用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 原來請一個補習老師唔容易ga!
go

原來請一個補習老師唔容易ga! [複製鏈接]

原來請一個補習老師唔容易ga!

上星期經補習介紹所, 請左一位補習老師, 她補了兩天, 今日沒有來, 又無電話,到我搵佢先話唔補啦, 原因佢話搵到份工, 時間配合唔到.  

搵好的補習老師真係唔易! 又要再搵啦!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

Re: 原來請一個補習老師唔容易ga!

係唔係賺錢少啊?

吾系播!我衣架果個幾好啊,好又責任心架,Miss会自己出一D題目俾我小朋友做,就算遲到10分鐘距都会同我講声架!補佐都有1年喇.我地對距都幾好.仔仔都幾中意距.你系5系俾得價錢平啊?又或者请無經驗果D啊?

I've the same experience. Seems nowadays the young ppls are not so responsible.

冬日勳章 醒目開學勳章

kathywongg 寫道:
吾系播!我衣架果個幾好啊,好又責任心架,Miss会自己出一D題目俾我小朋友做,就算遲到10分鐘距都会同我講声架!補佐都有1年喇.我地對距都幾好.仔仔都幾中意距.你系5系俾得價錢平啊?又或者请無經驗果D啊?

me 2!好準時,冇偷懶!   

我都同意, 搵補習都睇下你好唔好彩, 依家d年青人有d就算讀書叻, 但冇禮貌又冇責任心 !
我用agent 請第一個就係咁, 好彩第二個就好好, 好乖, 有禮貌準時, 又有耐性, 係唔係好識同我social  
如果你想要個agent contact, 可以pm 我, 因為我搵時我post 左3間agent, 依間reply 最快, 亦有文有路, follow up 得好好. 有兩間離哂普,   一係一個星期都唔覆, 一係我明明要中文數學好, 佢介紹左個中文會考 credit, 數學d 既比我, 我話唔岩, 我要中文數起碼有b既, 佢再介紹個比第一個更差既成績既比我, 你話係咪    

我介紹俾你喇,pm我喇!
yanyan-mummy 寫道:
[quote]
kathywongg 寫道:

me 2!好準時,冇偷懶!    [/quote]

當然唔係啦, 價錢比一般貴tin, 就因佢係向美國讀書, 所以叫價高, 當時我覺得佢d英文發音好好, 所以心想貴少少都無問題啦!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

同意! 搵大學讀緊書個d又係要無乜內性, 佢考試時, 呀女又考試, 邊有心機補呀!

無錯! 我又係搵左兩間agent, 要求中文比較好, 但個d agent都唔知點做, 亂介紹比我, 成績又唔好, 佢仲話我揀d時間唔多人apply!  

Daisy媽咪, 你可否pm你個agent比我呀! 麻煩晒!

Daisy媽咪 寫道:
我都同意, 搵補習都睇下你好唔好彩, 依家d年青人有d就算讀書叻, 但冇禮貌又冇責任心 !
我用agent 請第一個就係咁, 好彩第二個就好好, 好乖, 有禮貌準時, 又有耐性, 係唔係好識同我social  
如果你想要個agent contact, 可以pm 我, 因為我搵時我post 左3間agent, 依間reply 最快, 亦有文有路, follow up 得好好. 有兩間離哂普,   一係一個星期都唔覆, 一係我明明要中文數學好, 佢介紹左個中文會考 credit, 數學d 既比我, 我話唔岩, 我要中文數起碼有b既, 佢再介紹個比第一個更差既成績既比我, 你話係咪    

christy-mama,

我都有同感, 之前我搵果幾間agent,
但佢介紹的都唔係咁好, 第一次果個姐姐成日遲到早退....
第二次, 都幾準時, 但我想了解囡囡的進度,
所以有時打俾佢, 佢成日都急住收線, 好似整到我會食左佢咁...
第三個都冇以上的情況, 但係我囡囡愈補愈差....

最後都係放棄左用agent, 宜家的姐姐都係d媽媽介紹,
補左年幾, 覺得佢幾準時, 盡責,
令我開心的係我一家人都好鐘意佢,  
有好多時侯都係姐姐打俾我同我講囡囡的情況,
唔會好似之前果d咁....

kayi0556

恭喜你搵到個好補習老師, 而囡囡d成績又有進步

我之前都試個post出黎問有無蜻習老師介紹, 不過無lor, 所以就搵agent幫手, 結果都唔得.

christy-mama,
   有冇問過你小朋友學校的家長??
我諗媽媽介紹的起碼會好過d agent,
d agent目的只係搵錢, 有老師可以補就介紹,
但d 質素真係好參差不齊

其實你們講得無錯﹗唔係話有補習老師唔好,只是自己無咁好彩遇唔到﹗
我之前幾年,撞到頭破血流也找不到一個可以令我放心的﹗

未生前,諗住找人教就得,學一個英文班就係算學左英文,奧數就當學了數學,但其實係真係要睇下有無老師看/觀察出b的問題...

不過而家雨過天晴,希望大家都會加油﹗﹗為bb努力﹗

不過呢句係真既﹗go2tutor個類真係我遇唔到個勤快俾心機的﹗個個都係唔會諗下我個b點解唔明,只是不斷咁講。

好彩而家唔係

你地 D 小朋友幾多age 就要補習.吵呀

我同我個妹一齊用一個補習老師, 真係唔多掂, 考試話唔知點溫, 真係頂佢唔信, 現在又同我個妹頭晒痛, 又要搵, 有無好介紹.

其實要穏一個好0既補習老師真系幾難ga....時間,區域,性別,年齡,成績,經驗,價錢,都要樣樣夾到,當然難啦.大學生又怕距地貪玩無耐性教,穏在職教師又覺得價錢太高價...其實最緊要適合咯,穏到成績科科攞A既唔識教,甘又有乜用啊,而且做媽咪既,都唔好太縱小朋友,小朋友有時都好反叛,好識蝦老師ga,有小小唔滿意就會投訴話唔好,阿媽心痛個小朋友,又fire一個,直至個小朋友唔會complain,自己又滿意爲止.好彩既第一次穏到適合既,唔好彩既就穏到無限個爲止.有時候未必個導師差,好可能因爲媽咪們要求太高,其實可以試下同個導師溝通,點樣做系你最想要的,拍拖都有磨合期,請老師一樣ga.無人知道你心裏面點唸,要識得溝通...

一年級下學期已經有了,但不是睇功課那類,
是真係教概念的...到而家都非常不錯。
‹ 上一主題|下一主題