用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想訪問大家
go

想訪問大家 [複製鏈接]

我女就黎要升中,我問過好幾個人,佢地讀既學校都係band 1中學,但都不約而同覺得自己學校唔係外面既人講得咁好!甚至係覺得差!係因為對自己既學校要求高定香港要搵間好學校係好難‼️
有無人或者你既仔女讀左幾年中學都仲覺得學校算幾好!老師認真教書,名符其實作育英才!

4    0    0    0

回覆樓主:

路過!大部份老師有理想,作育英才及春風化雨 ,但現實工作量太多,時間不夠,只好以教學為主,要追進度。。。名校收很多band1生也推出自強不息的囗號,意思自己要努力向上永不松懈。。。靠自己。。。考慮小班教學最好是双老師估不差。。。

happy105 發表於 17-6-17 22:38
我女就黎要升中,我問過好幾個人,佢地讀既學校都係band 1中學,但都不約而同覺得自己學校唔係外面既人講得 ...
"有無人或者你既仔女讀左幾年中學都仲覺得學校算幾好......"
YWGS - 不是幾好,是好好.

王家爸爸    發表於 17-6-18 23:14

2jkidsfather 發表於 17-6-18 09:58
"有無人或者你既仔女讀左幾年中學都仲覺得學校算幾好......"
YWGS - 不是幾好,是好好.
...

呢間簡直無夢寐以求既學校喇!我都喺到諗如果入到佢既pool值唔值得博一博運!唔知佢地對學術一般既學生點處置

happy105 發表於 17-6-18 10:03
呢間簡直無夢寐以求晚學校喇!我都喺到諗如果入到佢既pool值唔值得博一博運!唔知佢地對學術一般既學生點 ...
"呢間簡直無夢寐以求晚學校喇"----> What is it???

2jkidsfather 發表於 17-6-18 10:11
"呢間簡直無夢寐以求晚學校喇"----> What is it???

打錯字

回覆樓主:

丫WGS有點好?請介紹?

我女就黎要升中,我問過好幾個人,佢地讀既學校都係band 1中學,但都不約而同覺得自己學校唔係外面既人講得 ...

我仔讀銀禧已兩年,那間是一間好好的學校,老師有愛心有熱誠丶奬罰分明。我仔十分喜歡上學很愛學校

cecichan 發表於 17-6-18 11:51
我仔讀銀禧已兩年,那間是一間好好的學校,老師有愛心有熱誠丶奬罰分明。我仔十分喜歡上學很愛學校
...

恭喜您!真係好喇,聽到一啲正面既訊息!我朋友個仔讀順利邨天主教中學都話啲老師好認真教書!

happy105 發表於 17-6-18 11:54
恭喜您!真係好喇,聽到一啲正面既訊息!我朋友個仔讀順利邨天主教中學都話啲老師好認真教書!
...

Thanks也戥你朋友高興,順利天主教也是一間非常好的學校。

SMCC 產物路過

樹大有枯枝,一定有唔識教書嘅老師同埋成績/品行唔好嘅同學。
我好彩,成績咁差,高中都遇到想教好我嘅老師。數學老師佢教書,從來冇唔合格嘅同學(我平時攞 2/3,佢教到我上到 5)。中文老師按道理應該好討厭我呢 d 放棄中文嘅學生,但係佢對我好溫柔。班主任好似阿爸咁,成日「哦」我讀書,又叫我諗下將來出路,佢甚至令我個老師由放棄我變到支持我,DSE 由 1 變 4 嘅奇蹟就咁樣發生左。

brother4 發表於 17-6-18 11:40
丫WGS有點好?請介紹?

其實詳情我都唔知,但佢係band 1A,加上聽佢校長介紹佢學校時個校長都無乜晒自己學生啲成績,呢個年代好少係咁!但係咪真既就要讀過先知!希望我女出年派到個靚no.好好彩入到去讀,我女讀左我再話你知

1998Ruby1998 發表於 17-6-18 12:14
SMCC 產物路過

樹大有枯枝,一定有唔識教書嘅老師同埋成績/品行唔好嘅同學。

你真係好好彩!呢間都係外面話好好既band 1學校!

