用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真人真事~ 對海洋公園血的控訴
樓主: noeyesee2007
go

真人真事~ 對海洋公園血的控訴 [複製鏈接]

王國長老

如果你要追究,你要講清楚d,
你話個仔由車卡跌出黎,其實部機停左未?
因為行緊跌出黎太恐怖!睇怕唔係嘛?
咁係唔係行緊嘅時候,亞仔捉唔實,
失重心繼而撞向車卡入面嘅鐵欄呢?
還是最後玩完落車,差錯腳再跌落地?
因為因乜野受傷,先可以投訴嘅。

樓主, 其實我都覺得海洋公園既事後處理手法好有問題, 我相信你依家只可以send 信去媒體投訴, 睇下會唔會受理你個case!  

btw, 其實父母既判斷係好重要, 記住仔女係你自己的, 只有你先知道你仔女既能力!  唔好只係一面倒咁相信其他人, 你仔女受傷, 其他人係無感覺架, 係咪?!
現在只希望你小朋友快d好番, 忘記d 咁得人驚既意外!  god bless!

我當時好驚, 只係想快啲送個仔去醫院.
原文章由 heiheihoho 於 07-12-6 17:12 發表
點解時唔報警備案先呢?
如果之後小朋友有乜事起碼有得追夠!

noeyesee2007 ,

大家都明白你現在有幾心痛,那麼你所指的討回公道
可否具體一點 ? 正如樓上說的你想要"海" 怎樣做才能算是
你所指的討回公道 ?

如果真的要問責, 個人覺得兩者皆有責
1) 工作人員每日可能見過唔少同齡或相同高度的小朋友自行
    參與此遊戲,幸運地他們没有發生過意外,那麼他也是跟足安
    全指引辦事喔 !

2) 你小朋友尚小,據你提及令公子應尚未入讀小學,前人所言
    甚是,以他們來說危機意識不高, 雖則好說他坐定定,
    但要他對意外發生時作出反應,相信真的還要過一陣子。

至於賠償方面,個人認爲你先致電"海" 之有關部門備案,清楚
講明要求賠償(at least 都要醫藥費la) 你嗰日搭的士有無搵收據?
此外,keep 起所有因此事而付的醫藥單據,最後才一次過討回。
但記得要先打去備案喔!

祝小朋友早日康復 ( 記得介口喎 , 留有疤痕在臉上第日唔靚仔喔!)

[ 本文章最後由 emiluihk 於 07-12-6 17:55 編輯 ]
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 noeyesee2007 於 07-12-6 17:38 發表
我當時好驚, 只係想快啲送個仔去醫院.

我個女好細粒,除左要134CM既機動遊戲,部部都玩過晒,都OK架喎..我覺得係個操作員有問題,點會係部機度跌得出黎架?海洋公園直情係衰格,完全唔係以客為先,有投訴就卸博,我領教過囉

回覆 #4 rc2003 的文章

我個仔之前喺外國都玩過類似機動遊戲都冇問題. 問題係估唔到佢冇安全帶囉. 上次去嘉年華玩, 我個細仔騎木馬都要安全帶啦.

原文章由 emiluihk 於 07-12-6 17:48 發表
noeyesee2007 ,

大家都明白你現在有幾心痛,那麼你所指的討回公道
可否具體一點 ? 正如樓上說的你想要"海" 怎樣做才能算是
你所指的討回公道 ?

如果真的要問責, 個人覺得兩者皆有責
1) 工作人員每日 ...

哎當時亂哂點會醒起攞收據吖. 兼且我原本都冇諗住claim佢.
點知佢地咁過份, 根本就冷酷無情, 剩係想劃清界線.

我就覺得只要付合海洋公園的要求, 唔會驚, 就可以玩.
就算是小童, 海洋公園是有責任肯定玩者的安全.
如果事件發生係外國, 那間公司一定要負全責.
而唔係好似海洋公園咁, ~關人鬼事 咁嘅
試想想, 如果所有香港嘅公司都係咁, 錢就照收, 出咗事就唔負責, 咁香港人就好保障啦!
原文章由 jk67jk 於 07-12-6 16:59 發表

講得啱!
即使係極其低能的機動遊戲﹐講明適合6歲兒童的﹐只要個機動遊戲能容納成人﹐我就一定搵人陪住我 6 歲的仔玩, ie. 我或其父親。
哩個太空摩天輪係「成人機動遊戲」﹐點可能俾一個小朋友自己玩架!

祝小朋友身心靈早日 ...

我想問是山上那個大摩天綸,還是兒童王國那個小型摩天綸?
不過我又覺得奇怪,兩個摩天綸成人都可以一同乘撘,點解你會比一個K3咁大的小孩子自己去玩呢?我覺得你都有責任wo!

乜海洋公園咁差勁架:tongue:

睇極我都唔明點'從坐位中掉了下來'.......係咪阿仔在車卡內撞傷呀?....又唔係好明點解要'自費'乘救護車? 你有無打999架?

[ 本文章最後由 5354 於 07-12-7 00:23 編輯 ]

I have not written here for a while, but many parents seem to concentrate on the precautions to avoid such events.  I would like to add some view points regarding the responsibilities of the Ocean Park.

I would like to suggest the following:

1. First, report to the police about this incident.  It's never too late.  You must get the report no. from them for future reference.

