用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園 ...
go

學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園 [複製鏈接]

學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園

"政府亦建議在下一學年,以「學券」形式為幼稚園學生提供資助,每名學生全年的資助額最高為1.3萬元,其中不少於1萬元必須用作減低學費,其餘3千元用以資助教師進修,學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園。"

i.e. St Cat, Victoria, Kent & many famous one will not be included ?

Re: 學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園

今晚睇電視新聞有個阿太話......私家點解唔得?? 我唔交稅得唔得, 嘿~~~

我地都一樣唔受惠. ~_~ 好彩明年係p1都無咁慶.

太唔公平!應該一視同仁!甘即歧視私校學生!   

簡直荒謬!

比$24000- or above 學費反而冇資助??????????

我個仔每年學費要二萬七, 咁係唔係冇份呀?
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

讀得好d貴d的學校
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

我覺得不應該分私校/非牟利,應該每個
  小朋友都得到資助,不要對讀私校小朋友/家長
  不公平!

ponysee 寫道:
        我覺得不應該分私校/非牟利,應該每個
  小朋友都得到資助,不要對讀私校小朋友/家長
  不公平!

Yes, very much agree!  The new policy is not really "education voucher".  In other countries, they won't limit voucher to type of school and school fees!!

完全唔公平, 我都有比稅, 但點解勿嘢福利....   

醒目開學勳章

suggestion:-

st. paul
蘇浙local

heep yun
mung sun
pooi to
培正
創價
聖羅撒
靈糧
平安福音堂

都真係不錯呀!

小小心聲:

我大囡k.1 - k.3 都係讀st. cat的(當時我得一個小朋友, 我好願意投放資源給她, 我覺得係我請佢來呢個世界到, 學鋼琴, 芭蕾舞, 創意繒畫, ready to learn (1:4),(當時hk$1,000), 普通話(1:1)私人班, 私人班(1:2)游泳; 有咁多活動,大量圖書,有咁財力, 外人眼光視為"中產", 當時的我都覺得 "no big deal"喎!
(身旁`朋友`仲過之無不及, 所以好合咀型, 傾得埋; 但係就唔係好多同事可以係咁, 所以, 在公司一定要收斂一下, 唔好講咁多!)

當時價值觀已轉變

經過客觀的分析,讀呢類型的幼稚園是好適合家庭有bilingual的環境及配合,否則,浪費!

- 家庭教育 (修養 - 思想(想野模式),愛人愛自己, 尊重別人, 有毅力, 分析能力)
-主動學習 (好奇心)

**只要懂得分配資源, 家長有修養又識教,不怨天不尤人,小朋友實看到實學到, 長大後造福人群.

倒轉思考法:

共建和諧社會
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/list.html

Try go to there. Although need click schools one by one to get the information such as school category, school fee....etc.

http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/list.html

y&c_224 寫道:
請問大家哪裡可睇到邊間幼稚園係屬于非牟利?

明報教育網 ,會找到非牟利幼稚園資料

http://life.mingpao.com/cfm/interact6.cfm
:-D :-D

資助幼兒教育應該每個6歲以下小朋友都可享有, 點解淨係資助全年學費不多於$24,000的幼稚園,而其他幼兒園就無呢 ? 岐視  
像我為例,家有4個小孩,現就讀的幼稚園每月學費 $3,600,政策根本對我無幫助。 恰我:      

現時香港仲有幾多優質幼稚園學費全年低過 $2,400 ? 我相信不多啦 ! 起碼位於九龍塘區全部不合乎資格! 曾先生今次又係拎納稅人D錢 (=我D血汗錢) 去豪比人!

點解我四個仔女就讀於有外籍老師專科專教、有兩文三語培訓的幼稚園就無份享受教育津貼,次次有benefit都益唔到我,曾生你即係恰我

yes... 提議將 讀書/補習/活動學費可申請免稅
直接讓家長得益才是
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Agreed, most of the kindergartens are over $24,000. Also why only non-profit making ones.
[quote]
Vanessa媽 寫道:
資助幼兒教育應該每個6歲以下小朋友都可享有, 點解淨係資助全年學費不多於$24,000的幼稚園,而其他幼兒園就無呢 ? 岐視  
像我為例,家有4個小孩,現就讀的幼稚園每月學費 $3,600,政策根本對我無幫助。 恰我:      

現時香港仲有幾多優質幼稚園學費全年低過 $2,400 ? 我相信不多啦 ! 起碼位於九龍塘區全部不合乎資格! 曾先生今次又係拎納稅人D錢 (=我D血汗錢) 去豪比人!

點解我四個仔女就讀於有外籍老師專科專教、有兩文三語培訓的幼稚園就無份享受教育津貼,次次有benefit都益唔到我,曾生你即係恰我

收入3-4萬至係中產,叫佢死啦,咁全港咪有勁多有錢佬。而家每個家庭有幾多細路

其實個政策好好   

I agree so much!
‹ 上一主題|下一主題