用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔好亂扣門...
go

唔好亂扣門... [複製鏈接]

唔好亂扣門...

唔好係又叩唔係又叩...如果抽獎表1-5志願都冇填上人家名字,慳番d時間去飲茶好了!

p.s.叩第二個區又唔同講法!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 唔好亂扣門...

多謝賜教
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

咁係咪即係唔o係第一至第五志願內叩門機會好微好微?

另外, 叩門 formal 應該點講? 如果11號前想打電話問學校有無得叩門, 應該唔係咁叫, 咁請問叫咩位?  hehe, 請諒.

係咪叫做

「中學學位分配」派位後小六學生報讀貴校中一學位

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我覺得寫多個信封,寄多份profile都無防的呀,比個機會校去認識自己丫麻........
櫺囹桼 寫道:
唔好係又叩唔係又叩...如果抽獎表1-5志願都冇填上人家名字,慳番d時間去飲茶好了!

The optimum time is 8:30 to 9:00 a.m. to ask if
they could provide 叩門 form.
You should ask several matters:
1. When would provide the 叩門 form
2. Cut off time and day for the turned form
3. What should we bring any support document
4. After filling the 叩門 form, when would proceed
    interview and pen test.

I have asked 10 secondary school to get the above
information in one day for the period.
The period is better because boss and other staff are
not in office. We could do something private matter
without any body disturbing.

For the 開場白, " 請問有沒有升中一後備位表格派呀 ? "
Only if be polite manner, you must get you want
information.

[size=medium]Thanks for your information !

櫺囹桼 寫道:

我尋日打去都係問下星期升中放榜, 貴校有無叩門位呀? 幾時會派form呀, 佢地有o的就話有form派, 有o的就話唔會有form 只係交profile.
sorlo 寫道:
係咪叫做

「中學學位分配」派位後小六學生報讀貴校中一學位

可否再解釋下

Hi 櫺囹桼,

急切問題想請教你, 我們剛買咗香港島樓自行和第1智願選校都是協恩小囡是Band one生如果入到就小囡需要提早出門..... 所以想响11.7申請港島學校知道機會不大...但如果唔做好似對嗰囡唔住   

如果申請以下港島學校唔知佢哋ke程度是唔是同協恩相約呢!?請指教:
- 庇理羅士
- 聖保碌中學
- 聖馬可
- 中國婦女會
- 聖方濟各
- 聖公會鄧肇堅中學
- 鄧肇堅維多利亞中學
- 英華
- 嘉諾撒書院

櫺囹桼請多多指教!

剛打去英華女校問,原來這校無叩門位。
God Love Us

catthinmom 寫道:
[quote]

可否再解釋下[/quote]

如果你選中學時,心儀中學一定填一至五志願!如果唔填,而家派唔到好中學才向人家叩門,你估有無機會?相反,就算心儀《他區》中學亦冇得填,叩門也大條道理!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

有道理. Un 啦

[quote]
MissQuestion 寫道:
Hi 櫺囹桼,

急切問題想請教你, 我們剛買

鄧肇堅維多利亞中學係官立中學,同維多利亞中學唔同。維多利亞中學係直資中學,舊年(定前年?)才成立,維多利亞小學係佢直屬小學。

General 寫道:
鄧肇堅維多利亞中學係官立中學,同維多利亞中學唔同。維多利亞中學係直資中學,舊年(定前年?)才成立,維多利亞小學係佢直屬小學。

thanks!

Thank you very much, 櫺囹桼!

THANKS   
我頭五間入面...有2間提早扣門的
我想幫亞女報
不過老公話唔好o甘大壓力而唔報
唉...真係激死
算了

主呀....神呀...保佑我啦

你好 !
因小兒今年升中, 經朋友介紹, 到這網站吸取多些資料. 偶爾閱讀你的文章, 見解精闢, 實在難得.
可否告知你女兒現在多大 ? 最終考入那所中學 ?
想你是過來人, 定必十分了解我等現時心情, 謝謝 !

櫺囹桼 寫道:
你所列都係好學校,除了維多利亞中學唔識,好似係IB新直資...
協恩都係好學校,雖然成績與庇理羅士、聖保祿(學校及中學)...等有點差距!不過係一間各方面都好平均之中學(十分難得...)我都希望囡囡入讀,不過佢升中時唔肯揀協恩!

叩門比自行分配學位時更難,否則派去協恩,也不應放棄!既然買了新樓,買多部車接送囡囡囉!就算搭巴士,過海巴士多如繁星...快如雷電~怕甚麼?

[quote]
phm 寫道:
你好 !
因小兒今年升中, 經朋友介紹, 到這網站吸取多些資料. 偶爾閱讀你的文章, 見解精闢, 實在難得.
可否告知你女兒現在多大 ? 最終考入那所中學 ?
想你是過來人, 定必十分了解我等現時心情, 謝謝 !

[quote]

甭客氣!我囡囡十三歲讀緊F2...係派到英中!(同考到英中係兩碼事!)
子女升中~為人父母邊個唔徬徨?

不過遊戲規則定左就好難改:
一)講地區,名校區當然著數過天水圍好多~政府唔想跨代貧窮真係要諗諗辦法!
二)以n年前學能測驗計師兄姊成就釐定現今學生水準~無奈!

唯有自己做好心理準備,派到英中當然開心,派到中中也要欣然接受!
讀書就是讀書,間間學也可出狀元!
間間學校也有壞蛋,不變就是不變!
英中生只不過是先若後甜(英中生頭兩年適應好辛苦),中中生就會先甜後苦(中中生尾兩年追英文一樣吃力)!

你囝囝揀左甚麼中學?

‹ 上一主題|下一主題