用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)
go

匯基書院(東九龍) [複製鏈接]

請問有冇家長知匯基書院(東九龍)的質數如何,大概是band幾?校風好嗎?
   3    0    0    0

基督教氣氛非常濃厚,老師都是教徒。好似係band1尾(定2头?),校風应該乖。

Yanamami 發表於 14-12-22 15:25
基督教氣氛非常濃厚,老師都是教徒。好似係band1尾(定2头?),校風应該乖。 ...
唔該曬。知吾知每月幾錢學費?

Daddle 發表於 14-12-23 00:55
唔該曬。知吾知每月幾錢學費?
今年度每月 $2,600

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

Daddle 發表於 14-12-22 15:13
請問有冇家長知匯基書院(東九龍)的質數如何,大概是band幾?校風好嗎?
本著聖經真理, 以基督教為辦學宗旨的一所學校. 校風純樸, 學生都幾乖.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

但有個黃痴x

lamlammama  Yanamami, 同意.  發表於 14-12-23 11:54
Yanamami  佢唔能夠代表—间学校  發表於 14-12-23 10:27

chrischeung 發表於 14-12-23 10:17
但有個黃痴x
黃痴x是甚麼?

Yanamami  之峰呀~  發表於 14-12-23 10:31

chrischeung 發表於 14-12-23 10:17
但有個黃痴x
HY有麗幗,点算?

我登入過匯基的網頁,發現它DSE成績很好,好費也不算貴(以類似DSE成績和其他直資比較),但為甚麼很少家長提及此校呢?

Daddle 發表於 14-12-23 11:18
我登入過匯基的網頁,發現它DSE成績很好,好費也不算貴(以類似DSE成績和其他直資比較),但為甚麼很少家長提 ...
可能此校是一間較為低調的學校吧.
家長也都是低調些 (我自己便是)
但入表申請的人數卻不少.   

Daddle 發表於 14-12-23 11:18
我登入過匯基的網頁,發現它DSE成績很好,好費也不算貴(以類似DSE成績和其他直資比較),但為甚麼很少家長提 ...
有無去简介会?有時太濃厚宗教氣氛可能唔係非基督徒既選擇。相对黎講校史又較其他DSS短,又或者地点又隔涉左d, 真係band1生又多其他選擇,band2校方又麻麻想收……好多原因既~

Yanamami 發表於 14-12-23 12:39
有無去简介会?有時太濃厚宗教氣氛可能唔係非基督徒既選擇。相对黎講校史又較其他DSS短,又或者地点又隔涉 ...
原來如此,多謝指教。其實以我睇此校網頁,它學生DSE的成績都真系可以拍住一些band 1b 的津中。我現在只是留意定,因小y仍是P.2生,還可以睇多幾年。但表面看來,它跟港大同學會差不多,但可能更抵讀,可以的話,請再分享建議。

lamlammama 發表於 14-12-23 12:00
可能此校是一間較為低調的學校吧.
家長也都是低調些 (我自己便是)
但入表申請的人數卻不少.   
請問你囝/囡入此校S.1的過程容易嗎?此校有冇聯繫小學呢?我囡現讀港島東區基督教小二,但成績中下,如要成功入讀此校,學業以外,須提升那方面的表現才可順利過関咖?請多多指教。

引用:Quote:lamlammama+發表於+14-12-23+12:00+

原帖由 Daddle 於 14-12-23 發表
請問你囝/囡入此校S.1的過程容易嗎?此校有冇聯繫小學呢?我囡現讀港島東區基督教小二,但成績中下,如要成 ...
匯基好似講到明收band1生喎,你想入要谷下佢先得。

救恩小學好似係聯繫小學

純个人感覚,港同英文語境会比滙好。

bobbob  但匯基dse英文成績好啲喎   發表於 14-12-23 16:50

但有個黃痴x
黃頭腦思維對話之清晰轉數之快, 好過好多成人, 樹根同她差十萬九千里 ! 

Daddle 發表於 14-12-23 14:38
請問你囝/囡入此校S.1的過程容易嗎?此校有冇聯繫小學呢?我囡現讀港島東區基督教小二,但成績中下,如要成 ...
我不知算不算容易, 都是面試和交成績及個人資料表. 我知道匯基會留部份位比救恩小學的.

不清楚你學校成績中下的標準為何, 匯基的收生對象是 BAND 1 學生 (結果有否收了 BAND 2 學生我不清楚).
學校主要都係睇成績及面試表現, 那些所謂 "特異功能" 好像不太影響收生與否, 可參考學校的收生要求.
不過今年剛轉了校長, 會否有修訂便要再留意了.

但你小朋友只是小二, 還有時間再作努力, 相信成績達標又合乎校方要求的話, 到時無論考什麼學校也可呢.  
而且幾年後的事, 有什麼變化也很難說.
很欣賞你為了小朋友這麼早便做功課.

Yanamami  新校長会否都住係学校?   發表於 14-12-23 20:22

回覆 lamlammama 的帖子

新任校長不是住在學校.
以我所知只有宿舍舍監住在宿舍.

校風好

引用:Quote:lamlammama+發表於+14-12-23+12:00+

原帖由 Daddle 於 14-12-23 發表
sorry.....路過…………
有聽過音小嘅小六生可以上音中/匯基東九龍,可 check 下

‹ 上一主題|下一主題