用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於見完創價啦!
樓主: stephanielum
go

終於見完創價啦! [複製鏈接]

mine slightly below average condition this pm and the missy didnt like answer in english.

anyone, good luck to everyone.

我就問左
1)對小朋友有乜期望
2)教佢遇到嘅問題
3)如上午班full 哂,会否考慮下午班
小朋友  有d怕羞答得8成問題.....

我都是今天星期日面試,可分享吓

PARCO MA,

今早 IN 左啦, CASH ok 都答左 9 成 !  不過我 hb
去左潛水, 一入去 miss 問 daddy 呢 ?? 好彩 cash
答番工, 無講 swimming 咋 :;pppp:

叫 cash x lego , 認生果, 認顏色 , 問邊個同佢黎 !
最好笑問佢最 like 食咩生果, cash 答 grape .
之後 miss 叫佢跟佢講我好鐘意食提子 .....
佢好似反野甘叫左 2 次 c 都唔肯   

到問我都係同大家差唔多甘 :

1. 教小朋友有咩問題
2. 對小朋友有咩期望
3. 星期六日去邊度
4. 無 am 要唔要 pm
5. 平時邊個湊 cash

最後 cash 泊 chair , 唔止泊自己 , 泊埋我同
miss 個張 .... 真係比佢笑 c

問心小朋友唔難 in , 真係似 in 父母多 d !  同埋我
估門口個個 miss 出出入入都有計分架 , 個個 in 完
佢都入下去 1 分鐘架

原帖由 BabyHilary 於 08-11-23 10:20 發表
thanks cash ma,
等妳in完返黎講好消息﹗

我同你情況相似,都唔知去唔去in好!
我2個小朋友都唔太肯講廣東話,聽都係一半半.所以機會唔大囉.
我in浸幼,我2個b講英文,個教授又無咩特別唔鐘意.
如果聽你咁講,老師唔太鍾意小朋友講英文,咁老師問你小朋友問題時你要唔要做翻譯??

原帖由 Horizon 於 08-11-23 18:59 發表
各媽咪:

今天星期日面試,一切都順利,因個仔能回答所有問題,
但個仔全部用英文回答,而個仔又讀緊國際幼稚園,個老師
就告訴我,是中文幼稚園,我感奇怪,它們有外籍老師教英文
和普通話老師,用英文回答有什麼問題

見完 ...

醒目開學勳章

今日haley表演幾好,老師行出黎接我地入去,見到家姐(而家讀緊k1),岩岩哩2位老師係識家姐,咁家姐好開心走去攬實2位老師,我心情就放鬆左好多,之後坐低,
老師同haley講午安,
haley停一停,冇出聲,之後我講老師午安,
haley就緊住出聲講老師午安,
老師拎左本書出黎指住小朋友問,佢係度做咩,
haley冇出聲,老師話佢係度訓覺覺,
haley就話佢訓覺覺豬咩
老師又指住問,哩個係邊個黎架?
haley冇出聲,老師話哩個係媽咪,再指住個媽咪手上本書既白兔問係咩黎?
haley就話哩個媽咪係度睇圖書囉!
緊住問生果藍,問佢鍾意食邊樣?
haley就拎左個牛角包,
老師就問佢係咩黎,
haley就話係包包黎架!
老師問咁爸爸鍾意食咩,你比個爸爸呀
haley就拎個包包比爸爸時講,爸爸鍾意食提子....包,佢比包時講提子,到爸爸接到時就講埋個包字,之後haley講多一次爸爸鍾意食提子包
之後問咁媽咪鍾意食咩呀?
haley就話提子囉!
老師問咁家姐呢?
haley又答提子
之後家姐補充返,係呀,我鍾意食提子同芒果!
咁老師就同家姐講,下次去你屋企食好唔好?
之後砌lego,砌完叫haley拆開一個個放入藍,之後比返老師,好彩haley雙手交返比老師
緊住到問我地2公婆
問老公平時湊小朋友預到咩問題同埋放假去邊玩,佢都答得好"行"個d,去公園,圖書館...
問我希望小朋友係點,我都係答希望佢開心快樂咁學習生長!
之後2個老師問家姐下年同妹妹一齊返學好唔好呀?家姐即答好呀,我地一齊上校車~
之後老師話12月5日前會有通知,今日面試完左架喇,之後我地起身,haley好叻,自己泊返好張凳,仲幫爸爸泊好凳,因為爸爸泊到凸左出黎!

natalie,

甘都好好啦, 同埋可以入埋去同姐姐就最好 !
希望你有好消息啦 !!

