用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Receive Boxhill offer -- any comment ?
樓主: jjoyma
go

Receive Boxhill offer -- any comment ? [複製鏈接]

Hi luiflora,

我個人感覺洋人教英文好似好啲, 而我去 IN Think 嗰日冇見過有洋人, 所以會話 boxhill 較似"鬼佬學校", 較 prefer 會學好英文, 而我自己本身冇打算比小朋友讀國際學校, 只不過想佢 N1 操好啲英文去考 K1, 收生機會大啲, 而我鍾意劍鳴係因為佢屬傳統型, 似 KV, 升小會易適應啲, 所以我 K1 一定會再考其他傳統型 KG, 若考番劍鳴當然最好啦, 最終嗰句都係想 N1 打好個底, 若真係要直上 BOXHILLL (如果冇心儀 KG 收), 我都唯有行國際學校條路, 你又點睇呢 ?

我係新手 mama, 所有 info. 都靠 BK mama 話好就去試 or 過來人 comment, 真正明白都可能要阿 b 自己讀咗先知啱唔啱.

咁我又想問 think 有幾好 ?

我其實想阿 b 讀啲主力 english & 課程唔好太淺嘅 N1, 係咪 BOXHILL 先啱呢 ? 指點吓.

原帖由 luiflora 於 09-12-14 10:27 發表

以我所知,BOXHILL的教材是學校自己做的,好處:我們不用再交雜費,我都有信心佢地D教材做得好!缺點:沒有什麼CD比我地,甘仔仔回家唱歌,家長未必會唱,想同仔仔一起唱都有D困難,想知道仔仔唱對OR錯就更困難!!如果我地都 ...

簽名被屏蔽

原帖由 Alichau 於 09-12-14 10:46 發表
luiflora,
咁點解你唔報/申請轉去mos think? 那不就兩全其美?

唔得唔得 mos think 同9龍塘的課程好唔同,英文國語比例完全唔同,大多數最好的資源都放在9龍塘!!同校不同收費不同課程!!只有mos的家長想轉去9龍塘,無聽過9龍塘想轉mos.

原帖由 Bivian 於 09-12-14 11:51 發表

我個人感覺洋人教英文好似好啲, 而我去 IN Think 嗰日冇見過有洋人, 所以會話 boxhill 較似"鬼佬學校", 較 prefer 會學好英文, 而我自己本身冇打算比小朋友讀國際學校, 只不過想佢 N1 操好啲英文去考  ...

等我行閒d將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比你,在此不便多說,好像離開樓主的title太遠了!!另外,waiting list 的家長請放心,我會盡快考慮讀邊間及盡快通知學校cancel學位,讓大家都唔好甘辛苦!!!唉~~這幾年找學校真的辛苦好多!!

Have u missed the application deadline? I guess they will provide every child an interview opportunity...

原帖由 tococoa 於 09-12-13 00:41 發表
my girl is 11-08 small girl? how come she dont have any interview? any small bb always attent the interview or offer?\

My child is a "super-small" baby 0812, no response so far ....the chance is even worse... too bad~~~

原帖由 joeywongmy 於 09-12-14 14:13 發表

oh
咁我個仔都係waiting啦

不過想問waiting係咪都有信收到架?

原帖由 joeywongmy 於 09-12-14 14:13 發表

oh
咁我個仔都係waiting啦

不過想問waiting係咪都有信收到架?

個staff 話會有信wow

原帖由 KennyDaddy 於 09-12-14 15:35 發表
My child is a "super-small" baby 0812, no response so far ....the chance is even worse... too bad~~~

我想問下,你是想APPLY 2010年8月入學嗎?
如果係的話,其實你個B,都只係20個月大BB,
都真係好細,你真係放心比佢上學嗎?

可能片片都未介,或者上堂茶點時間佢係咪真係可以HANDLE到自己食MUM MUM?

簽名被屏蔽

原帖由 joeywongmy 於 09-12-14 09:37 發表
我個b係08年12月出世
佢都in左喇
而家等緊信
唔知佢可唔可以入到呢?

p.s.我都報左pg
等緊1月去上

Hi Joey,
I also applied their pg. Which time do you apply? I have applied Sat 12-1pm

您好,我都剛收到boxhill offer letter.
請問compare嘉德麗 & boxhill, 大家 有什麼comment?

thanks for your sharing.

原帖由 luiflora 於 09-12-14 14:48 發表

等我行閒d將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比你,在此不便多說,好像離開樓主的title太遠了!!另外,waiting list 的家長請放心,我會盡快考慮讀邊間及盡快通知學校cancel學位,讓大家都唔好甘辛苦!!!唉~~這幾年找學校 ...

原帖由 jessyleung 於 09-12-14 23:34 發表
您好,我都剛收到boxhill offer letter.
請問compare嘉德麗 & boxhill, 大家 有什麼comment?

thanks for your sharing.

以n班來講,當然boxhill好過嘉德麗,前者起碼是一間完整學校,小朋友有空間玩,後者只有一間班房,好細.因為n和k分開兩個地方!!boxhill日日以英為主,國語和粵語各20分鐘(好似),嘉德麗無國語,英文和粵語各一半!!不過學費便宜d!前者走國際小學,後者走傳統學校!去到k???我就不太了解邊間好d啦!!

