用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅分享站 (07/08 年度)
樓主: Yukyuk
go

德雅分享站 (07/08 年度) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Dear sekemily,

實不相瞞, 有見上年PTA舉辦之活動那麼吸引, 囡囡在學校非常開心, 今年小妹想為學校出一點綿力, 我決定參選"康樂"一職, 希望可以為大家服務.  星期五之前, 我必須完成一篇100字的參選政鋼, 希望大家支持PTA啦!  唔一定要支持我GAR, 支持其他家長都好歡迎的, 最緊要多D家長出席和投票!

Million Thanks!

:

原文章由 sekemily 於 07-10-10 16:47 硐表
Dear Yuyu,

妳就好啦,可以同大囡2人世界,自從細囡出生,好耐冇真真正正陪佢:cry: 恨死人啦 今次大細囡仲一齊去旅行.

27/10 PTA 大會,妳們會否參加. ...

Dear Yuyu,

實在太好啦,妳參選,我哋有機會合作.我係(old)成員,今年會做多一年,快d完成妳的政綱 我會支持妳. (old)年真是獲益良多,能協助學校一些活動外,由其是親子營那次.仲結識咗好多家長,他們都好好人,同學校老師們的距離都拉近咗.因為多咗回校幫手.

原文章由 Yukyuk 於 07-10-10 17:55 硐表
Dear sekemily,

實不相瞞, 有見上年PTA舉辦之活動那麼吸引, 囡囡在學校非常開心, 今年小妹想為學校出一點綿力, 我決定參選"康樂"一職, 希望可以為大家服務.  星期五之前, 我必須完成一篇100字的參選政鋼, 希望大家 ...

Dear yukyuk:

多謝你決定參選,又多一位家長可以為學校出力,實在是我們家長的褔氣。在此先向各位曾是PTA的會員謝過。到時都會出席,不過唔係參選(自問不是這才料),希望多d家長能出席。

我囡最想參加"美味小廚神",都係抽唔到,好失望的返來話全班得一人能抽到,而家抽到"超輕紙黏土"班,返來又幾滿意。

Dear sekemily:

今年PTA出席率夠唔夠人數?舊年初時唔多夠人數出席,都係d會員打來叫幫忙。所以今年自動自覺,雖然唔參選幫唔倒手,但都出一分力,希望能選舉能順利完成。

你細囡明年升小一,仲會唔會幫佢抽派位?

hi!amy625,

好開心妳出席 ,今年出席人數都唔夠,所以稍後都會有會員致電各家長,希望他們盡可能抽D時間出席,由其我們2年級的人數實太`少,1年級家長最熱誠,真是多謝他們 .
   我細女會斷續在德雅讀小學,我冇同佢抽政府派位,因家姐都讀得不錯.

醒目開學勳章

2007 - 2009 德雅小學暨幼稚園家校會 - 選舉大會 ( 尚有2天)

DEAR ALL,

十月二十七日 (星期六) 在學校地下禮堂:-

(1) 二時三十分  -  家長講座 「溝通無難度」- 不勞氣教子法

(2) 三時三十分  -  選舉大會

為了我們子女, 請德雅小學/幼稚園學生之家長勇躍參與出席及投票!

YUKYUK

[ 本文章最後由 Yukyuk 於 07-10-24 22:11 編輯 ]

醒目開學勳章

Dear all,

已派了中期評估時間表及各科範圍了!

分配好時間, 好好準備一下!

Best Regards,

yukyuk

因為無人睇住, 屆時會同埋小朋友出席, 有勞家長義工及
老師睇住, THS!

每次家長會或講座, 最討厭突然聽到D 手機響聲, 又滋擾
又不尊重講者, 勁失禮! 希望D 家長守規。

這几天天氣不錯, 所以都外出, 沒有好好在家溫習, 連功課
都無睇, 哈!

原文章由 Yukyuk 於 07-10-17 11:03 硐表
DEAR ALL,

十月二十七日 (星期六) 在學校地下禮堂:-

(1) 二時三十分  -  家長講座 「溝通無難度」- 不勞氣教子法

(2) 三時三十分  -  選舉大會

為了我們子女, 請德 ...

醒目開學勳章

Dear mcwong,

今個星期六見啦!

香港人咁忙, 一時忙了"較震機"/"無聲", 希望今次會有改善!

天氣好, 最好去郊遊一下!  吸下多d新鮮空氣, 人都精神d, 醒目d啦!  有道理!  (我家超過一半成員都病了, 我們一同看同一個醫生,同時吃藥, 飲同一類湯水, 現已有好轉了!總算有"覺"好"份"!

原文章由 mcwong 於 07-10-22 11:32 硐表
因為無人睇住, 屆時會同埋小朋友出席, 有勞家長義工及
老師睇住, THS!

每次家長會或講座, 最討厭突然聽到D 手機響聲, 又滋擾
又不尊重講者, 勁失禮! 希望D 家長守規。

這几天天氣不錯, 所以都外出, 沒有好好在家溫 ...