升咗band 1中學之後,覺得自己學校唔係外面既人講得咁好,其實主要原因好可能有兩個:
1。期望大,所以落差大;
2。未見過出面可以有幾差。

大囡讀band 1 中學,聽番來到話教得差,老師hea,但我沒有深入研究,直到考完dse 發覺無簡錯,科科達到5+。

YmOra    發表於 17-6-19 07:57

聽番嚟和實際用過嘅差佢好睇家長是否對該中學的了解,jm們分享的好可作為開始了解該中學的初步"始標",去中學的簡介會和校長和老師和學生傾談才是深入了解中學的種種,才可以透徹知道與自己與孩子的要求是否相同是否適合孩子成長,我女兒中一,都將近完成這學期了,她喜歡學校喜歡老師們喜歡同學們,讀得開心且有她成長和進步的空間,自覺自己有機會達到未擁有的能力,我女兒才願意去試試提升其能力,我也覺這是選校的其中一大重點呢!女兒都說,是她想要去的中學,她感謝主給予她的.

回覆 王家爸爸 的帖子

同樣 d 家長覺得自己個仔女好差嘅原因:
1. 期望大、落差大
2. 未見過出面細路有幾差

little_yolky    發表於 17-6-21 13:26
王家爸爸    發表於 17-6-19 15:05

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-6-18 23:13
升咗band 1中學之後,覺得自己學校唔係外面既人講得咁好,其實主要原因好可能有兩個:
1。期望大,所以落差 ...

「未見過出面可以有幾差」
完全同意!
岩岩至在小一版覆完。每間學校都有優點亦有需要改善之處。無限loop住d自己睇唔過眼嘅盞令自己老得快

回覆樓主:

其實我以前都係讀頂級名女校(官津),從來唔覺得老師教得好。相反,直情非常hea教,甚至唔教等學生自己讀。每年school opera/concert, 有啲科老師直情在該科上堂時間去school hall 整佈景唔上堂,時間可長達幾星期,上堂要教嘅野要學生自己搞掂。

睇見第二啲地區上位中學校同級同科老師派俾學生嘅筆記,點解人地啲咁正嘅?

但啲同學就好叻好有自學能力,自己唔衰得,大家就有動力向上游。又有好多阿爸阿媽係教中學、甚至大學教授,好多野屋企自己教。加上普遍學生英文較好,自己去圖書館睇參考書都易明啲,答卷都可以用英文表達得好啲攞高啲分。但無咁叻或無人幫、無補習或任何原因跟唔到果啲就係咁先,自生自滅,學校唔會幫到手。

所以好學校唔係一定老師好,尤其官津校有一佰幾十年歷史個啲。但個brand 好,old school tie effect, 出嚟公開試成績好,啲校友都勁啲,多啲叻學生報,形成一個virtuous circle.

學校校慶老師同學聚會,永遠都只係見讀得書上咗位嘅專業人士,入唔番中六班同學永遠唔會校慶出現,雖然佢地私底下會自己一堆聚會。

傳統官津名校,只適合自學能力高嘅叻學生,或屋企有支援(阿爸阿媽教書、有兄姊可問、有補習等)。若果唔係,可能有更好嘅選擇。

Activehealth 發表於 17-6-19 14:16
其實我以前都係讀頂級名女校(官津),從來唔覺得老師教得好。相反,直情非常hea教,甚至唔教等學生自己讀 ...

多謝你既分享,你令我個腦出現棵小白菜我就係擔心呢樣,被大眾評為好學校既,隨時好似公司咁,最緊要盤數靚!或者好似mall姐咁死捽爛捽總有一班鐵人出黎幫佢完成使命。

‹ 上一主題|下一主題