我地呢 d 無親戚既, chance 唔多高 ...... 不過大家
都係抱 10 收一博下甘 lor !!

今日我先知, 單係我囡間屋村 school , 都有 5 個
小朋友報左 .... 3 個 0610 之外, 仲有 2 個同學
仔 tim 呀 !!  可想而知, 真係好多人報架 !!

真係唔 duck , 輸都好正常   

原帖由 natalielin 於 08-11-23 19:19 發表
今日haley表演幾好,老師行出黎接我地入去,見到家姐(而家讀緊k1),岩岩哩2位老師係識家姐,咁家姐好開心走去攬實2位老師,我心情就放鬆左好多,之後坐低,
haley ...

parco同cash一樣,
都係想拍埋miss張chair, 不過我地叫佢唔洗﹗

另外, 如果門口miss計分我就......
因為尋日我等左半個鐘之後問過佢要等幾耐?
佢當時好nice, 話唔好意思etc.,
到parco in我地已經等左50mins,
個老師再話唔好意思呀要等咁耐,
但唔知佢心裡面會唔會覺得我冇耐性扣分呢?

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-23 19:08 發表
PARCO MA,

今早 IN 左啦, CASH ok 都答左 9 成 !  不過我 hb
去左潛水, 一入去 miss 問 daddy 呢 ?? 好彩 cash

叫 cash x lego , 認生果, 認顏色 , 問邊個同佢黎 !
最好笑問佢 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

haley媽,

提子...包, haha好攪笑呀﹗
haley本身表現幾好,
加上讀緊k1嘅姐姐令老師加左印象分,
應該好大機會, 兩姊妹出年可以一齊返學啦﹗

原帖由 natalielin 於 08-11-23 19:19 發表
haley ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

今日嵐嵐都in 左, 不過原來我地係最後既1位, 所以大家趕住放工, 滾水6腳咁, 唔係問好多問題, 都係問邊個湊佢呀, 對佢咩期望呀..am full 左揀唔揀pm同埋屋企個工人係bun 定印, 前後3-4分鐘左右....到我地出黎時, 個lobby 都無哂人, 我相信我地一轉身佢就落閘放狗....

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

醒目開學勳章

SIGH~~~NATNAT認唔到個蘋果.....話係辣椒

parco ma,

係呀我地都要等 .... 10:30 先入 duck ,
根本佢地預時間預唔夠, 個 miss 又出出入入
side 時間 WOR !!

不過都係我估佢會計分姐, 佢似 SENIOR D 唔似
個 D YOUNG MISS 架 ...

不過去到呢間, 我都有 D 麻木 .... 收唔收睇天啦 !!

下星期我仲有 HKPS 同 ST. ROSE OF LIMA ......
煩埋呢 2 間算數啦

原帖由 BabyHilary 於 08-11-23 19:58 發表
parco同cash一樣,
都係想拍埋miss張chair, 不過我地叫佢唔洗﹗

另外, 如果門口miss計分我就......
因為尋日我等左半個鐘之後問過佢要等幾耐?
佢當時好nice, 話唔好意思etc.,
到parco in我地已經等左50mins,
個老師再 ...

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-23 21:12 發表
parco ma,

不過去到呢間, 我都有 D  ...

agree, 我都麻木左, 我見diamond ling liang 時, 我覺得反而係我自已唔在狀態tim ar

HKPS 係咩呀?

