用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題!(唔知自行分配簡邊間學校好......) ...
go

升中問題!(唔知自行分配簡邊間學校好......) [複製鏈接]

你好!本人有以下升中問題想請教一下:
小女就讀聖公會九灣基樂小學,呈分試考第12,老師話佢係Band1學生,推薦佢讀順利天主教、觀塘官立,但係我唔想佢讀官僚。
我想佢係九龍城區或者黃大仙區度讀。唔知有咩男女校好介紹?
另外,佢話想入香港培道中學,唔知校風好唔好?入U率高唔高?D學生會唔會好唔乖?學生成績會唔會好差?

歡迎解答,謝謝!

2    0    0    0

培道is ok.But your daughter is good.唔止讀培道吧?
我囡沙田網,Band1b-1c學生,交流下呀
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

順天是band1b?band1c?你囡會考慮在自行搏一間1b嗎?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

佢都想讀華英,民生。不過我驚佢讀得辛苦

回覆:升中問題!(唔知自行分配簡邊間學校好......)

官塘區band 1女仔可選聖傑靈或聖paul (藍田)

SophieLui2k 發表於 13-11-27 19:42
佢都想讀華英,民生。不過我驚佢讀得辛苦
自行華英有好大困難,我諗頭幾名的同學才有機會。九龍城區提議旅港或者黃笏南,民生都是合適的選擇。

cow  聖傑靈或聖paul都係頭幾名的同學才有機會。  發表於 13-11-28 00:00
:verycold: :verycold: :verycold:

黃大仙可試協和,可立。

SophieLui2k 發表於 13-11-27 19:25

你好!本人有以下升中問題想請教一下:
小女就讀聖公會九灣基樂小學,呈分試考第12,老師話佢係Band1學生,推薦 ...

你有無同老師講想轉網?無就只能跟番學校個網(觀塘)。另外轉網亦只限轉番屋企個網
,除非你有兩間屋。

另觀塘網轉九龍城網有機會跌 band。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:SophieLui2k+發表於+13-11-27+19:25+

原帖由 奥脫福 於 13-11-28 發表
你有無同老師講想轉網?無就只能跟番學校個網(觀塘)。另外轉網亦只限轉番屋企個網
,除非你有兩間屋。
自行可以跨區嫁。。。

Thanks
Mo-ma

mo-ma 發表於 13-11-28 10:14

自行可以跨區嫁。。。

係,不過之後在統一派位時乙部就未必可以選到。

當然若你有信心在自行階段攪掂就無所謂。

回覆 SophieLui2k 的帖子

培道校風好, 讀書風氣都好, 老師係超有愛心, 但培道係谷架, 都多功課測驗, 我女話多數同學都係讀書嘅, 真係個別一兩個係懶散d, 至於讀u人數, 我揀學校嘅時候係無考慮呢個因素, 因為讀書係睇自己, 我在家長日只係聽過一個高年級家長同我講, 佢個女讀緊中六, 佢話上年有4成入u, 但係我唔知入咩u, 我深信上到中學階段, 讀書只好靠自己, 如果我個女無心機讀唔到, 就算9成人入u, 佢都會係果1成, 我只但求佢向青春期階段唔好學壞, 佢每日開心返學, 群埋身邊的同學係乖就得啦

Jackieson  '只但求佢向青春期階段唔好學壞, 佢每日開心返學, 群埋身邊的同學係乖就得啦'   發表於 13-12-5 10:01

2隻臭豬 發表於 13-11-28 13:27

培道校風好, 讀書風氣都好, 老師係超有愛心, 但培道係谷架, 都多功課測驗, 我女 ...
完全同意!都唔明白啲人成日問啲中學入U率,講真,請問邊個可以保證你小朋友一定讀得好,而家成績好,不代表一路都得,小學讀書一般,但上到中學特然發力亦大有人在,最重要你小朋友讀得開心,又應付到功課,我覺得最重要!入唔入到U,順其自然啦!

謝啦!不過,佢老師根據往年經驗,聖保錄,聖潔靈兩間Band1女校都係In好少,而且靜係簡每間學校頭10名女仔In嫁咋,所以入機會唔大
而且,佢唔係幾鐘意女校,佢想入培道係因為佢鐘意佢校風,校訓同埋佢課程同設施。
我知道黃大仙區都有Band1中學,可立係道教,協和佢都幾鐘意。基智都好似唔錯?!佢入U率都幾高咁喎......

王國會長

2隻臭豬 發表於 13-11-28 13:27

培道校風好, 讀書風氣都好, 老師係超有愛心, 但培道係谷架, 都多功課測驗, 我女 ...

x2, 我也不會看入U 率, 如你說入U率再高, 小朋友唔努力一樣入唔到; 相反就算只有10%入U, 肯努力仍能入U.
再說, 一般又冇細分講係入乜U, 常春藤? Oxford/Cambridge? HKU/CU/HKUST? 定係OU, 私立學店/野鷄U?

聖傑靈 IS GOOD

回覆:SophieLui2k 的帖子

不如試德雅或聖母玫瑰,係又一村環境,校風及設施也好,d 女仔出來英文好叻,又吾怕讀得辛苦。

瑩瑩老豆 發表於 13-11-28 23:17
x2, 我也不會看入U 率, 如你說入U率再高, 小朋友唔努力一樣入唔到; 相反就算只有10%入U, 肯努力仍能入U.
...

是的,我都頭痛緊幫揀中學,我都係希望他讀得開心,唔好排咁後自然有心機讀書,B3學校也有入U的

德雅同聖母玫瑰都係Band1女校,都係九龍城區,但係小女係觀塘區,出到去可能會降grade......
In左都未必入到,晒左個機會咪重弊?!
另外,有人話讀Band3都入到大學,我當然唔可以話唔可能,但係就最驚佢學壞!!!
而且佢(如果)入到去,成日都係考第一,驕傲自滿,咁都好弊!!!!
嗯,請問一下九龍城區重有冇一啲Band1嘅男女校?我想要啲交通方便啲嘅......

Yanamami  德雅&聖母玫瑰喺SSP區。  發表於 13-12-4 08:51

SophieLui2k 發表於 13-12-4 00:02
德雅同聖母玫瑰都係Band1女校,都係九龍城區,但係小女係觀塘區,出到去可能會降grade......
In左都未必入到, ...

唔係深水埗區咩?!另外德中應該係 Band 2 吧?

‹ 上一主題|下一主題