用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 九龍塘官立小學2007小一家長請入來
樓主: kingkima
go

九龍塘官立小學2007小一家長請入來 [複製鏈接]

原文章由 kingkima 於 07-7-16 23:47 發表
有些人說政府學校不喜歡家長參加太多學校活動(如家長會,家長2工),這間又如何呢?我打算想參加!想多些了解學校,了解孩子在學校的生活:cry:

但我覺得呢兩年家長教師會參與學校的活動比以前多了 ,好似學校旅行 &運動會 ,都要搵家長幫手.而且好似有少少課外活動由家長擔任導師. 有時家長都會協肋學校跟年膳供應商商量改善飯盒的方法......
學校今年都舉辦了幾次分級家長會 ,上 ,下學期的頒獎禮都有請家長出席 ,分享子女的喜悅

今年校訊 ,校長都話"家庭與學校關係良好 ,已成為學校發展伙伴"

仲有 ,今年暑假學校會重新粉飾

[ 本文章最後由 nataliewing 於 07-7-17 19:41 編輯 ]

dear nataliewing,
多謝你寶貴的回覆,我現在內心很平靜,我去睡覺了,下次再談過

書包有没有限定?  多唔多project做?  運動堂是否一星期一堂,一套運動衣足夠嗎?

原文章由 kingkima 於 07-7-17 13:25 發表
書包有没有限定?  多唔多project做?  運動堂是否一星期一堂,一套運動衣足夠嗎?

書包:無限定
project : 好似唔算多 ,不過有時要做下資料搜集
pe堂 :一星期兩堂 , 我只買左一套 pe衫

不過如果係女仔 ,只可以用深藍 or 黑色 象筋紮辮

從兒子口中得知 ,有人派去黃笏南 ,伊官 ,聖母無玷聖心書院..... [/quote]

多謝你的意見,好彩有你呢支"盲公竹",因為九龍塘區哩間學校
都算少人回應,
我個仔好多野講,成日都冇時停,唔知d老師會唔會罰得好勁果隻.

我都非常同意sai1031所說,這所學校很少人談論,我們現在知道的全是nataliewing你的發表,真的無言感激.

原文章由 kingkima 於 07-7-17 23:57 發表
我都非常同意sai1031所說,這所學校很少人談論,我們現在知道的全是nataliewing你的發表,真的無言感激.

不用客氣 ,我都係將我知o既野講出黎 ,
不過下年校長轉唔轉制度就真係唔知啦

學校有咩收費要收?  有没有分考試名次?

原文章由 kingkima 於 07-7-18 00:15 發表

$100 冷氣費 per term
P1~4 -- Class position/form position of the first 10/50 respectively. (If I remember correctly.)
For P5 to P6, all students get to know the class and form postions for they need the information for applying to secondary schools.

新校長有很多計劃,so there may be a lot of changes in the coming years. But don't worry, he's an educator with good intentions!

Check out the school website and you'll have an idea of the school policies and future plans.
http://www.klntong.edu.hk/

原文章由 kingkima 於 07-7-18 00:15 發表

美勞費:買美勞用品
家長教師會費
冷氣費

成績表只會出全班頭10名 &全級頭50名 ,
全班11名 or級51名以後就無名次

唔知係唔係九龍城區女校多 ,今年得40個女仔咁少o既 ????

又可能2001年少咗女仔出生呢?學校約每個學期有多少錢要比,好讓我知道每半年支出多少?

是第幾志願入到??

請問你們是第幾個志願入到Kowloon Tong官立?
我都唔知點編先最好???
比D意見.

原文章由 nataliewing 於 07-7-19 21:51 發表
唔知係唔係九龍城區女校多 ,今年得40個女仔咁少o既 ????

我兒是第一志願.

原文章由 vic6 於 07-7-20 16:47 發表
比D意見.

小女係必收生 ,自行收生階段已入

請問下如果得 15 分,首輪自行分配有冇機會入呢?

唔該晒。

原文章由 vic6 於 07-7-20 16:47 發表
比D意見.

以上計算方法,純粹是我個人的想法.(唔一定準)

[ 本文章最後由 sai1031 於 07-7-22 11:14 編輯 ]

原文章由 kingkima 於 07-7-20 18:55 發表
我兒是第一志願.

我估你,一定想囝囝開心無壓力學習的mama!

請問這小學的老師好嗎?有耐性及愛心嗎?功課多嗎?是否很傳統的?
請問如果跨區只得大女分,有機會嗎? 因女兒在嚟緊9月要選校, 謝謝

原文章由 sai1031 於 07-7-21 00:36 發表

我估你,一定想囝囝開心無壓力學習的mama!
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

你們好!小女今年都是入小一;但為什麼我不會知道小女讀那一班???是怎樣得知???
‹ 上一主題|下一主題