)

我係一個中學生,只係想比d意見您
我住係元朗,但係係天水圍番學
係唔算跨區,但係車程都要45-60mins
番學要7點就出門口,冇得食早餐,真係好辛苦~
放學,,上左成日堂已經好累
仲要搭咁奈車先番到屋企果種感覺真係好差
我自己有時都會埋怨,點解唔搬屋
車程咁奈真係好討厭.
放左學有時會同d同學食下野,行下
見到佢地可以咁快番到屋企 真係好羨慕-
所以您話想跨區,仲要係屯門去mk
真係唔好,,番左成日學仲要咁奈先番到屋企休息
我就真係唔見議跨區番學

回覆 1# xpxdxpd 的文章

Thanks for your sharing from a student point of view.

Why you do that? Any reason? Your school is EMI top school???

醒目開學勳章

好多謝你ge意見
多口問句元朗去天水圍點解要成個鍾

原帖由 xpxdxpd 於 10-8-14 04:42 發表
我係一個中學生,只係想比d意見您
我住係元朗,但係係天水圍番學
係唔算跨區,但係車程都要45-60mins
番學要7點就出門口,冇得食早餐,真係好辛苦~
放學,,上左成日堂已經好累
仲要搭咁奈車先番到屋企果種感覺真係好差
我 ...

I want to know too
Only 3-4 stations apart, right?

原帖由 Gobbie 於 10-8-15 17:37 發表
好多謝你ge意見

我都想問點解要成個鐘?我成日都天水圍元朗區兩處去,頂竉半個鐘頭,包上落樓!

原帖由 Gobbie 於 10-8-15 17:37 發表
好多謝你ge意見

回覆 35# Gobbie 的文章

當大仔升中時,我也曾考慮跨區,因到區外就學可令孩子大開眼界,多了解其他區孩子的生活。但當我想到,交通時間需時,往往一程也需要個多小時,實在費時失事,令孩子累極了,所以我非常贊成xpxdxpd 所言(若由元朗總站往天水圍南的地方,真的要45min – 60min,連等車時間。)。
        而且孩子的背景不同,小朋友的相處會有些差異,令小朋友的投入感有落差,適應困難。
        中學時期,小朋友多要一同做project, 交通時間一來回起碼又要三小時。試想若省下這些時間,給他溫習,(就是只用一半時間來溫習;一半用來玩)他的成績會差嗎?相反,返學時間除了長,也令孩子累,回到學校也沒有精神學習。
        而且各區也有好學校,若小朋友是有能力的無論在那一所學校也能讀出頭。選校最緊要還是選校風,成績不好還有其他方法可以幫他(eg. 上補習班),若他學壞了,就不能回頭。學校老師要有愛心,學校重視德育,師生關係好,這才是我們要選的學校。當然也要依據孩子的能力,選水平接近的學校,他才能有愉快的六年中學生活。

同意xpxdxpd 呢位中學生所講不要浪費時間在交通上,利用這些時間做些有用的事還實際. 返咗成日學還要用上那麼多時間返/放學, 真是疲累!

我個女都是跨區到港島返學, 但我住近紅隧口,只需用約30分鐘(由踏出門口到入學校計), 在這這校時有test過不同時間的車程,才作决定, 我女及老公好想住村屋因想養,狗 但考慮返學的路途, 最後打消念頭.

最實際是自已親身test天, 你返了一日工後, 由屋企出發去你心儀的學校, 走多幾日你然感受到那種辛苦!! 不要為求名校一個學住不顧一切.

Re::

我住村屋,(大棠荔枝山莊果邊)
番學又係天水圍既最入面(濕地公園)
加埋等車時間都要1個鐘
因為我成績差:-| ,
元朗d學校大部份都係band1band2頭
所以會去到天水圍果邊讀

‹ 上一主題|下一主題