用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

大坑真光小學 [複製鏈接]

我女女現就讀上午大坑真幼上可直升小學,其實好開心,因小學校風好,相信也是間很好的小學,但是小學是私小,學費約3500-4000!校車1900,加起來每月都要5500-6000,我家其實能緊緊負担得起,想問大家意見值唔值得讀,為人父母都想給最好嘅比兒女,當然若學校真的好好我也願意付出!我見小學網頁有學費減免計劃,不知大家是否了解需要什麼資格!我看政府學生資助處內之薪金要求我們也達摽,不知是否一樣?另外真光是私小可否申請埋車船津䀡!

3    0    0    0

回覆:大坑真光小學

幼稚園上的K3仲俾唔俾大抽獎?

如果俾,就揀個好校網搏抽到好野走人

個人意見~

私小的學費減免係唔同政府的,學校可以自己定規則,佢可以定得好高好難去攞到。

私小冇政府資助,其實可以話係其他同學資助緊申請到減免的人讀書...

所以我覺得唔會咁易申請到。

人人申請到,學校可以破產了...

引用:個人意見~ 私小的學費減免係唔同政府的,

原帖由 mykate 於 15-08-16 發表
個人意見~

私小的學費減免係唔同政府的,學校可以自己定規則,佢可以定得好高好難去攞到。
同意。

我覺得只係做個名好聽。

個人估計你符合得佢條件,可能都差唔多冇$交租開飯。

可能我講得稍誇。

實際資格你要問學校。

St Paul Coed呢啲極多資源學校反而助學金俾得鬆手些。

你要預私校學費和校車車費年年加,如果玩任何music sports etc又要一筆費用。所以如果經濟情況較緊逼才讀,就看看可不可以hold私小位照參加大抽獎或派位後叩其他學校。
我大女五年前也有真小offer, 不過後來有其他津小offer,就放棄了。

回覆:siden 的帖子

真光是私小,st Paul coed是直資,學校性質好似不一樣。

記得前一排睇報紙,話有直屬津貼中學的私立小學,其合資格的學生提可申請學費减免及車船津貼,資格與學生資助處的要求一樣,詳情就不太清楚。

引用:真光是私小,st+Paul+coed是直資,學校性質

原帖由 小玲 於 15-08-16 發表
真光是私小,st Paul coed是直資,學校性質好似不一樣。
性質不一樣不是取決因素。

資助是學校訂明,直私間間做法不同。

引用:記得前一排睇報紙,話有直屬津貼中學的私立

原帖由 Silverhawk 於 15-08-16 發表
記得前一排睇報紙,話有直屬津貼中學的私立小學,其合資格的學生提可申請學費减免及車船津貼,資格與學生資 ...
http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150623/bkn-20150623234820369-0623_00822_001.html

係「鼓勵」私小用同一評估基準去俾,唔係一定要用。。。

政府又冇俾資助私小,冇得話一定要人跟啦!

若是2016-2017入小一,咁請問最遟要何時搬屋?

回覆:shanfatpig 的帖子

大抽獎前,約明年一月

shanfatpig 發表於 15-8-16 20:50
若是2016-2017入小一,咁請問最遟要何時搬屋?
其實你本身係邊個校網?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我在95將軍澳

引用:大抽獎前,約明年一月 +

原帖由 SWEETANN 於 15-08-17 發表
大抽獎前,約明年一月
謝謝

shanfatpig 發表於 15-8-17 09:57
我在95將軍澳
其實TKO既小學唔差, 係中學唔夠好.

與其勞師動眾搬去第二區到時只係抽到間二/三線小學, 不如留係TKO抽.
只要唔係非5大熱門不入, 識得排位都唔會抽得太差.

到升中再諗過係咪搬屋轉升中網好過.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

學校有減免,你真是有困難可以申請!其他也有補助!

大坑真小升中派位真係非常好,派唔到英中既女仔唔夠10個,TKO真的沒有小學比得上。當然明白小學學費是個很重負擔,有沒有弟妹跟尾?如得一個女,除非真係財政好緊拙,否則父母辛苦點也值得。我覺得真光好有人情味,校友對母校亦非常支持,我相信學費減免並非如某些直資只做個樣。不如你直接問岑校長,或簡介會時直接問小學校長吧!

引用:幼稚園上的K3仲俾唔俾大抽獎? 如果俾,就

原帖由 siden 於 15-08-16 發表
幼稚園上的K3仲俾唔俾大抽獎?

如果俾,就揀個好校網搏抽到好野走人
今年仲可以大抽獎,好似再下一年就取消大抽獎

siden  you're lucky  發表於 15-8-17 22:14

引用:學校有減免,你真是有困難可以申請!其他也

原帖由 lymchau 於 15-08-17 發表
學校有減免,你真是有困難可以申請!其他也有補助!
好多謝你地嘅鼓勵,呢件事都困擾左我好耐!😓

引用:大坑真小升中派位真係非常好,派唔到英中既

原帖由 WinnieCatCat 於 15-08-17 發表
大坑真小升中派位真係非常好,派唔到英中既女仔唔夠10個,TKO真的沒有小學比得上。當然明白小學學費是個很 ...
還有一個女兒😓😓比一個讀唔比一個讀又唔係咁公平!如果只是學費也可接受,但加埋校車費真係有點壓力,所以約申請唔到學費減免,可以申請到車船津貼也輕鬆些,不知私校是否可以向政府學生資助處申請車船津貼?你兒女也是讀大坑真光小學?

‹ 上一主題|下一主題