用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧. ...
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧. [複製鏈接]

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.

首先報到, 囡囡今年升k2- 上2a, 有無其他家長啊, 入來交流吓.

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.

有無校友啊, 入來傾傾la.

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.

收到. 報到.   

唔好意思, 好忙無上BK

我囡囡同Christina及必必小朋友同班(2A), 重有冇其他家長?

大家可以交流一下,學校師資、 環境、校長、老師的表現,一齊來發表吓LA.

K2唔知幾時開始寫字呢?

yanyanmama :我想是10月左右吧, 因為我聽龍老師講, 好似10明開始寫字, 今個月剛剛開學, 比小朋友適應吓.

我都想幫女女報呢間,請問各位媽媽係咪講緊近千色店0個間呀,我想問下點解荃灣0個間同石籬0個間學費點解唔同既,其實都係同一間,邊間會好d呀

phoebelee021 :荃浸是位於千色店附近, 即健康院隔離。請問你住那區, 並且石浸大約多少錢, 荃浸近幾年學費都沒有加價,今年還有外籍英文男老師添(每星期1堂)。收生面試在11月4日接見新生,應該10月左右有申請表取.

我現在仔仔在牛頭角讀緊k1, 但出年1月會搬去葵盛想轉校過來荃浸, 不知各位可否講下間學校的資料給我聽. thanks

新校長今年上任, 各級有二班, 主要分二層, 好多活動, 有家長教師會

我女读下3b,
大家好,

fu_fanny,

荃浸在荃灣區有很好的口啤, 師生比例大約1:9, 用活動教學, k1無功課, 只有畫線條, 今年開始有外籍男老師, 英文會教phonics, 老師有愛心, 著重家長,學校的溝通, 有很多活動.  如果要轉校, 相信只有下午班會收生, 上午班一定full.

hi, 必必,

最開心聽到無功課, 我都打算試下幫仔仔報明年k1,  
你知唔知小一派位多派邊間呢  

maku: 你好, 今年你會忙選小學, 有心水未?會否選浸聯, 你有無信教? 如果有會可能第1round都可以入到.k3多數有乜野學. 囡囡現在寫十字咋.

christina,多謝係既回覆,我住係將軍澳,我出年會搬到梨木樹村,女女讀緊救世軍n2,我問過石浸,佢地既學費係1110,想問下讀完呢間學校會上邊間小學.........

同埋想問下荃浸既興趣班多嗎,有咩學ga價錢貴嗎.........

christina

very headache.  浸聯 is good but probably no chance.
We don't have any 信教
, so we decided to apply 1st round my school which I graduated before. 
Of course, we will knock the door of 浸聯 &官小

k3 , like 男 and 女.

My son is going to apply k1 in the coming 
year.I have to remember that on 9�26 the formcan be downloaded from the school web-site. 
christina 寫道:
maku: 你好, 今年你會忙選小學, 有心水未?會否選浸聯, 你有無信教? 如果有會可能第1round都可以入到.k3多數有乜野學. 囡囡現在寫十字咋.

Hi, good morning!

phoebelee021: 原來石浸學費平

各位有興趣報荃浸的媽咪:

荃浸派報名表由9月26日開始,
交表日期: 10月29日早上.
面試日期:11月4日

我曾經去過石籬分校幫手帶高班小朋友去機場. 覺得分校校舍大好多, 有電腦室, 空間都好足夠, 而且學費平好多. 不過由於位於公屋, 接觸到好多都係講廣東話不是十分純正的. 而且家長學歷水平唔高, 好多都唔識講英文, 所以去機場那天要向正校找5,6個外援幫手.
‹ 上一主題|下一主題