用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學術成績好差。
go

小一學術成績好差。 [複製鏈接]

我小朋友的小學唔係一間谷的學校,功課亦唔算多,唔計改正,平均每日4-5樣功課,每年4次考試,沒有測驗,4次考試裡的中文,英文主科未試過合格(3x 分),數學及常識上學期也keep到合格,有7x 及8x 分,但下學期4月考試時,連數學都唔合格,中文都唔合格但進步咗有51分。之前一直只有補英文,到下學期一月及四月也開始補中文及數學,6月啱啱考完試,中文只比上次多幾分,英文……唉!數學及常識仲未派,除了找補習老師幫忙,我都唔知再做D乜去幫佢,雖然話讀書不是求分數,但身為家長的我,見到小一成績咁樣,都唔知佢點樣繼續讀上去,因為仲有5年小學及6年中學。大家有乜意見?

8    0    0    0

引用:我小朋友的小學唔係一間谷的學校,功課亦唔

原帖由 py84ko 於 16-06-14 發表
我小朋友的小學唔係一間谷的學校,功課亦唔算多,唔計改正,平均每日4-5樣功課,每年4次考試,沒有測驗,4 ...
首先了解吓小朋友是否有學習障礙,如沒有,最好就是親自跟返小朋友小一整個課程,要改善到合格並非難事,出外補高階課程是無意思的,應該係針對返自己學校課程內容。

karchoice1  對.. 認同.  發表於 16-6-17 12:10

醒目開學勳章

回覆:小一學術成績好差。

買補充練習比佢做,見唔識即刻教,睇下邊樣弱,專攻果樣!
我細女 都係小一,中文開學都偏差(60幾分),做完練習,發覺原來佢閱讀理解差,就日日做兩篇閱讀理解練習,下學期兩次測考都有改善(80幾分)!
數,常一樣,攻弱項做(執返穩定分數80幾分)!
英文,暫時未搞得掂,每次都係剛剛合格,我唔接受,仲搵緊方法幫佢!

平曰功課做成点,明唔明?識唔識?功夫要平曰做,唔好等考完試派卷先做。考試点錯法?做唔切份卷?錯漏百出?漏做?唔識?

醒目開學勳章

平日做功課,見佢唔識 ..要即刻教識佢!
唔教 只會愈積愈多...考試先補救就趕唔切!
如果你有時間,最好自己跟...
補習我覺得 第一時間有限,第二或者跟唔足!

小朋友係咪專科專補,功課係咪你自己跟返,做父母一定唔可能懶,最少也要跟功課,起碼知佢係學校或補習明唔明嗎!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+16-06-14+發表我小

原帖由 karen55407 於 16-06-14 發表
首先了解吓小朋友是否有學習障礙,如沒有,最好就是親自跟返小朋友小一整個課程,要改善到合格並非難事,出 ...
我小朋友K3 做過評估,没有學障的!

引用:平曰功課做成点,明唔明?識唔識?功夫要平

原帖由 Yanamami 於 16-06-14 發表
平曰功課做成点,明唔明?識唔識?功夫要平曰做,唔好等考完試派卷先做。考試点錯法?做唔切份卷?錯漏百出 ...
平時D功課,大部份數學及常識自己做哂,但我唔會check佢有冇錯,英文就一時時,中文通常唔識做,我自己有跟佢功課的。

引用:小朋友係咪專科專補,功課係咪你自己跟返,

原帖由 aptcan 於 16-06-14 發表
小朋友係咪專科專補,功課係咪你自己跟返,做父母一定唔可能懶,最少也要跟功課,起碼知佢係學校或補習明唔 ...
佢啲功課我自己有跟哂,不過我冇check佢啲功課有冇做錯。

py84ko 發表於 16-6-14 21:08
平時D功課,大部份數學及常識自己做哂,但我唔會check佢有冇錯,英文就一時時,中文通常唔識做,我自己有跟 ...
成績咁差, 你都唔對佢功課, 唔對都算, 咁佢做錯要改正係要教返佢, 其實第一次考試成績唔好就要正視

py84ko 發表於 16-6-14 21:04
我小朋友K3 做過評估,没有學障的!
咁assume你有察覺到一些學習上困難先會去做評估,是在cac做的嗎?e生有否建議什麼follow up?

無學障的話,針對問題,善用暑假,日日執d,追番中上吾係吾可能的事。

禁佢派番卷番黎点錯法?講黎听下睇下因乜事禁低分?考試你点同佢温書?有無發現乜问題?
幼稚園讀happy school? 有無閱讀习慣?你有無伴讀呢?

引用:Quote:原帖由+aptcan+於+16-06-14+發表小朋

原帖由 py84ko 於 16-06-14 發表
佢啲功課我自己有跟哂,不過我冇check佢啲功課有冇做錯。
我仔小五,放學後有去功課班,有老師check功課,但我都會check多次,我要知道佢d功課錯左邊度,邊d弱,要跟貼。咁你平時只check佢有無做齊但唔check佢有無錯,只是make sure佢無欠交,咁又點知佢邊d弱,邊d要加強練習呢?

引用:Quote:py84ko+發表於+16-6-14+21:08+平時D

原帖由 karen55407 於 16-06-14 發表
成績咁差, 你都唔對佢功課, 唔對都算, 咁佢做錯要改正係要教返佢, 其實第一次考試成績唔好就要正視
...
如果佢有做錯,老師派回時會即時纠正教佢並即刻改正的。

引用:Quote:py84ko+發表於+16-6-14+21:04+我小朋

原帖由 MrBeast 於 16-06-14 發表
咁assume你有察覺到一些學習上困難先會去做評估,是在cac做的嗎?e生有否建議什麼follow up?
...
其實之前懷疑佢專注力不足才去CAC做評估,但结果話佢冇明顯專注力不足,亦有學習障疑的特徵,只是有言語障礙,主力是發音唔準,所以我預計佢中文比較弱。現在中文雖然仍然唔合格,但起碼進步了。

回覆 py84ko 的帖子

唔好咁擔心!同小朋友傾吓!睇下係咪上堂時唔明老師講的課題. 平時補英文嘅老師有沒有對小朋友作出D評語?有沒有學習問題?如果英文補習老師同小朋友唔"甲”,可以試吓D敎育中心試下多D小朋友上堂有冇好D!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-14+22:29+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-14 發表

禁佢派番卷番黎点錯法?講黎听下睇下因乜事禁低分?考試你 ...
試卷派回來,中文科主要寫錯字多,有得抄也抄錯,全部衰哂閱讀理解。而英文佢完全唔明題目問乜嘢,另外全份卷有5篇 Comphrension, 好多答案是撞的。至於數學,佢計數冇問題,全是理解文字題弱。

幼稚園是不是happy school? 是不是程度跟不上?
‹ 上一主題|下一主題