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

cash ma,

都係我自己衰, 嗰刻真係有d唔耐煩嘛,
30mins前30mins後都話仲有4個先到,
我怕佢攪錯, 所以咪問多次囉﹗

妳暫時有冇preference, 鍾意邊間多d呀?

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-23 21:12 發表
parco ma,

不過去到呢間, 我都有 D  ...

Yami,

好彩小朋友唔 g 咩叫麻木, 自己真係好似好多
餘甘 ..... 唉, 快d 放埋榜收工 !!

diamond hill 都好似叫你同小朋友玩下, 佢係旁邊
觀察咋 .... 不過都好似係 10 收一, 都唔易入 !!

你心水係咩 ???  

hkps = 樂基呀

原帖由 yamiyami 於 08-11-23 21:19 發表

agree, 我都麻木左, 我見diamond ling liang 時, 我覺得反而係我自已唔在狀態tim ar

HKPS 係咩呀?

parco ma,

暫時係交左祟真留位咋, 其他個 d 未放榜都未有
咩心水 !!

下星期知埋 kv 會明朗 d , 其實心中都仲 15 / 16
要活動定傳統  .... 唉, 好煩下 !!

你係唔係心水第一 kv , 第 2 係 soka 呀 ???

原帖由 BabyHilary 於 08-11-23 21:47 發表
cash ma,

都係我自己衰, 嗰刻真係有d唔耐煩嘛,
30mins前30mins後都話仲有4個先到,
我怕佢攪錯, 所以咪問多次囉﹗

妳暫時有冇preference, 鍾意邊間多d呀?

...

應該唔會唔鐘意小朋友講英文架喎, 因我個囡早2年in都係講英文, 同埋都有收外籍講英文既小朋友, 同埋都有日本家庭既小朋友架喎

cash ma,

我1st priority係kv, 不過心情好無奈,
因為明知冇可能, 除非有奇蹟﹗
2nd都唔知係邊間,
我幾欣賞創價辦學態度,
比人感覺一切以學生為先,
只係怕佢太過活動教學。

其實我鍾意傳統教學架,
但除左kv都唔知邊間係傳統?
玫瑰崗應該係我鍾意嗰類, 仲係天主教添,
可惜我之前一直以為佢唔會有校車過海所以冇報,
直至早幾日先知道有校車到我樓下,
仲要係尾站, 到我樓下跟住就直接返學校,
但人地面試都完左, 唉...真係...唔知講咩好﹗

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-23 22:13 發表
parco ma,

暫時係交左祟真留位咋, 其他個 d 未放榜都未有
咩心水 !!

下星期知埋 kv 會明朗 d , 其實心中都仲 15 / 16
要活動定傳統  .... 唉, 好煩下 !!

你係唔係心水第一 kv , 第 2 係 soka 呀 ???
...

parco ma,

我報左 st rose of lima 都係心理上好似
soka , 真係決定比 cash 活動都叫多一個
choice 麻 ....

不過真係到時先算 , 煩左幾個 week 都唔想
再去想甘多   

原帖由 BabyHilary 於 08-11-23 22:38 發表
cash ma,

我1st priority係kv, 不過心情好無奈,
因為明知冇可能, 除非有奇蹟﹗
2nd都唔知係邊間,
我幾欣賞創價辦學態度,
比人感覺一切以學生為先,
只係怕佢太過活動教學。

其實我鍾意傳統教學架,
但除左kv都唔知邊 ...

係咩...門口miss都計分嫁? (but我個層個miss好young嫁)
佢一見到Ivan, 就同Ivan講"小朋友, 你今日甘靚仔既, 有tie tie呀"! Ivan笑一笑無答佢, 我就跟住講"唔好意思, 佢啱啱訓醒, 係呆呆地嫁!" 點知個miss就叫我地不如上3樓玩下, 有滑梯, 可以比小朋友warm up下, 輪到我地時佢話會上去叫我喎!

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-23 19:08 發表
PARCO MA,

最好笑問佢 ...
‹ 上一主題|下一主題