2. Keep all related documents e.g. medical records, medical expense records, documents for interviews, etc.

3. You should write to the Manager of the Ocean Park :

(a) request them to follow up this case, give you a reason why you had followed all the instructions and you son still was injured;

(b)  request them for compensation for :
(since this is their negligence under the law of tort: they should have put enough warnings or set a higher standard to avoid accidents)
  - medical and related expenses.
  - compensation for the suffering: (e.g. pain and loss of opportunity for interview) ( For your information: for a minor traffic accident a bus insurance company has set $5,000.00 as a minimum for the suffer of pain, and I once have successfully asked for a double plus all related expenses even taxi expenses without receipts.  And to avoid wasting my time, I agreed with them to settle the amount (for a minor bus accident happened to my mum).

4.  If they have no response, tell the Manager (find out his name) that if they do not handle this case seriously you would report to the major newspaper.

Finally if you  can afford the effort, you may consult a lawyer or find a lawyer friend for help.

Hope the above can help.

[ 本文章最後由 ttamy123 於 07-12-7 02:35 編輯 ]

我比較細膽,永遠都係認為唔怕一萬,只怕萬一,有意外發生,就算有人負責,就算獲得賠償,身心痛苦都係自己/小朋友承受,所以有得選擇,我唔會俾細過12歲既小朋友玩,假如一定要玩,我都一定陪同一齊,起碼大人會比較懂得應變.

好似越礦飛車咁,身前既欄杆根本係無法穩固120cm高的小朋友,小朋友係會滑離座位,但以海洋公園的標準,夠高就可以玩.所以其實是否應該建議海洋公園修訂身高標準?不過到時可能又有反對聲音話樣樣都唔俾玩,揾苯.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

王國長老

其實你係唔係講下面呢個?
定另外兩個摩天輪?
因為呢個點樣跌左個仔出黎?
如果係真係太得人驚!死得人架喎!

麟媽媽:

佢一講太空摩天輪﹐我都意會係哩個。 我一直諗緊﹐成人的機動遊戲﹐差不多在操作途中跌個人出黎﹐都死得人架! 樓主個仔只係全身擦傷﹐咪執到囉! (好似d 拜神的話齋—— 要還神囉!)  我仲不斷諗﹐(1)究竟佢係喺裡面坐唔穏四圍撞而撞傷;or (2) 小朋友喺車未停定企唔穩跌落地呢? ...............

睇到啦!睇到啦!樓主話佢個仔係個座位跌落黎﹐應該係係個籠裡面撞傷﹐咁... ... ... 係事主沒有/沒法"渣"緊扶手﹐咁.... 邊個負責呢?   

講真﹐只要在場觀察一次「太空摩天輪」的運作情況﹐都知係超級勁野……… (唉 ~ 我唔明.... 我 19 歲時見到佢轉動的樣子﹐都有D 腳軟﹐雖則係腳軟之下﹐都連玩了3次﹐有朋友頂唔順﹐玩完去嘔~ )

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-7 10:42 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

係呀! 咪係呢架咁野囉, 妳咁叻揾到條片. 架野叫"太空摩天輪", 樓主咪話阿仔坐"太空摩天輪"而受傷既.

我估係樓主阿仔坐唔穩, 咁個"車廂"咁大得一個小朋友坐, 阿仔又唔識得大力捉實車廂则邊0的一條條鐵, 咪係咁響裏邊比架野朗來朗去, 唉! 真係心痛呀!

跌出來? 唔會掛? 大吉利是一早頭版見喇.

原文章由 麟媽媽 於 07-12-7 10:12 發表
其實你係唔係講下面呢個?
定另外兩個摩天輪?
因為呢個點樣跌左個仔出黎?
如果係真係太得人驚!死得人架喎!

pjkkzIu0uFc

一句講晒﹐家長係有責任保護小朋友的。小兒5歲﹐去長隆玩室內的迷你機動遊戲﹐佢坐隻兒童「海盜船」﹐有安全欄﹐第一次玩﹐未能適應那搖擺力﹐個pat pat 坐唔穏﹐都要我拉住佢。 再玩第二次﹐他就 ok 了! 小朋友始終係小朋友﹐家長應自我提高安全意識呢! 有得claim、搵到人向你叩頭認錯、炒左位職員、甚至向海洋公園發律師信...嬴了又如何?如果自己沒有作風險評估﹐信晒人而受傷﹐損失始終係自己及孩子的一生(如發生大意外)。

希望樓主兒子儘快康復﹐不要留下童年陰影。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-7 10:59 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

王國長老

我覺得樓主仍可去信,因為卡車座位為金屬,
如果身高只得120,對脚根本撐唔住,
如果條褲質地為Nylon,一定冼,坐唔穩,
所以呢架機絕對需要安裝安全帶。
我見樓主唔係想claim 金錢上損失的話,
都嘈吓,希望有関方面檢討,
部機十幾二十年竟然一直無安全帶?真係奇?!

[ 本文章最後由 麟媽媽 於 07-12-7 11:05 編輯 ]

原文章由 麟媽媽 於 07-12-7 11:01 發表
部機十幾二十 ...

冇安全帶﹐可能因為冇需要。佢係個籠裡面﹐其實已經好安全 —— 以我玩佢玩到發顛的經驗。
也許應該註明﹐120-140 cm 小朋友必須有成人陪同下方可參與吧!

p.s.  麟媽媽:

你未玩過喎! 個座位好矮架! 係屈住knees 的矮座黎架!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-7 11:15 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題