用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各式各樣certificates 是否重要?
go

各式各樣certificates 是否重要? [複製鏈接]

我個女學緊豎琴,大約九個月.今日問老師,可唔可以考試啦?
老師話要等到2015年3,4月先得.9月個轉程度未必可以.
但係2014年11,12係考小學高峰期,咁咪又少張cert interview?

c6又唔鍾意push個女太緊.而家唔多cert.
d比賽同考試cert係咪真係好重要?
好擔心?

學校同面試班老師話佢能力上可以考到小學,但係如果冇呢d cert,係咪都唔得ga?
   3    0    0    0

回覆:各式各樣certificates 是否重要

cert和獎項,吾會話好有用,始終面試表現最緊要。

但無的話,你做portfolio就好似無野寫。

我識個得一兩張cert 都有gt first wait, time better spent nurturing ur kid in other areas, imho.

MrBeast 發表於 14-2-10 13:12
我識個得一兩張cert 都有gt first wait, time better spent nurturing ur kid in other areas, imho.
what is First wait?

面試睇現場表現多d,如表現失準,d cert 幾多都冇用。

我識人得學校既cert, 考到good hope, TT, 禮賢. 不如花多些時間在品行及學術上, 否則, 儲埋幾多cert. 都未必有用.

回覆:justineb 的帖子

我女冇任何cert都考到,最緊要面試表現。

擔心的話可以叫老師寫推薦信亦有幫助

多謝各位,咁我冇咁擔心啦。

回覆:各式各樣certificates 是否重要?

請教哪些學校是不收profolio的呢?

justineb 發表於 14-2-10 17:07
兩個waiting lists, 1st wait higher priority.

justineb 發表於 14-2-10 17:07

我認為証書對考小學的用處幾乎接近零, 考多幾張純粹令自己感覺良好而已。 當然必定有人話當兩個小朋友面試表現一樣, 多証書者就會勝出云云。 Well我覺得係費噏, 是否可信你自己衡量吧。

引用:我識個得一兩張cert+都有gt+first+wait,+ti

原帖由 MrBeast 於 14-02-10 發表
我識個得一兩張cert 都有gt first wait, time better spent nurturing ur kid in other areas, imho. ...
我覺得GT/音小就係要呢D唔係咁aggressive 既小朋友。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-02-10+發表我

原帖由 bubuG 於 14-02-10 發表
我覺得GT/音小就係要呢D唔係咁aggressive 既小朋友。
I shd have said aggressive parents....not the kids themselves.

我女都有好多奬項証書系手,但唔收呢啲的學校收左我女;收呢啲的學校唔收我女。反而我覺得唔應该為學校去考,去比賽。而系應睇個過程中個小朋友有咩得着,唔系睇结果。譬如我女考starts 同movers,在準備應试的過程中學識左串考试範圍内的英文字,再结合系學校學的phonics,而家好多字識讀就識串,唔使死記了;另外聽力,閱讀理解,簡單语法同介词的使用都得到提高;在之後的interview 中都大派用場。

去參加各類比賽訓練了她的膽量同為左目標而努力的鬥志。反而而家想比她再參加比賽時,我唔督促她準備,等她承受下失敗。失敗都系人生中不可或缺的課堂。

另外有朋友個仔,無乜証書系手,一樣有幾間offer。強項系中英數同鍾意講野。

回覆 执子之手414 的帖子

同意,考cert和比賽,小朋友在過程都會有得著,同埋家長都會了解小朋友多咗。
好似我女參加普通話朗誦比賽,次次都多多少少有個豬肉獎,點知有一次佢無,佢見到其他小朋友攞獎盃,佢突然喪喊,我和C6都呆咗。

以後在教她的時候,就加了句我們家的口號 - 想贏,但吾怕輸,最緊要玩得開心,以後繼續努力。

引用:回覆+执子之手414+的帖子 同意,考cert和

原帖由 Jane1983 於 14-02-10 發表
回覆 执子之手414 的帖子

同意,考cert和比賽,小朋友在過程都會有得著,同埋家長都會了解小朋友多咗。

Jane1983    發表於 14-2-10 23:56

分享一個aggressive parent例子:
小朋友讀SPK,有豎琴比賽獎,跳舞獎,其他學術資格也不缺少,結果DGJS都唔收~~~
樓主可以放心不用push囡囡了

‹ 上一主題|下一主題