用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校拍教師造型照塑造形象
go

名校拍教師造型照塑造形象 [複製鏈接]

名校拍教師造型照塑造形象

(星島日報報道)坊間補習社的宣傳伎倆,一向不獲大部分學校認同,但亦有小學為建立教師的「專業形象」,仿效補習社的做法,替全體教職員拍「造型照」。深水

Re: 名校拍教師造型照塑造形象

不知所謂!!!

小六學生廖梓楓則指﹕「一入到學校,覺得這所不是學校,而是補習社。」 :

A very commercial look!!  Dressing more professionally is OK, yet showing the teachers in posters like advertisement is really....  too much over the top!!

啊...原來教師心目中之專業形象係咁嘅。

我覺得除低两粒紐扣,會性感啲。

點解教中文嗰位份海報咁多英文字嘅?係唔係咁專業啲?

[quote]
judy 寫道:
啊...原來教師心目中之專業形象係咁

王國長老

陰功!而家做教師真係無晒尊嚴?!
睇佢兩位平日都唔係影慣呢D 相架喇,
你睇佢地擺既post 同表情幾咁生硬!
我中學既老師,係好老土架,二十年都不變,
又唔係好似而家D 愛心老師,但我buy 喎!
以前我頑皮佢鬧又好,罰抄又好,
到今時今日我見到佢地都好尊敬佢地,
因為佢地雖無包裝,但對我成長影響好大呀!
睇到而家D 老師要咁....替佢地慘。

SICK

麟媽媽 寫道:
陰功!而家做教師真係無晒尊嚴?!
睇佢兩位平日都唔係影慣呢D 相架喇,
你睇佢地擺既post 同表情幾咁生硬!
我中學既老師,係好老土架,二十年都不變,
又唔係好似而家D 愛心老師,但我buy 喎!
以前我頑皮佢鬧又好,罰抄又好,
到今時今日我見到佢地都好尊敬佢地,
因為佢地雖無包裝,但對我成長影響好大呀!
睇到而家D 老師要咁....替佢地慘。

唉!架係自己丟嘅!

呢緝相如果有林校長之招牌幼稚園先生式笑容加上V字手勢,咁就更加完美了。

完全同意
daydream 寫道:
英華小學多年優質津校形象一舖清袋真是可惜 !!!

年半前曾在講座聽林浣心校長分享辦學理念與心得, 覺得林校長拚競十足及創意無限, 只嫌部分方法略為過了一些火位. 現在竟變本加勵, 淪落至此.

創意用在教學上絕對贊成, 但應把重點放在學生身上. 即使要建立教師的專業形象作為學生的模範, 但良好的教師專業形象, 是否真的要如那些所謂補習天皇既「造型」?  學生的價值觀, 是否又要以那些所謂補習天皇作榜樣 ?

醒目開學勳章

英華小學多年優質津校形象一舖清袋真是可惜 !!!

英華小學只是一所新校,多年優質云云,真係唔知有何根据?

洗吾洗影o尼D相ar, 話晒英華都算band 1 小學, 而家搞到好似D補習社o甘, 真係     

王國長老

係呢,校長佢自己有無影呢?
如果我老細要我影D 咁既相我實唔制呀!
受人二分四啫?!咁攪法?!
不過我頭先發神經,諗起亞仔其中一個老師……
嘩!真係諗起個做型都噴笑!唔好嚇親人。

judy 寫道:

唉!架係自己丟嘅!

呢緝相如果有林校長之招牌幼稚園先生式笑容加上V字手勢,咁就更加完美了。

呢類手法放響中學度ok既, 但放響小學生重要係男生就唔得啦! d仔邊度理你著咩返學, 除非老師果日著套超人裝啦, d仔就拍爛手掌啦!

聽聞早前英華因政見不同而導致大換血,可能校長因此而要重建威信,可惜,用錯手段,流於下靶。祇見校長目光短淺,引起非議。

‹ 上一主題|下一主題