用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三 TSA
go

小三 TSA [複製鏈接]

你地學校老師會叫小朋友上網 download 任何一年TSA,係星期六、日或假期做,只將答案寫在堂課簿,自己做完,自己對答案,之後交回老師檢查!

1    0    0    0

回覆:囡囡豬媽媽 的帖子

冇喎.

回覆:小三 TSA

由小一開始,有啲練習(唔係TSA) 係自做自改再交老師; 你嘅問題係?

老師派往年的tsa卷,当功課做,做完堂上對答案自己改,今年做左好多份卷

唔用舊卷,坊間都有好多練習;樓主嘅問題係:喺學校冇其他練習、只係叫家長自己搞掂?

我的問題是

解依家d 小學老師咁...,星期五上堂囗講叫小朋友上網 download 任何兩份 TSA,係星期六、日做,答案寫在堂課簿,自己做完,自己對答案,下星期交!

因為上堂囗講又唔寫家課册,全班廿幾人得兩、三個有做。其餘冇做今日補做。 連埋今日星期一的一份 TSA, total 今晚要做3份。

佢小三咋,唔識自己上網 download 𠺢。(其實有家長都唔識)。等我放工返去7、8點先上網 download 開始做,仲要做3份每份40分鐘,non stop 做要兩小時!

不如今晚早d瞓,夠精神考好d!

要谷要特訓不是前一兩天先黎操。 希望下學年遇到d好老師! 呻完

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3065609

唔知學校嘅用意,K2時老師會有口頭功課,訓練小朋友返學要留心,當然咁細個、冇做唔會罰。個人意見,小三應該有能力去記住。題外話:我叫阿女好好運用家課冊-例如下星期二要交一份功課,我會寫定喺下星期一去提自己。

明白老師想 train 佢地,但一次,兩次,三次。囗頭講唔寫手册,每次全班都只有兩丶三人(10%)記得老師囗頭講的功課。咁手册要來有咩作用?

引用:明白老師想+train+佢地,但一次,兩次,三

原帖由 囡囡豬媽媽 於 15-06-16 發表
明白老師想 train 佢地,但一次,兩次,三次。囗頭講唔寫手册,每次全班都只有兩丶三人(10%)記得老師囗頭 ...
唔明解你老師點解咁做. 1.2樣就口述.  但又要上網Dl 點解寫上黑板都咁懶.  是否這個老師興?

不過. 遇遇到這些事情. 我會叫亞女1路聽1路寫上手冊. 保障自己.

回覆 pooh仔 的帖子

這正好是我覺得問題所在,
(1)我覺得佢懶點解唔寫黑板,
(2)要上網 DL 不是人人可以在一晚完成。

小朋友做到死, 家長一同 suffer, 老師只望望有沒有完成!

自己對答案,錯/啱多少唔理,只重量。學數學是這樣嗎?

你說遇到這些事情. 會叫亞女1路聽1路寫上手冊. 保障自己, 絶對認同!

現在小學已經要慢慢學習呢。好似公司d同事比個氹你踩,要保障己, 所有嘢要 Black & white ...

引用:回覆+pooh仔+的帖子 這正好是我覺得問題所

回覆 pooh仔 的帖子

這正好是我覺得問題所在,
會唔會這不是統一的功課,而是老師自己額外比?

回覆 marcuscyrus 的帖子

不是每班都要做. 但自己班全部要做.

我亦理解為額外功課, 但如果係, 冇做又為何耍補做

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 不是每班都要做.

可能老師好想同學做,但又不能名正言順寫落家課冊..........掛

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 不是每班都要做.

老師用意都係想佢哋温習…

小兒都係自己上綱download試卷來做, 小三應該可以得, 老師在課堂有無教過佢地點樣download.

現在考完試先做tsa咪好囉, 唔通你想考試前一齊做?
小兒老師比較好D, 做唔晒都唔使補做

回覆:大件仔 的帖子

老師直情派左張紙訂系家課冊.上面有教點下載

根本TSA是折磨小朋友, 原本已考晒試, 可以輕鬆, 點知為了呢兩天TSA, 學校天天加操, 真係辛苦死小朋友, 家長都心痛!!

我小朋友有按老師要求, 全部做哂!

只不過, 一晚要做
3 份數tsa, 40 mins x 3
1份中文寫作 40 mins
1份中文閲讀 25 mins
1份中文聆聽 20 mins

而第二日就考tsa, 作用有幾大

咁做真喺折騰學生. 家長又肉赤.

我女星期一先考晒試,今日考TSA.

‹ 上一主題|下一主題