用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章一 (07年8月-9月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章一 (07年8月-9月) [複製鏈接]

原文章由 Bambi 於 07-9-6 13:57 硐表
我反而驚唔係副校長, 而係空降, 咁就真係新人事新作風啦!
副校長11區會係邊個呀? 係唔係呀sir黎呀?

Hello

今日仔仔(P1)放學話上英文堂有幾個同學仔(包括自已)比老師罰企(去課室最後面, 罰咗一陣),問佢reason,唔知係唔係同隔離同學仔講嘢呢?又或者無講英文. 返學第三日已经咁,老師真係唔會比面P.1學生,不過仔仔都係naughty boy (多嘢講).

各位高年級家長你們有無呢d經驗?

Nam Nam Ma

[ 本文章最後由 NamNamKo 於 07-9-6 14:51 編輯 ]

副校長係Mrs. Emily Leung,覺得佢都幾重視LSPS傳統。

原文章由 Bambi 於 2007/9/6 13:57 硐表
我反而驚唔係副校長, 而係空降, 咁就真係新人事新作風啦!
副校長會係邊個呀? 係唔係呀sir黎呀?

今年好想畀囝囝參加童軍,唔知點報名呢?

yes,你都收到風係邊個la.

原文章由 Bambi 於 07-9-6 13:57 硐表
副校長會係邊個呀? 係唔係呀sir黎呀?

老師選的,如有興趣可試下同老師講.

原文章由 Odin 於 07-9-6 15:55 硐表
今年好想畀囝囝參加童軍,唔知點報名呢?

我唔知邊個呀! 我估下咋! 唔通係溫sir?or余sir?
原文章由 zz 於 07-9-6 16:03 硐表
yes,你都收到風係邊個la.

aiya,唔好係度開估.

原文章由 Bambi 於 07-9-6 16:19 硐表
我唔知邊個呀! 我估下咋! 唔通係溫sir?or余sir?

我個仔話上玩包剪dup比老師鬧....

原文章由 NamNamKo 於 07-9-6 14:42 硐表

Hello

今日仔仔(P1)放學話上英文堂有幾個同學仔(包括自已)比老師罰企(去課室最後面, 罰咗一陣),問佢reason,唔知係唔係同隔離同學仔講嘢呢?又或者無講英文. 返學第三日已经咁,老師真係唔會比面P.1學生,不過仔仔 ...

吓?我咪係樓上答左o羅?

原文章由 zz 於 2007/9/6 16:34 硐表
aiya,唔好係度開估.

噢!原來係講緊如果Mrs. Leung做左校長之後o既事......希望鮑校長做耐d啦。

原文章由 zitalin 於 2007/9/6 19:45 硐表
Mrs Leung 係 existing 副校長!

From my son's infro ex 3E class teacher and some other teachers had really left LS.  Some new teacher are also from good boy school such as Mrs Ho (from Ying Wah Primary). I learn from my friend that she is a very good English teacher.
Besides, Mrs Leung will teach some of our boys' Chinese and she's a very good Chinese teacher too.
If Mrs Pau leave La Salle,  I will miss her very much. Since lot of boys love her. She's very kind and gentle to all boys no matter how naughty they are.  She treats each of them the same.  
For P1 student, all teachers in P1 are very experienced. They know how to train up your boys. We may wonder they will suddenly grow up so much as they are in the 2nd term.

[ 本文章最後由 shmchan 於 07-9-7 00:09 編輯 ]

我仔今年都係3E班, 開學前已有媽咪打電話黎恭喜我, 話上年個班主任走左, 佢仔舊年都係3E, 佢對呢位老師評價唔係咁好.
原來Mrs Ho咁有experience, 呀仔真好彩!
原文章由 shmchan 於 07-9-7 00:07 硐表
From my son's infro ex 3E class teacher and some other teachers had really left LS.  Some new teacher are also from good boy school such as Mrs Ho (from Ying Wah Primary). I learn from my friend that  ...

聽亞仔(P.5)講話第一日返學,佢果班最後一排同學全部被罰企,原因係上堂時唔安靜,之後成個禮拜都冇人再上堂傾計,老師亦冇再罰人。

原文章由 NamNamKo 於 2007/9/6 14:42 硐表

Hello

今日仔仔(P1)放學話上英文堂有幾個同學仔(包括自已)比老師罰企(去課室最後面, 罰咗一陣),問佢reason,唔知係唔係同隔離同學仔講嘢呢?又或者無講英文. 返學第三日已经咁,老師真係唔會比面P.1學生,不過仔仔 ...

雖然成班都係男仔,但我諗大部份囝囝自尊心都好強,唔想畀人罰,唯有乖d啦。

唔知大家畀囝囝玩緊d咩課外活動呢?大家交流吓哎。

原文章由 zitalin 於 2007/9/9 09:34 硐表
做得好, 咁聽話,抵讚!

[ 本文章最後由 Odin 於 07-9-10 01:44 編輯 ]

我細個都聽過Miss咁講,不過未試過咁樣被罰,希望d囝囝生性,專心上堂,唔係成日罰會阻慢晒d教學進度同影響到d學習氣氛就真係唔好。
原文章由 zitalin 於 2007/9/10 01:40 硐表
冇野喎, 成日都有仔比人罰, 你未見過一個傾全班罰既經典呢?
所以大家要合作要自律, 一個唔乖累大家!

我是LS小一之家長, 想問問有小朋友乘搭褓姆車之LS家長們, 若參加課後活動, 你們之褓姆車會否接放學? 若會, 是否有額外收費? 因我已問過我仔仔之褓姆車, 她說未必可接到, 且要額外收費, 她說架架褓姆車都是這樣的. 但最初當她游說我讓仔仔搭褓姆車時, 她說褓姆車跟校車之分別是褓姆車可接參加完課後活動之學生, 星期五又可按小一放學時間接學生, 唔駛等到3點幾先走得, 但從來未提過要額外收費, 咁都算啦, 每月俾多百幾蚊, 但她說未必可以接到, 要視乎除我仔仔外, 有沒有其他學生, 她說有錢都未必有得搭, 有無攬錯!! BTY, 你哋有沒有由慈雲山到LS褓姆車介紹, 有的話, 我下個月即刻轉車!!!!

我都聽過褓姆車响有課外活動果日會收附加費,不如你打去問下校車o既Helen,佢地雖然冇路線去慈雲山,不過你可以問佢會唔會加開,或者可以叫佢介紹褓姆車,佢試過介紹我,不過我最尾囝囝都冇搭。

原文章由 catbear 於 2007/9/10 13:25 硐表
我是LS小一之家長, 想問問有小朋友乘搭褓姆車之LS家長們, 若參加課後活動, 你們之褓姆車會否接放學? 若會, 是否有額外收費? 因我已問過我仔仔之褓姆車, 她說未必可接到, 且要額外收費, 她說架架褓姆車都是這樣的. 但 ...
‹ 上一主題|下一主題