用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 仔仔讀緊year7 應該搵咩人幫佢補習好?
go

仔仔讀緊year7 應該搵咩人幫佢補習好? [複製鏈接]

我應該搵local 大學生教定係搵返讀過國際學校既學生教?

佢成績一般,有點擔心佢
   1    0    0    0

引用:我應該搵local+大學生教定係搵返讀過國際學

原帖由 locusleung 於 15-02-01 發表
我應該搵local 大學生教定係搵返讀過國際學校既學生教?

佢成績一般,有點擔心佢
Any reading habit? Play computer games? The first thing to do is to cut computer time and read.

仔仔好少睇書!但好鍾意玩手機apps

點先可以引起仔仔睇書興趣?

引用:仔仔好少睇書!但好鍾意玩手機apps點先可以

原帖由 locusleung 於 15-02-02 發表
仔仔好少睇書!但好鍾意玩手機apps

點先可以引起仔仔睇書興趣?
這個是太難了。建議你努力揾dinteresting 書俾佢。我也是這樣,搵d interesting 書,不過入左IS 佢d schoolmates loves reading so they will exchange some books to read

回覆 locusleung 的帖子

呢d政治唔正確;但可能work的方案:
咁大個人;一機在手;冇得番轉頭;

1. 威逼 : 收機;唔睇書唔溫書冇機打;
2. 利誘 : 睇多d書有佢著數。(有咩著數可以motivate佢;我諗你最清楚。)

至於補習;雖然好多好多家長話唔需要;如果自己教唔到;有;總好過冇。

不要説小朋友、有機在手、大人都控制吾到、Y7、其実10、11歳了、没有読書習慣、真係要尽快挿下手。 BUT国際学校不愛読書、比較少見。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:仔仔讀緊year7 應該搵咩人幫佢補習好?

星期一至五收手機,表現良好,星期六及日,限時玩。至於補習,可以試下搵大學生先,搵個可以上門,等你知道進度如何。

引用:星期一至五收手機,表現良好,星期六及日,

原帖由 FennieMan 於 15-02-02 發表
星期一至五收手機,表現良好,星期六及日,限時玩。至於補習,可以試下搵大學生先,搵個可以上門,等你知道 ...
依家多project 収左手機唔work. Set the wifi acting time may be a way.

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+15-02-02+發表

原帖由 lui 於 15-02-02 發表
依家多project 収左手機唔work. Set the wifi acting time may be a way.
Year 7 應該每個學生都要買laptop 做功課,所以手機可以收。當然佢會話用whatsapp 和同學傾功課,但大家都知,講廢話多。set wifi acting time 都係一個好方法。

回覆:FennieMan 的帖子

How to set wifi acting time?

買部iphone 後block 左intall app, 不準有game app就可以。

讀國際學校初中都唔使補習,睇下書就得。補習浪費時間。

Mighty  如数差就無得只是看書!   發表於 15-2-2 21:52

事實證明,大部分國際學校生都升到大學,除非你要求滿分成績,否則又何需補習。而滿分成績,又是否補習可以補到?

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-02-02+發表依家多p

原帖由 FennieMan 於 15-02-02 發表
Year 7 應該每個學生都要買laptop 做功課,所以手機可以收。當然佢會話用whatsapp 和同學傾功課,但大家都 ...
I didn't subscribe 3G plan for my gal. Only 2G so she could only access internet in limited area. For eg home wifi. I set the time up to 10pm and she knows after that she cannot use laptop or phone so she would finish her work sooner. Also can sleep early. On weekend, I set the time to allow access to a few hours a day.
Many router has the setting function. You may explore how it was set.

我試過大学生(3個)、毎個都係無MAAK責任心、可以突然当日話吾上堂、遇着考試、好激気、又或者WS極都吾覆、有時可能学校、感情問題、上堂又会雲遊。 所以我以後都不会用大学生。 我明白我的只是個別CASE,But if有選択、they are never my first choice.
我覚得男子一般鐘情打機、女就中意WS。 手機、総知可以避得吾買幾耐就幾耐!! Once started, its difficult to stop.  収機/限時等等手段、好多時都会好労気。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:+本帖最後由+Mighty+於+15-2-2+22:04+編輯+

原帖由 Mighty 於 15-02-02 發表

我試過大学生(3個)、毎個都係無MAAK責任心、可以突然当 ...
我爸爸自己在阿女五年班俾iPhone 佢,完全冇問我,真想揼佢!

引用:事實證明,大部分國際學校生都升到大學,除

原帖由 samsam123321 於 15-02-02 發表
事實證明,大部分國際學校生都升到大學,除非你要求滿分成績,否則又何需補習。而滿分成績,又是否補習可以 ...
係,所以如果成績普通,也不用做太多,補左也未必好

回覆 Mighty 的帖子

你的不是個別例子,而是大部份事實。簡單講句是,無備課,唔專心,唔知自己教緊物,中學時代學的,考完試,忘記了七成。

IS孩子直接,學就學,唔學就唔學,唔會同補習阿sir,miss 一起浪費時間。

回覆:lui 的帖子

Nice restriction

我個女中一, 最近試下係寶琳間數研補英文, 個Miss (唔記得姓咩)幫佢補左四五堂, 跟住個考試進步左成20分, 好surprised!
‹ 上一主題|下一主題