原帖由 luiflora 於 09-12-14 14:48 發表

等我行閒d將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比你,在此不便多說,好像離開樓主的title太遠了!!另外,waiting list 的家長請放心,我會盡快考慮讀邊間及盡快通知學校cancel學位,讓大家都唔好甘辛苦!!!唉~~這幾年找學校 ...

可以pm我嗎?
thank you!

簽名被屏蔽

如果可以的話, 可否明天前 pm 我, 因為 12/18 係 deadline register, 所以我都唔想 hold 咗個位又唔讀, 嘥 $$ 又嘥咗其他 mama quota, 非常感謝你.

原帖由 Bivian 於 09-12-15 17:29 發表

如果可以的話, 可否明天前 pm 我, 因為 12/18 係 deadline register, 所以我都唔想 hold 咗個位又唔讀, 嘥 $$ 又嘥咗其他 mama quota, 非常感謝你.

既然你甘急想知道,我唯有長話短說,講出我個人所知道的,詳細資料你可以直接打"樂基"劍嗚"朗思"....等等!甘你就可以見到前人寫下的問題及有心人的答案了,慢慢看,你自然會知道你想要邊間!!
Box Hill:英多普15分鐘粵15分鐘(日日),馬鞍山區都算出名國際學校,無雜費,自做教材,老師及員工好好人,交通工具方便,火車站旁,有巴士有小巴,的士多,學費$3980x10,學校新不過細,升國際小學為主,中文差,國語老師台灣音,英文老師不是純外籍人,沒歌仔書比家長!   
朗思(9龍塘)粵1小時45,英1小時,國15分鐘(日日),N班算出名學校,不過多投訴過貴,8:30上堂,小朋友辛苦,可上網看小孩,學費$4000x11,學校大及新,交通不便,不近MTR,小巴及巴士少,家長停車送小朋友返學也不便,校車$1600到沙田,算貴!!可升國際小學OR傳統學校,教國語老師北京音,教英文老師純外籍人士,老師及員工好好人,校長極熱心幫家長!!有學生考入男拔..等直資名校!!
樂基(9龍塘)英普or英粵(雙班主任)100%升K1,英粵班,天天20-25分國語,N班出名學校,好難考入,位好少,有學生入名小學,小班教學,學校財政亂,校車94831023,可自到離MTR行十分鐘,學校算新及大,學費$3960x10,1千多1年雜費,不過有人講過老師及校長及員工好串!
劍嗚(9龍塘)上午(粵2小時30分鐘英30分鐘)下午(一半粵一半英)國語各2次一星期,出名及程度深,N不需帶片,教去洗手間,小學派位好,收生好少好少,可能比樂基更難入,因為申請日長,不是100%升K, 校車沙田廣場接96512473李生,自到困難,離MTR好遠,學貴算OK$3480x10,約1千1年雜費!兩老師加一位阿姐陪小朋友上堂,好好人,阿姐幫學生洗PIGPIG(因為不用小孩帶片),升傳統學校,不用擔心跟唔到,聽講KV & SC 都喜歡劍嗚學生!!

簽名被屏蔽

回覆 36# luiflora 的文章

luiflora, 真係利害. ...

您話"聽講KV & SC 都喜歡劍嗚學生". 其實, 劍嗚同火炭樂基程度不差太遠, 咁您估SC & KV會唔會都鍾意火炭樂基嘅學生呢?

其實這幾間學校都各有各好,如果不是我不會報!!不如甘講啦,我個人比較重視語言(英普),及將來我一定會比仔仔找直資學校而不是國際學校,最好男拔!所以我會先考慮語言(我深信愈早比小朋友接觸多國語言是好的,起碼英普不可少,對升直資對佢將來找工作都極為重要,有d家長話等大d先教,我覺得小朋友更困難學,好似我仔仔出世至今,以英及粵為主,最近開始比普通話歌仔佢聽,佢一樣無問題)再考慮名氣,再考慮地區,所以假設全部收我仔仔,我的排位是:
1.沙田樂基(其實佢好過9龍塘,有阿媽先有仔,9龍塘admin係叫人擔心) 2. 9龍塘樂基  3.think 4.劍嗚(佢好好,不過n班我覺得國語太少及一定要下午班才有一半英一半粵) 5.boxhill
如:樂基n班收我仔仔--->k2考cckg---->男拔or其他直資
如:think n班----->k1考kv , sc , 劍鳴---->男拔or其他直資學校
如:劍嗚 n班------>k1 考kv , sc ---->男拔or其他直資學校
如:boxhill n班 ----->我會考十間八間k----->男拔or其他直資學校
有朋友話sc 和 樂基 似 , 劍嗚和kv 似 , think活教學but課程淺,驚升傳統小學好辛苦,boxhill就完全走國際路.

如果大家不像我甘心急以語言為第一考慮,我會要1.劍嗚(名氣及老師愛心好及課程都好深,不用擔心升小學辛苦,所以如果小朋友都可以升上k,唔使考sc or kv,都足夠對付小學了) 2.樂基(課程都不深不淺) 3.think(課程淺,不過有好多家長極like it , 因為不想小朋友太辛苦,想佢開開心心過童年) 4.boxhill

原帖由 MAMAMEEE 於 09-12-15 22:00 發表
luiflora, 真係利害. ...

您話"聽講KV & SC 都喜歡劍嗚學生". 其實, 劍嗚同火炭樂基程度不差太遠, 咁您估SC & KV會唔會都鍾意火炭樂基嘅學生呢?

sc 都好喜歡收樂基學生,資料來自朋友!!

‹ 上一主題|下一主題