Dear all

派咗中期考試範圍,但係仲有幾課書未教(中文&常識),有無派回作業,無得溫習:cry: 真有D膽心唔夠時間溫習

Yukyuk,

呢几日空氣指數仲好差(我哋真係要環保D), 小心保重身體,
點解要飲湯水, 係咪睇中醫架?  

亞囝都未開始溫習, 次次都係之前一天才溫, 懶到, 唉! 真係
唔知佢點升班 。連乘數表都未背好, 老師又未叫背, 屆時
評估點算?

醒目開學勳章

Hi mcwong,

飲湯水是因為想早日痊癒.

1) 溫worksheet, 重點詞語 (*"熟讀" 兼留意"寫法")
2) 留意 曾經"錯過之題目", 弄清楚不明白的地方.
3) 留意 "key words" = "關鍵詞語", *用筆圈出/underline重要的字眼, 幫助理解題目, 並且小心看題目.
4) 最後, 控制時間.

修女講得好啱gar!  做父母就係要"犧牲"/"付出",

我願意!

原文章由 mcwong 於 07-10-26 16:31 硐表
Yukyuk,

呢几日空氣指數仲好差(我哋真係要環保D), 小心保重身體,
點解要飲湯水, 係咪睇中醫架?  

亞囝都未開始溫習, 次次都係之前一天才溫, 懶到, 唉! 真係
唔知佢點升班 。連乘數表都未背好, 老師又未叫背,  ...

Yukyuk,

康復未? 呢排天氣涼, 今日仲得十多度, 好多人都病, 早上
小朋友真係要著多件, 亞囝都同佢換季了。

今次家教會補選成員自動當選, 皆大歡喜!  多謝各位今后
付出時間精神為我們服務, TKS!

今次講座, 遲到了, 只聽到講者教避免用 "你"改用"我 "來
教導小朋友, 覺得几有理由, 會試!

坐在我身旁的是一位沒禮貌的男家長, 電話響啦, 傳紙筆
給他, 一聲 "唔該" 都無, 散會又係"唔該" 都無一聲便撞開
我對腳離開, 家長們, 黃 SIR 都話身教呀!

Hi, 各位好
小女明年將升讀小一, 請問德小的課程是否很深, 功課很多? 大人小朋友都要付出很大的心力?

醒目開學勳章

Dear mcwong,

多謝您的關心!

現在好了很多!  (真係咳到"嚇死人", 好在不是肺炎, 否要隔離兼洗屋)

我們又要準備"會訊", 15/11前要交貨, 我一定要做好佢!

DEAR ALL,

評估殺到埋身, 努力! 加油!  

**(溫quiz & worksheet ,控制時間, 保重身體!)

互勉之!

原文章由 mcwong 於 07-11-2 12:41 硐表
Yukyuk,

康復未? 呢排天氣涼, 今日仲得十多度, 好多人都病, 早上
小朋友真係要著多件, 亞囝都同佢換季了。

今次家教會補選成員自動當選, 皆大歡喜!  多謝各位今后
付出時間精神為我們服務, TKS!

今次講座, 遲到 ...

醒目開學勳章

各位,

終於評估完, 又完成了"會訊"!  

希望大家都可以輕鬆一下!

best regards

yukyuk

醒目開學勳章

Dear all,

剛剛完成了渣打十公里賽, 感覺良好!  我以1小時15分完成, 的確令我全家上下驚嚇之賽果!  (她們實在太看小我la!  我唔係"東亞病夫")

其實, 在比賽當中, 我留意到同組比賽只有兩三位小朋友有家長陪同參加, 真的令人羨慕!  

[ 本文章最後由 Yukyuk 於 08-2-19 15:31 編輯 ]

Yukyuk,

恭喜您!   為您感到非常自豪!

:恭: :喜:

原文章由 Yukyuk 於 08-2-19 15:21 發表
Dear all,

剛剛完成了渣打十公里賽, 感覺良好!  我以1小時15分完成, 的確令我全家上下驚嚇之賽果!  (她們實在太看小我la!  我唔係"東亞病夫")

其實, 在比賽當中, 我留意到同組比賽只有兩三位小朋友有家長陪同參加, ...

醒目開學勳章

mcwong,

多謝誇獎!

我能夠捧起肥肥的肚腩都有咁ge成績, 是全靠我的田徑學會之教練,會友及丈夫的支持及指導.

多謝哂!

下年我會再接再厲, 創出好成績, 鍛鍊好身體!

原文章由 mcwong 於 08-2-19 15:50 發表
Yukyuk,

恭喜您!   為您感到非常自豪!

:恭: :喜:

醒目開學勳章

DEAR ALL,

中期評估又來, 各位小朋友及家長都要努力以赴!

今年又有"親子宿營", 希望大家盡情玩啦!  

YUKYUK
‹ 上一主題|下一主題